Pritisak na UEFA-u sve veći: Odgoda Europskog nogometnog prvenstva više je nego izgledna?

Foto: fah

I dok se pandemija opasnog koronavirusa širi Europom, a Italija je na rubu kolapsa, koja je ujedno i jedan od domaćina Euro 2020., UEFA će odluku o sudbini Europskog prvenstva donijeti na sastanku u utorak. Kako sada stvari stoje vrlo je izgledno da će se najvažnije nogometno natjecanje ove godine odgoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi trebalo doći do odgode smatra i legendarni talijanski nogometni trener, Marcelo Lippi, koji je u razgovoru za Repubblicu dao i svoje mišljenje o sudbini Europskog prvenstva, koje bi trebalo početi 12. lipnja.

“Ne razumijem kako se može razmišljati o igranju Europskog prvenstva u lipnju ili Olimpijskih igara u Tokiju u srpnju i kolovozu”, kazao je Lippi, inače bivši izbornik talijanske nogometne reprezentacije, koji je Italiju vodio na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine kada su Talijani osvojili svoj posljednji svjetski naslov.

Igrajmo Euro iduće godine, ali ne sada, ne pod svaku cijenu i tko zna kako”, dodao je legendarni talijanski trener.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Lippi smatra kako bi odgoda Europskog prvenstva omogućila da se spase nacionalna prvenstva, koja su diljem Europe u prekidu zbog pandemije koronavirusa.

“Prvenstva bi trebala biti prioritet”, kazao je bivši trener Juventusa, Intera, Napolija i Atalante.

Lippi je dodao: ”Ako se za mjesec, mjesec i pol situacija promijeni, prvenstva se mogu normalno nastaviti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo kako je Lippi posljednjih godina radio u Kini, odakle se i proširio na ostatak svijeta koronavirus.

“Kina je uspjela u borbi s koronavirusom, a vjerujem kako ćemo i mi to učiniti s puno strpljenja i pažnje”, zaključio je Marcelo Lippi.

Nije, naravno, Lippi usamljen kad je u pitanju odgoda Eura, pritisak na UEFA-u dolazi sa svih strana, ponajprije od nekih nacionalnih saveza, no, i sve je više igrača koji javno zazivaju odgodu. Hrvatska je tu očito zauzela jasan stav. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker, kako smo već pisali, također će glasovati za odgodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dogodilo se nešto nikad viđeno u povijesti sporta. Moramo biti zabrinuti za zdravlje sportaša, navijača i svih ostalih konzumenata u nogometu, ali i sportu općenito. Ovo je izvanredna situacija koju nitko nije mogao predvidjeti, ali s njom se moramo nositi. Pristupili smo ovom problemu maksimalno odgovorno, a nije jednostavno. Ovo je katastrofa za sport i privredu, ali ljudski životi svima nam moraju biti na prvom mjestu”, rekao je Šuker u razgovoru za Novi list.

Šuker je naglasio da će njegov stav tijekom UEFA-ine videokonferencije ovoga utorka biti da se Europsko prvenstvo ne održi ove godine, što bi značilo da ćemo Euro gledati idućeg ljeta, samo godinu dana prije Svjetskog prvenstva u Kataru. Može li sve to stati u ionako zgusnuti raspored koji imaju reprezentacije? Naime, još uvijek nisu poznati ni svi sudionici Eura, trebali smo ih dobiti koncem ožujka, no, zasad je koronavirus jači sporta.

“U svakom slučaju, bit ćemo pametniji poslije utorka, ljudski životi su najvažniji”, zaključio je Davor Šuker.

Podsjetimo, Europski nogometni savez (UEFA) je najavio da će se ovog utorka održati velika  videokonferencija s čelnicima svih 55 zemalja članica te predstavnicima ECA-e, FIFPro-a i europskih liga. Naravno, razgovarat će se o daljnjim koracima, a u svezi pandemije koronavirusa. Sve donedavno u UEFA-i nisu navodno ozbiljno razmišljali da se Euro odgodi, no, očito se UEFA lomi i da se takav stav UEFA-e mijenja. Utorak će odlučiti, termina je sve manje, ponestaje i vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi moglo doći do odgode Europskog prvenstva među prvima je pisao talijanski Tuttosport. Prema pisanju Tuttosporta brojni europski savezi vrše pritisak na UEFA-u da se Euro odgodi za sljedeće ljeto. Naime, zbog epidemije koronavirusa nacionalni savezi imaju problema sa slaganjem rasporeda za prvenstva. Naravno, kako su nacionalna prvenstva uglavnom u prekidu upitna je i regularnost natjecanja. Ne treba ni spominjati kakva je situacija u Italiji.

“Nacionalni savezi rade ogroman pritisak na UEFA-u kako bi mogli uspješno privesti kraju svoje lige. Pritisak se samo povećava, a ideja o odgodi Eura u UEFA-i se ozbiljno razmatra. Većina saveza traži odgodu Eura 2020 kako bi mogli završiti nacionalna prvenstva”, prije nekoliko dana pisao je talijanski Tuttosport.

I ugledni francuski L’Equipe tvrdi kako će se Euro gotovo sigurno odgoditi za sljedeću godinu.

Naime, Francuzi tvrde da će se Euro odigrati na ljeto 2021. godine budući da ove sezone neće biti više slobodnih termina. Sva nacionalna nogometna prvenstva završit će, sada je to itekako izgledno, puno kasnije nego što je predviđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.