Prvi puta od hrvatske neovisnosti u polufinalu Kupa nema ni Dinama ni Hajduka, hoće li Armada ipak pomoći svom klubu?

Foto: fah

Hrvatski nogomet se prvom utakmicom polufinala Hrvatskog kupa vratio na najbolji mogući način. Naravno, zbog pandemije koronavirusa nije bilo gledatelja i još jedno vrijeme na tribinama ih neće biti.  Slaven Belupo i Lokomotiva probili su led, ipak se kreće, a to je najvažnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večeras se na Rujevici igra i druga polufinalna utakmica, nogomet se vraća i na Kvarner, a sastaju se Rijeka i Osijek. Mnogi smatraju, s obzirom na ispadanje Dinama i Hajduka, kako je to finale prije finala. Nažalost, Rujevica će biti prazna.

Naime, na tribinama neće biti gledatelja, no, Rujevica ima svoje stijene, možda nisu impresivne kao one na kultnoj Kantridi, ali su tu, ima ih. Radi se o stijenama koje su izvan kruga stadiona, na privatnom su posjedu i večeras bi mogle biti dom navijača, popularne Armade, u polufinalu protiv Osijeka. Na privatnom posjedu ni klub, ni policija nemaju ingerencije.

S obzirom da se radi o polufinalu Kupa (prvi je finalist Lokomotiva) na Rujevici će golova biti, makar iz jedanaesteraca, pobjednika i drugog finalista Kupa Hrvatska će večeras, u ovim danima kada se prisjećamo povijesnih datuma iz slavne hrvatske prošlosti, dobiti. Ako nitko ne stekne prednost u prvih devedeset minuta, pa čak i ako pobjednika ne dobijemo poslije produžetaka, slijede jedanaesterci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogomet se vraća na Kvarner, nakon 81 dan karantene zbog pandemije koronavirusa koja se itekako pogubno odrazila i na sport. Prvi puta od hrvatske neovisnosti u polufinalu Hrvatskog kupa nema najveća dva kluba, Hajduka i Dinama. Rijeka je dosad osvojila sedam Kupova, od toga dva u vrijeme komunističke Jugoslavije, pet Kupova su Riječani osvojili i slobodnoj Hrvatskoj, u eri Damira Miškovića, u čijoj je eri Rijeka i po prvi puta se okitila i naslovom prvaka države.

Utakmicu je najavio i trener Rijeke, 37-godišnji, Simon Rožman. Kako bez gledatelja?

”Kako njima, tako i nama. Naravno da su prazne tribine veći hendikep za nas, ali to su nove mjere i jednake su za sve. Znamo što želimo. Nema alibija!…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zadnjem treningu se Armada pobrinula da igrači osjete kako su uz njih. Naime, prema pisanju portala 24 sata stotinjak navijača Rijeke došlo je na trening pa iza žičane ograde bakljadom i navijanjem stvorili atmosferu zbog koje su igrači stali s treningom pa – zapljeskali navijačima.

Nije nemoguće da će se nešto slično ponoviti i večeras, na polufinalnoj utakmici. Jer, kako smo već spomenuli, Rujevica ima svoje stijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to se lijepo vidjelo već na pripremnom ogledu s Istrom na kojoj je upravo s te pozicije (na sjeveru, iznad ‘Armadine’ tribine) utakmicu gledalo i za Rijeku navijalo 100-tinjak gledatelja.

Glede Osijeka, za razliku od Rijeke klub iz slavonske metropole tek je jednom u svojoj povijesti osvojio Kup. Naime, bilo je to 1999. godine kada je Osijek u slavonskom derbiju, u finalu, bio bolji od Cibalije iz Vinkovaca. Osječani su dosad devet puta bili u polufinalu i prošli – samo dvaput.

S obzirom kako se radi o Kup natjecanju trenutni poredak na prvenstvenoj ljestvici nije najbitniji. No, ipak spomenimo kako je Rijeka trenutno na drugom mjestu, iza ove sezone nedodirljivog Dinama, a ispred Hajduka. Drugo mjesto je ove sezone u HNL-u izuzetno bitno, naime, drugoplasirani klub ide u kvalifikacije za Ligu prvaka. Rijeka ima pet bodova više od Osijeka i na neki način je mnogi smatraju favoritom.

Utakmica počinje u 20 sati i 15 minuta, a prenosit će ju i HTV2 i HNTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.