Prvo Ivanovo isključenje nakon pet godina: HRT-ov Mateo Beusan nije imao pravo, Perišić je neopravdano isključen?

Foto: fah

Nakon utakmice i pobjede hrvatske nogometne reprezentacije protiv Islanda (2:0) glavna dvojba utakmice i čiste kao suza vatrene pobjede je zapravo isključenje ponajboljeg igrača Vatrenih Ivana Perišića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, Islanđani su se nakon poraza žalili u svojim medijima kako im je uskraćen jedanaesterac, ali pritom nisu spomenuli da je i za Hrvatsku možda trebalo suditi najstrožu kaznu s obzirom na dvostruko igranje rukom obrambenih igrača gostiju u vlastitom šesnaestercu.  Drugim riječima, svatko komentira na način na koji to njemu odgovara, malo je tu objektivnosti kakvu bi sportaši trebali imati. Svi smo mi ipak ljudi od krvi i mesa, subjektivni.

Dakle, nakon svega ostaje dvojbe oko isključenja Ivana Perišića, ako uopće ima dvojbe? Naime, Mateo Beusan, vječno Oko sokolovo Hrvatske televizije, koje sve bolje vidi kako prolaze godine, tvrdi da je nedvojbeno Perišić zaslužio crveni karton, dobar dio navijača, koji su, nažalost, ponovno morali pogledati utakmicu na televiziji s obzirom na kaznu europskih nogometnih institucija te kao posljedicu prazan Maksmir, se ne slaže s Beusanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan dio hrvatskih medija također, primjerice gost komentator Jutarnjeg lista tvrdi da sudac utakmice nije imao dobar kut gledanja i da nije dobro mogao vidjeti te da je Perišić startao sa strane, što je, ako je točno, maksimalno za žuti karton. Komentator Jutarnjeg lista istovremeno navodi da se igrala sudačka nadoknada, odnosno, 90. minuta, naravno, činjenično gledajući sasvim je svejedno koja se minuta igrala ukoliko se sudac striktno drži pravila, kao što se nije držao dobrim dijelom utakmice, niti je poštovao vlastite kriterije koje je nametnuo jer bi u tom slučaju isključio i jednog igrača Islanda koji je sa žutim kartonom žestoko u jednom trenutku nasrnuo na veznog nogometaša Hrvatske. Kako je “isključenje” koje nije svirano poprilično maglovito tako nema potrebe poslije pobjede otvarati tu temu i spominjati imena. Nećemo se baviti onim što nije bilo, a možda je trebalo biti.  Gotovo je, Hrvatska je zasluženo pobijedila dosta neugodni Island, ostaje tek jedna stvarna dvojba, a to je Ivan Perišić, izuzetno važan kotačić u Čačićevom vatrenom stroju.

U emisiji HRT-a, kako smo već pisali, nakon utakmice Beusan je kao Oko sokolovo, sa jasnim vidom sove, ”dobronamjerno” savjetovao Čačiću da angažira nekoga tko će uoči utakmice analizirati suca predviđenog da sudi tu utakmicu kako bi pripremio igrače te da se onda možda ne bi događalo da netko bude “nepotrebno” isključen poput Perišića. Naravno, ni Beusan nije znao da je Perišiću ovo prvo isključenje na jednoj utakmici u pet godina. Iskreno rečeno, Beusan to nije ni trebao znati.

Što zapravo želimo reći? Dakle, da se to Perišiću dogodilo slučajno, odnosno, da to nije pravilo koje se unaprijed, preventivnom analizom može otkloniti, niti je Perišić ikada bio igrač, kao što je to bio Mario Mandžkić, kome je “analiza” pomogla i kome je pomogao rad sa vrhunskim trenerima.  Pojednostavljeno, dogodi se, kao recimo vozaču koji čitav život vozi savršeno, bez kazni i prometnih nezgoda, a onda sruši kontejner za smeće u kojima, nažalost, sve veći broj Hrvata traži okrjepu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte zašto je Perišić dobio izravni crveni karton

Komentar – Tandem Jeličić-Beusan pretjerao? Na HRT-u napali izbornika Vatrenih Antu Čačića kao da je izgubio 10 utakmica zaredom!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.