Rakitić otkrio kad bi se mogao oprostiti od reprezentacije: ‘Vidjet ćemo što i kako, prije svega kakve će ideje imati izbornik’

Foto: fah

Ivan Rakitić Božić je proveo s obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sa ženom i djecom, ali i nekim prijateljima, te puncem i punicom. Odlučili smo ostati u Španjolskoj da ne bismo morali previše putovati. Dobio sam tjedan dana slobodnog i iskoristit ću to vrijeme da budem u užem krugu ljudi koji su mi najdraži”, rekao je za Sportske novosti.

Zanima li kćeri nogomet?

“Ne mogu reći da ih pretjerano zanima niti da su posebno zagrijane. Znaju što ja radim, tko sam, sve to razumiju, ali nemaju osobit afinitet za nogomet, radije se igraju sa mnom u parku. Mnogo je im draže da se bacamo po toboganu ili nešto drugo nego nogomet. Sretne su kad ih vodim u školu i kad dođem po njih, to im je bitnije nego bilo što drugo”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li sada reći što se događalo tijekom ljetnog prijelaznog roka? Je li točno da je sportski direktor Eric Abidal kazao da na vas ne računaju?

– Nemam što pričati o tome tko je što rekao i radio; najvažnije je pitanje mogu li igrati u Barceloni. Ako mogu, svima je jasno da je za mene najbolje mjesto u Barceloni. Vidjet ćemo kako će biti, ali ja se pripremam da i u sljedećem razdoblju moj doprinos bude što veći. Ovdje sam pet i pol godina, u Barceloni sam proživio svoje najznačajnije dane, a uvjeren sam da je najbolje, zapravo, tek preda mnom.

Među senatorima ste u ekipi Barcelone, jesu li vam ostale vedete poput Messija, Piquea, Suareza, Ter Stegena… što komentirale?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– A dobro, među senatorima… Poanta je u tome da uvijek skupa činimo što je najkorisnije za ekipu. Ponekad dođu neke odluke koje pojedinac ne mora ni razumjeti, ali mora ih probati poštivati. Nije presudno tko što misli, nego da napredujemo zajedno. Vidjelo se da su se promijenile te stvari i to je sigurno bilo za sve nas jako bitno.

Ubrzo će drugi dio sezone, Barcelona 4. siječnja igra gradski derbi s Espanyolom kao gost. Po ovome što kažete vidimo da nije blizu da odete u zimskom prijelaznom roku, kako se pisalo.

– Ne. Ne razmišljam ni o čemu osim o Barceloni. Naravno da u nogometu uvijek moraš biti spreman na sve, ali moja je ideja biti u Barceloni. Jako sam sretan i ponosan što sam ovdje. Mnogo se toga dogodilo, to nitko ne može promijeniti, to je tako, ali kažem, cilj mi je igrati, i to u Barceloni. Te, naravno, ići po još nekoliko titula. To je na prvom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako općenito vidite svoju budućnost u katalonskom divu?

– Sad opet na svaki trening dolazim sretan, s osmijehom na licu. Željan sam igre više nego ikad. Najvažnije mi je što je taj osmijeh opet tu, što je želja prisutna. S te je strane sve odlično. Odlučan sam raditi što više da bih imao povjerenje kluba, trenera i suigrača te, dakako, navijača.

Euro je brzo, proljeće će projuriti. Hrvatska kao svjetski doprvak mora imati značajne ambicije. Jeste li zadovoljni protivnicima, Engleskom i Češkom?

– Ako prođemo, bit ću zadovoljan, ako ispadnemo, neću – smije se Raketa pa dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Euro neće biti lagan ni ugodan. Malo je čudno da su neke reprezentacije domaćini u sve tri utakmice u skupini, kao što je kod nas slučaj s Engleskom. Ne razumijem taj sustav natjecanja. No što se može, poštivat ćemo pravila kakva jesu i boriti se. Siguran sam da ćemo na Euru biti spremni.

Kakve su ambicije na Euru? Što može Hrvatska napraviti? Jesmo li sposobni ponoviti Rusiju?

– Za početak moramo gledati utakmicu po utakmicu, kao što smo radili u Rusiji. Za svaku se treba vrlo pažljivo pripremiti, samo se korak po korak može napredovati. Prvi je cilj da odemo dalje iz skupine, a kasnije da vidimo što i koliko možemo napraviti. Uvjeren sam da ponovno možemo biti jako neugodni.

Kako gledate na neke nove igrače koji su iskočili u ovom kvalifikacijama, Petković, Vlašić, Barišić, Brekalo… Mogu li oni osigurati visok rejting hrvatske reprezentacije i u ciklusima koji dolaze?

– Uvijek sam govorio da bih sve dao za te mlade igrače. To što rade i u reprezentaciji i u klubovima velike su stvari, neka samo nastave na isti način. Oni su budućnost našeg nogometa. To se vidi, to su već dokazali.

Je li moguće da ovaj Euro bude vaše zadnje veliko natjecanje s Hrvatskom?

– Je, moguće je. Budimo realni, to je sasvim jasno. Vidjet ćemo što i kako, prije svega kakve će ideje imati izbornik. S njim već neko vrijeme nisam razgovarao, nije me ni zvao, ni došao u posjet. Razmotrit ćemo što je najbolje, ne samo za mene nego i za cijelu reprezentaciju. Rekao sam da bih za mlade igrače dao sve što treba. Najvažnija je dobrobit Hrvatske, ostalo ćemo riješiti. Polako. Nije bitno što želim ja, nego što je najbolje za sve nas – kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.