‘Rat’ UEFA-e i bogatih klubova oko Superlige: Što će u tom društvu Tottenham, pa njih je Dinamo deklasirao?

epa09135571 Real Madrid players observe a minute of silence to mark the 32nd anniversary of the Hillsborough disaster ahead the UEFA Champions League quarter final, second leg soccer match between Liverpool FC and Real Madrid at Anfield in Liverpool, Britain, 14 April 2021. EPA/Peter Powell

Veliki broj europskih medija danas je objavio kako je 12 najvećih europskih klubova napravilo korak naprijed prema osnivanju tzv. Superlige, a čemu se žestoko protivi UEFA, koja najavljuje sankcije te se spominje kako igrači koji bi sudjelovali u Superligi ne bi mogli igrati za reprezentaciju. Kako će se sve raspetljati tek će se vidjeti, no UEFA nije FIBA i teško će se biti suprotstaviti krovnoj europskoj nogometnoj asocijaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već spomenuli europski mediji poput Timesa, L’Equipea, Marce i drugih objavili su danas da su klubovi sklopili dogovor o osnivanju Superlige, navodno je 11 klubova već potpisalo da se ovo natjecanje pokrene, jedino, zasad, od Manchester Cityja nisu dobili odgovor.

Prema dostupnim informacijama, koje su prenijeli spomenuti mediji, potpisnici za početak Superlige su Real Madrid (predsjednik tog kluba je najuporniji), Tottenham, Manchester United, Liverpool, Barcelona, Arsenal, Atletico Madrid, Milan, Juventus, Inter i Chelsea. Pitanje je zapravo što u cijeloj priči radi jedan Tottenham, koji nije u stanju igrati ni završnicu Europske lige, s obzirom kako ih je nedavno u osmini finala deklasirao zagrebački Dinamo?

U Superligi trenutno nema klubova iz Njemačke i Francuske jer su Bayern i PSG odlučni ostati u natjecanju koje organizira UEFA, koja je dala jasno do znanja kako takvoj avanturi, koja bi bogate učinila još bogatijima, neće dati podršku, jer takva Superliga definitivno isključuje one ”slabije” europske klubove, pa i one jače od Tottenhama, poput Dinama. Također, Superliga bi bila podijeljena u dvije grupe po deset klubova, a u četvrtfinale bi išla po četiri kluba iz obje grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA je danas, kako smo već spomenuli, jasno dala do znanja da takvo natjecanje neće podržati te su poručili da će uvesti neke promjene u Ligi prvaka kako bi svi bili zadovoljni. Međutim, bogati europski klubovi ne žele ni čuti za prijedlog UEFA-e, nikad im dosta.

“UEFA i čelnici La Lige, Premiershipa i Serije A su dobili informacije da pojedini engleski, španjolski i talijanski klubovi planiraju objaviti početak natjecanja koje je nazvano Superliga. Ako se ovo dogodi onda želimo jasno poručiti da će UEFA i ova nacionalna prvenstva, ali također i FIFA i svi naši suradnici uraditi sve da stopiraju ovaj projekt.

Ovo je projekt koji se zasniva samo na interesu tih klubova u trenutku kada je to najmanje potrebno. Razmotrit ćemo sve načine da to zaustavimo jer nema drugog rješenja. Kao što je najavila FIFA klubovi će biti izbačeni iz igranja bilo kojeg drugog natjecanja na nacionalnom, europskom ili svjetskom nivou. Igrači ovih klubova će dobiti zabranu igranja za svoje reprezentacije”, navodi se u priopćenju UEFA-e te se dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zahvaljujemo se klubovima u drugim državama, posebno Francuskoj i Njemačkoj, koji su odbili potpisati ovaj dokument za Superligu. Pozivamo sve ljubitelje nogometa, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv ovog projekta koji je najavljen. Ovo traje predugo i stvarno je više dosta”, bili su jasni u UEFA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.