Ravnatelj Studentskog centra Mostar: Na Hrvatskim svjetskim igrama važniji od rezultata su nova poznanstva i stvaranje suradnje

Foto: Studentski centar Mostar

Završile su 4. Hrvatske svjetske igre, amatersko sportsko natjecanje Hrvata i njihovih potomaka iz cijelog svijeta. Na ove Igre stigao je najveći broj sudionika do sada -skoro 1200 natjecatelja iz 32 zemlje(uključujući Republiku Hrvatsku).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Studentski centar Mostar

Uključili su se i sudionici iz Bosne i Hercegovine, pa i ekipe iz Studentskog centra Mostar. Povodom toga razgovarali smo s Draganom Mikulićem, ravnateljem Studentskog centra Mostar.

Narod.hr: Studentski centar Mostar sudjelovao je na 4. Hrvatskim svjetskim igrama. Možete li nam reći nešto više o samim igrama i sudjelovanju Studentskog centra Mostar na njima?

Sportski kolektivi Studentskog centra Mostar po prvi puta su sudionici Hrvatskih svjetskih igara i iznimno nam je drago što smo dijelom ove priče. Organizacija je na vrhunskom nivou i ono što je najbitnije je da se mladi hrvatski sportaši iz svih krajeva svijeta upoznaju i grade odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: U koje ste se sportove uključili i gdje ste bili najuspješniji?

Na igrama smo nastupili sa naša dva kluba i to Studentski košarškaški klub Student i Studentski ženski odbojkaški klub Mostar. Oba kolektiva bili su jako uspješni pa se košarkaši doma vraćaju sa broncom a djevojke sa četvrtim osvojenim mjestom. Ali ono što je nama bitnije od rezultata koji nam donose su samo sudjelovanje i stjecanje novih poznanstava, stvaranje suradnje sa drugim klubovima i organizacijama, a to smo na Hrvatskim svjetskim igrama zaista i ostvarili.

Narod.hr: Studentski centar Mostar je i inače uspješan u sportu. Moglo bi se reći i da ste napravili čuda sa sportom u Mostaru, i to dobrim dijelom bez konkretne pomoći sa strane. O kojim se sportskim klubovima radi i koji su im najveći uspjesi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, zaista možemo reći da smo stvorili čudo,jer to čudo nastalo je prije samo 5 godina i danas broji dva premijerligaška kluba. A priča kreće 2012.god. pokretanjem Sportske udruge studenata Studentskog centra Mostar a koja je imala za cilj prvotno baviti se sportskim rekreativnim aktivnostima za studente. Unutar te udruge organizirali smo velik broj sportskih manifestacija,amaterskih studentskih turnira i već nakon nekoliko mjeseci pokrećemo naš Studentski košarskaški klub Student. Klub je krenuo sa nekolicom mladih studenata koji su tražili mjesto gdje se mogu mentalno i fizički zdravo razvijati kroz košarku ali ujedno i studirati i narastao u premijerligaša i to po drugi put. Ženski studentski odbojkaški klub pokrenuli smo 2013.godine i evo sa ponosom danas iščekujemo početak njihove prve premijerligaške sezone. Osim ova dva kluba u listopadu 2016. Pokrenuli smo i kickboxing klub Eagles SCM koji je također jedan od najuspješnijih u BIH. Riječ čudo ponovio sam iz razloga jer zaista je tako. Studentski centar Mostar sa svojim sportskim aktivnostima nije niti na kojem državnom, županijskom pa ni na općinskom proračunu, financiramo se isključivo sami od sponzorstava i donacija. Iznimno je teško, iscrpljujuće i ima dana kada želim dignuti ruke od svega ali kada vidim uspjehe ovih mladih ljudi,njihov trud, značaj za njihov cjelokupni razvoj onda ništa nije teško. Svi članovi naših klubova studenti su mostarskog Sveučilišta i na ovaj način kroz cjelokupno obrazovanje i sport težimo američkom sustavu obrazovanja.

Narod.hr: S kojim se problemima susrećete, ali očito i vrlo uspješno nosite?

Dosta je problema nažalost u gradu Mostaru kada je sport ali i obrazovanje u pitanju. Kao što sam rekao,najveći problem stvaraju nam financije ali i nepostojanje adekvatnih uvjeta za treniranje i napredovanje. Grad Mostar još uvijek nema sportsku dvoranu a ima preko 120 registriranih sportskih klubova pa možete samo zamisliti koliko je teško bilo što ostvariti. Kako bismo našim klubovima ali i svim ostalim studentima mostarskog Sveučilišta pružili rekreativne sadržaje,otvorili smo Fotness klub SCM. Klub vrlo uspješno posluje i našim timovima omogućuje kvalitetnu kondicijsku pripremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Koja je tajna Vašeg uspjeha te mislite li nastaviti s ovim projektom i u budućnost?

Tajna uspjeha ne postoji, koliko se trudite i koliko ste ustrajni i sigurni u svone ciljeve toliko će te i postići. Kada smo krenuli u ovu priču nitko nije vjerovao da ćemo danas brojati dva premijerligaša i 3 kluba. Od jeseni pokrećemo i taekwondo klub tako da smo izuzetno samouvjereni u našim nastojanjima da stvorimo vrhunski studentski kampus za mlade ambiciozne studente.

Narod.hr: Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Spomenuo bih kako uz sportske timove, centar radi i na kulturno obrazovnom polju. Već nekoliko godina imamo školu tečajeva stranih jezika te razne radionice i tribine za studente. Od 2010.godine uspješno posluje i naš informativni portal pogled.ba, koji zapošljava studente novinarska ali i ostalih stuka i nudi im stručno usavršavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu krećemo sa vrlo značajnom suradnjom sa Studentskim centrom Zagreb na sportskom i kulturnom nivou. Kroz studentske razmjene,zajedničke projekte želimo poboljšati mobilnost studenata i stjecanje novih znanja.

Na kraju,ono na čemu ja osobno i uprava Studentskog centra teži je izgradnja novog studentskog paviljona i sportske dvorane,građevinski projekt već imamo i daljnje napore ulažemo u traženju potpore od lokalne i državne vlasti. Optimističan kao uvijek,siguran sam kako ćemo već u slijedećem nastupu za vaš medij imati novosti i na tom polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.