Razočarani Vatreni uoči Ukrajine: U Hrvatskoj postoje oni kojima nije u interesu da idemo na Svjetsko prvenstvo!

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija remijem protiv Finske na Rujevici ozbiljno je zakomplicirala svoje šanse za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Zapravo samo pobjeda sutra u Kijevu jamči dodatne kvalifikacije, nakon pobjede Grčke protiv Cipra Hrvatska s Ukrajinom mora ići na pobjedu.  Remi možda i neće biti dovoljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, već duže vrijeme Vatreni ne igraju na razini na kojoj se to od njih s obzirom na kvalitetu očekuje i to jasno treba reći. Što prije toga sami budu svjesni prije će se stvari mijenjati, ako ne bude prekasno.

Nogometaš Atletico Madrida Šime Vrsaljko dvadesetak sati uoči odlučujuće utakmice u Kijevu dao je intervju za portal goal.com/hr. Bio je vrlo direktan u nekim izjavama, iako ne i u potpunosti konkretan. Serija loših rezultata koštala je izborničke funkcije Ante Čačića, umjesto njega došao je Zlatko Dalić, koji je ponovno u dijelu medija proglašen ”čovjekom Zdravka Mamića.”

Šime Vrsaljko je komentirao činjenicu da su Vatreni potpuno neprepoznatljivi posljednjih mjeseci. Sve je samo kulminiralo protiv Finske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne znam, ne mogu ni sebi, a kamoli vama objasniti zašto smo stali nakon tog vodstva protiv Finske. Dali smo mi sve od sebe, u to ne treba sumnjati, ali kao da se nešto nakon tog gola uvuklo u nas. Nesvjesno smo se povukli i dopustili da nam Finska zabije taj gol. U nas se uvukao nemir, ne znam što reći. Podbacili smo, jako smo podbacili.”

Na pitanje osjeća li strah u posljednjim utakmica? Vatrenima nedostaje samopouzdanja, teško se to preko noći može promijeniti, a Hrvatska ima upravo to – jednu noć.

Bojite li se rezultatskog neuspjeha?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ma nema straha, ne mogu reći da osjećamo neki strah. To su stvari koje se tako poklope, možda vama izvana djeluje tako, ali vjerujte da svaki od nas za Hrvatsku daje sto posto. Ako je nešto iznad svih nas onda su to hrvatska reprezentacija i domovina koju predstavljamo. I baš si zbog toga mi zadnji smijemo dozvoliti nekakav strah pred bilo kojom reprezentacijom svijeta. Znamo koliko vrijedimo, zato mi je i sve ove rezultatske neuspjehe još teže objasniti.”

Jeste li psihički potonuli uoči Kijeva?

“Mi nemamo vremena spuštati glavu, već u ponedjeljak je pred nama nova utakmica. I tu nema nikakvog razgovora, moramo napraviti sve kako bismo se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Protiv Finaca nije išlo, to je nogomet i tako je nažalost ispalo. Ali, nema šanse da se predamo, spustimo glave i potonemo sada do kraja. Hrvatska sada mora biti najbolja, pokazati svoje najbolje lice u ovim kvalifikacijama.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šime Vrsaljko tvrdi kako Hrvatska, bez obzira koliko bilo teško, ne smije pokazati nikakav strah.  Postoji ozbiljna mogućnost da Vatreni i s bodom u Ukrajini budu najgora drugoplasirana reprezentacije te da ostanu i bez dodatnih kvalifikacija.

“Svjestan sam toga, stvarno jesam. Ne trebamo razmišljati u tom smjeru, takve nas stvari i misli mogu samo omesti u ponedjeljak. Mi znamo što želimo, vjerujte da svaki od nas sanja odlazak na Svjetsko prvenstvo. I dalje vjerujem da ćemo se plasirati u Rusiju, iskreno vjerujem u to.”

Hrvatska je podbacila, u zadnje četiri utakmice od mogućih 12 osvojila je samo četiri boda. Jeste li razmišljali o tome?

“Ma nisam, kako bih o tome razmišljao?! Nisam negativna osoba, niti pesimist. Sigurno nisam vjerovao da ćemo doći u ovakvu situaciju, ali to je sada naša realnost. I od toga ne treba bježati. Nije nam sve išlo prema planovima, ali sam i dalje optimist. Kao i svi u svlačionici; to nas čini igračima i pravim profesionalcima. Svjesni smo svoje odgovornosti i ne bježimo od nje, ali mi moramo ići na Svjetsko prvenstvo kako god znamo. Moramo! To je naš jedini cilj. Pred nama je ostala još jedna utakmica u kojoj moramo ići 300 na sat. I tu nema nikakve priče, u ponedjeljak moramo svi do jednoga biti pravi, tkogod se našao na terenu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se u Kijev ne ide braniti?

“Mi se sigurno ne idemo u Kijev braniti. Znamo da u zadnje vrijeme nismo na pravoj razini, da ne igramo dobro niti ostvarujemo željene rezultate. Ali, i dalje smo svjesni svoje kvalitete, pa i činjenice kako možemo dobiti bilo koju reprezentaciju svijeta. Pa tako i Ukrajinu. I, kažem, za to ćemo dati sve od sebe. I pokušati pobijediti. Ma nećemo pokušati, već ćemo doslovno poginuti za tu pobjedu u Kijevu! Znamo što nas tamo očekuje i kakva će biti atmosfera na stadionu. Pa i kako je Ukrajina u velikom naletu. Ali, svjesni smo svoje situacije. A kada je čovjek u ovakvoj situaciji, ne preostaje mu ništa drugo već se skupiti i muški poginuti na terenu.”

Na paralelu iz 1998. kada su i Ćirini Vatreni prije 20 godina bili u sličnoj situaciji, pa su se baš protiv Ukrajine izvukli, Vrsaljko odgovara:

“Ma dobro, dao Bog da to tako ispadne. Ali, mi sada ne smijemo razmišljati ni o brončanima, ni o Rusiji, već samo o utakmici u Kijevu. Ona nam sljedećih dana mora stalno biti na pameti, treba nam biti i doručak i ručak i večera. Sami smo se doveli u ovu situaciju, sada se sami moramo iz nje i izvaditi. A, ponavljam, vjerujem kako imamo snage za takav rezultat.”

Vrsaljka je zasmetala činjenica da su s Rujevice protiv Finske bila upućena i neka ružna skandiranja prema igračima?

“Ne želim udarati po publici i našim navijačima, ali neke me stvari iskreno smetaju. A one su naša realnost. Mi ulazimo u drugo poluvrijeme, rezultat je 0:0, a znamo da nam je svima u interesu pobjeda kako bismo dohvatili Svjetsko prvenstvo. A dio navijača već tada viče ‘igrajte pederi’, već su odustali od davanja podrške! Meni je to – zabrinjavajuće. Ne kažem da su to bili svi ili većina navijača, svjestan sam kako je velika većina uz nas i živi uz reprezentaciju. Pa nas su i na Rujevicu ljudi došli bodriti, oni pravi navijači su nas podržali. No, svjestan sam kako postoje i oni kojima nije u interesu da Hrvatska ode na SP, a to me kao igrača čini žalosnim. Ja to ne mogu mijenjati, niti od toga želim raditi veliku priču, samo želim ukazati na te stvari. Nikome ne želim loše stvari, samo bih volio da svi skupa radimo u interesu reprezentacije, pa i ostvarimo konačan cilj – plasiramo se u Rusiju” zaključio je Vrsaljko razgovor za portal goal.com/hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.