Realno? Ako mašti damo krila Vatreni i sa dva boda mogu do osmine finala

Foto: fah

Nakon remija Gruzije i Češke (1:1) u drugom kolu skupine F Europskog prvenstva te činjenice da obje reprezentacije poslije dvije utakmice imaju po bod povećale su se šanse hrvatskoj reprezentaciji za prolazak skupine sa svega dva boda. U cijeloj priči jedna je riječ najbitnija – ”ako”!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gol razlika kamen oko vrata

Naime, nakon dvije utakmice Hrvatska ima jedan bod u svojoj skupini B, koliko ima i Albanija.  Hrvatska ima gol razliku minus tri, Albanija minus jedan. Gol razlika je kamen oko vrata Vatrenih, sad se tek vidi koliko su skupi promašaji protiv Španjolske, a pogotovo Petkovićev jedanaesterac.

U slučaju da Hrvatska remizira sa Italijom a Španjolska pobjedi Albaniju Hrvatska će biti treća u skupini B. Nažalost, takav scenarij pada u vodu ako Albanci remiziraju sa Španjolcima te budu imali isti broj bodova kao i Hrvatska. U ovom slučaju dva. Na Euru je šest skupina, u tih šest skupina četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije idu u osminu finala. Da smo svladali Albaniju izvjesno je već bismo ispunili svoj cilj.

Davljenik se na kraju krajeva hvata za slamku

Ponovimo, govorimo o jednom posve iracionalnom scenariju, mogućnosti koja nije realna te je na razini puke teorije, no ipak vrijedi razmotriti i takvu opciju budući da se davljenik na kraju krajeva hvata i za slamku. Nikad se nije dogodilo da na Europskom prvenstvu u osminu finala prođe reprezentacija koja ima samo dva boda i k tome izuzetno negativnu gol razliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što nam prvo treba? Treba nam remi između Škotske i Mađarske u skupini A. nakon toga Gruzija mora izgubiti od Portugala, a Češka od Turske u skupini F, u posljednjem kolu. Tada bi, u tom slučaju, Gruzija, Češka, Mađarska i Škotska imale po jedan bod, a Hrvatska, pretpostavljenim remijem protiv Italije, dva boda.

Tko će ti pomoći ako ne ”komšija”?

Naravno, imamo još jednu priliku u čemu bi nam mogli pripomoći susjedi. Naime, ako, ponovno taj ako, u posljednjem kolu skupine C Danska svlada Srbiju, a bit će utakmica ova dva protivnika na sve ili ništa s obzirom da Danska ima dva a Srbija jedan bod, te ako Engleska svlada Sloveniju, no ta pobjeda Engleza mora biti s tri ili više golova, a ovakva Engleska tri razlike će teško pobijediti Farske Otoke, a kamoli čvrstu Kekovu momčad. Malo je to vjerojatno, ali vrijedi sanjati.

Dakako, i naši konkurenti za prolaz sa samo dva boda imaju svoju računicu te uglavnom bolju gol razliku od Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako mašti ne damo krila…

Naše bi šanse bile donekle veće da je jučer utakmica između Poljske i Austrije završila neodlučeno, no Austrijanci su zasluženo slavili 3:1 te praktički osigurali osminu finala. S tri boda, a u slučaju poraza od Hrvatske, u osminu finala mogu i Talijani, samo što bi tada igrali s velikim favoritom, domaćinom Eura, Njemačkom.

Ako, zadnji ako, mašti ne damo krila Hrvatska u osminu finala može proći samo pobjedom protiv Italije i to je jedina sigurna opcija, sve ostalo je na razini puke teorije. Nije uvijek dobro budan sanjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.