Sa skija u helikopter: Pregled teških ozljeda i padova u Svjetskom kupu

kupu
Foto: fah

Alpsko skijanje, uza sve uzbuđenje koje sa sobom nosi, a čemu snažan pečat daju hrvatske skijašice i skijaši svojim uspjesima, ove sezone obilježio je veliki broj teških padova i ozljeda. Podsjetimo, sezona je došla tek na pola puta. Završnica Svjetskog kupa u trećem je mjesecu. Teško je izdvojiti sve ozljede najboljih skijašica i skijaša ove sezone, mučne scene, kada helikopter sa sportskih staza odvozi nesretne sportašice i sportaše…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počelo već u prosincu

Krenimo sa ozljedom austrijskog skijaša Marca Schwarza, koji je pao na spustu u Bormiju te je zaradio tešku ozljedu koljena, odnosno ozljedu križnog ligamenta koljena i meniska. Dogodilo se to u prosincu, a tada je Schwarz bio drugoplasirani skijaš u Svjetskom kupu te je, naravno, za njega sezona završena tek što je počela.

U prvoj polovici siječnja, točnije 13. siječnja ove godine, u Wengenu se ozlijedio 31-godišnji norveški skijaš Alexander Aamodt Kilde, koji je nastradao na kultnoj spust stazi. Aamodt Kilde je pao pred samim ciljem. Izgubio je kontrolu te je počeo padati na lijevu stranu da bi se nezaustavljivo kotrljao stazom i udario u zaštitnu ogradu koja je djelomično amortizirala njegov pad, no nije ga i do kraja zaustavila. Po Kildea su odmah dežurni liječnici došli helikopterom te je prevezen u obližnju bolnicu.

epa11073339 Aleksander Aamodt Kilde of Norway is evacuated by helicopter after crashing during the Men’s downhill race at the FIS Alpine Skiing World Cup in Wengen, Switzerland, 13 January 2024. EPA/PETER SCHNEIDER

Teške ozljede najboljih skijašica današnjice

U slovačkoj Jasni sa staze je izletjela jedna od najboljih skijašica današnjice, i najveća konkurentica američke skijašice Mikaele Shiffrin, Petra Vlhova. Slovakinja je pala u prvoj vožnji veleslaloma, u srednjem dijelu staze, loše je ušla u jedna vrata te je otklizala do zaštitne ograde. Pad nije izgledao strašan na prvi pogled, međutim, kad je pokušala sjesti bolna grimasa na njezinom licu  govorila je dovoljno za sebe. Helikopterom su je otpremili u najbližu bolnicu te je za ovu 28-godišnju skijašicu sezona izgubljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset dana nakon što je zbog ozljede skijašku sezonu završio njezin dečko, već spomenuti Kilde, ozlijedila se i najbolja skijašica svijeta te vjerojatno najbolja skijašica svih vremena Mikaela Shiffrin. Naime, Shiffrin inače ne vozi spusti, ali odlučila je pokušati u Cortini d’Ampezzo. Amerikanka je loše ušla u jedan zavoj, izgubila je kontrolu te završila u zaštitnoj ogradi. I nju je u bolnicu otpremio helikopter. Srećom, ozljeda nije toliko teško kako je na prvi pogled izgledalo ili kako je moglo biti.

Nema kraja crnom nizu

Spomenimo i težak pad francuskog skijaša Alexis Pinturault na Super-G također u švicarskom Wengenu. Pinturault je bio pobjednik Svjetskog kupa 2021. godine. Nakon jednog skoka loše je doskočio te je uslijedio pad nakon kojeg je dugo klizio po snijegu. Pogađate, i po njega je došao helikopter. Francuz je bio pri svijesti, ali čak i u prijenosu čuli su se njegovi bolni jauci. Samo nekoliko dana prije nesreće postao je otac, a u trenutku nesreće nalazio se na desetom mjestu u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

U Cortini d’Ampezzo, dakle na istoj stazi i istog dana kad je pala Shiffrin, u spustu teško se ozlijedila olimpijska pobjednica Švicarka Corrine Suter. Naime, ona nije doživjela pad, ali je tijekom vožnje kod jednog doskoka osjetila bol u koljenu te prekinula nastup. Naravno, i ona je helikopterom prebačena u bolnicu te je za nju sezona završena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
epa11071274 A helicopter evacuates injured skier Alexis Pinturault of France during the men’s Super-G race at the FIS Alpine Skiing World Cup in Wengen, Switzerland, 12 January 2024. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Tu, nažalost, nije kraj ovog crnog niza. Ponovno je u pitanju Cortina d’Ampezzo . Na spustu se ozlijedila 26-godišnja Amerikanka Isabella Wright. Amerikanka je pala prilikom ulaska u zavoj i zabila se u zaštitnu ogradu. Ostala je ležati dok joj nije prišla pomoć, nakon čega je prebačena helikopterom u bolnicu.

Nakon Shiffrin i Wright, teška padina skupo je koštala Kanađanku Valerie Grenier. Dogodilo se to u nedjelju 28. siječnja. Grenier je zapela za vrata koja su je odbacila u zrak. Nakon toga se stropoštala i nastavila kliziti niz stazu. U bolnicu je prevezena helikopterom. I tu nažalost, izgledno je, a s obzirom da smo tek na pola sezone, neće biti kraja ovom crnom nizu.

Bilo je ozljeda, pa i tragedija, i ranije

Sezona koja će ostati ponajprije zapamćena po nizu težih i nešto lakših padova ulazi u svoj drugi dio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nažalost i hrvatske skijašice i skijaši imali su problema s ozljedama u Svjetskom kupu. Dobar dio svoje izuzetno uspješne karijere problema s ozljedama imao je i najbolji hrvatski sportaš svih vremena i nekad ukupni pobjednik Svjetskog kupa Ivica Kostelić. On je u više navrata i operiran.

Prisjetimo se i teške ozljede Janice Kostelić. Naime, Janica je 16. prosinca 1990. godine pala na spustu u St. Moritzu. Ozlijedila je ligamente koljena i čitava joj je karijera dovedena u pitanje. Srećom, borac kakav je bila Janica, kao i općenito obitelj Kostelić, vratila se jača nego ikad te je na nikad zaboravljenim Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju osvojila četiri medalje.

Za kraj, podsjetimo na 1994. godinu, kada je u siječnju te godine smrtno stradala slavna austrijska skijašica Ulrike Maier. Naime, ona je tijekom vožnje spusta udarila u brdo snijega te je tragično okončala život u 26. godini pri udarcu slomivši vrat. Dogodilo se to u Njemačkoj, u Garmisch-Partenkirchenu. Recimo i kako je Maier bila dvostruka prvakinja u Super-G.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.