Šest najvećih maratona u borbi protiv dopinga

Foto: fah

Organizatori šest najvećih maratona na svijetu okupljenih u skupini World Marathon Majors (WMM) zajedno s Jedinicom za integritet atletike (AIU) pokrenuli su novi program borbe protiv dopinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je AIU osnovana u travnju 2017. usko surađuje sa šest najvećih maratona (Londonu, New Yorku, Chicagu, Bostonu, Tokio, Berlin) u borbi protiv dopinga.

Glavni maratoni i AIU shvatili su da se ‘sofisticirane varalice’ ne mogu uhvatiti s tradicionalnim testiranjem krvi i urina prije utrka ili nakon nastupa pa su pokrenuli novi program testiranja koji je usredotočen na inteligenciju i bit će individualno skrojen.

“Analiziramo stvari kao što su profil i biološka putovnica sportaša, pratimo njihovu izvedbu i druge čimbenike rizika kako bismo stvorili grupe sportaše visokog i niskog rizika. Na temelju toga kreiraju se individualizirani planovi testiranja i pratimo gdje se sportaši nalaze, ali i njihov natjecateljski program,” kazao je šef AIU-a Brett Clothier dodavši: “U ovom programu nema slučajnih testiranja.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinica za integritet atletike zaslužna je što je Kenijka Jemima Sumgong, aktualna olimpijska pobjednica u maratonu, suspendirana na osam godina jer je pokušala ometati istragu o pozitivnom nalazu na doping EPO, lažima i lažiranim dokumentima.

Sumgong je tijekom istrage o pozitivnom nalazu lagala i koristila lažirane dokumente vezano za navodni tretman u bolnici pokušavajući opravdati prisutnost EPO-a u organizmu. Objašnjavajući pozitivan nalaz Sumgong je istražiteljima rekla da je primila injekciju EPO-a kao i transfuziju u jednoj kenijskoj bolnici nakon prekida vanmaterične trudnoće što je potkrijepila liječničkom potvrdom.

No istraga je pokazala da Sumgong nije bila u toj bolnici na navedeni datum te da je dokument koji je predala lažiran ‘čime je namjerno pokušala ometati istragu’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.