Slatke brige Nike Kovača: Mandžukić kao Šuker ili još bolji?

Mario Mandžukić trenutno je jedna od prvih zvijezda Primere. Kako piše portal goal.com.hr niti jedan hrvatski nogometaš nije krenuo na ovakav način u španjolskoj ligi, uključujući i legendarnu vatrenu devetku Davora Šukera, koji je devedesetih igrao za Sevillu, a onda i za kraljevski Real Madrid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandžo nije Ronaldo, ali…

Naime, u prvih trideset utakmica za Atletico Madrid, aktualnog prvaka Španjolske, Mario Mandžukić zabio je 19 golova, nije to prosjek jednog nenadmašnog Cristiana Ronalda, ali ni Atletico nije Real, niti je Mandžo igrač kome je sve podređeno, naprotiv, hrvatski napadač nerijetko vlastitu igru podređuje čitavoj momčadi, pa čak i kad ne naizgled nije u formi i ne igra dobro, on pozitivno djeluje na momčad.

Borbenost popularnog Mandže u skladu je s borbenošću koju zagovara beskompromisni strateg Atletica, Diego Simeone, zato se Mandžukić sjajno uklopio u igru španjolskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlike između Šukera i Mandžukića postoje

Velike razlike postoje između igre Mandžukića i Davora Šukera, iako su oba napadača naizgled klasične devetke, Šuker je bio ”sidraš” i car kaznenog prostora, Mandžukić je na neki način i sprinter koji jednako tako aktivno sudjeluje u obrani koliko i u napadu. Nema kornera za protivnički klub koji u svoj šesnaesterac nije došao ispratiti Mandžukić. No, Mandžukić nema ono što Šuker ima, a što se urezalo u kolektivno pamćenje Hrvata, francusku broncu iz 1998. godine.

Prije svega borbenost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandžukićevih 19 golova i tri asistencije u trideset utakmica možda najbolje pokazuje koliko je on iskoristio povjerenje koje mu je dao trenere ekipe s Vincente Calderona, a posebno njegova posljednja nadahnuta partija protiv aktualnog europskog prvaka kada je kraljevski klub masakriran od strane španjolskog prvaka. Nakon poraza Ronaldo je rekao da je Real momčad koja ne smije izgubiti niti jednu utakmicu, bez obzira na ime kluba, s tako velikom razlikom, što je vjerojatno istina, međutim, Atelticovih 4:0 sasvim sigurno nije slučajno.

Momčad Diega Simeonea poznata je po fanatičnoj borbenosti i isto takvoj publici, tko im uđe ”žrvanj” taj redovito ne prolazi najbolje, makar to bio i veliki Real, koji bez Modrića ne djeluje kao neka druga momčad u odnosu na vrijeme kada su u produžetku finala Lige prvaka pregazili upravo Atletico bez Marija Mandžukića koji je tada još uvijek igrao za njemački Bayern.

Niko Kovač ima razloga za zadovoljstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon velike pobjede igru Atletica, a pogotovo hrvatskog napadača, hvalili su svi španjolski mediji, od Realove ”Marce” do donekle neovisnog ”Asa”, dok je katalonski, odnosno Barcelonin, ”Mundo Deportivo” iskoristio priliku da se naruga Realu zaboravljajući pritom na činjenicu da ”ponos Katalonije”, dakle, Barca, još uvijek gleda u leđa Modrićevim ”kraljevima”, budući da je Real vodeći klub španjolske lige.

Na koncu, hrvatski nogomet zaista kao malo kada ima razloga za zadovoljstvo, naime, u španjolskoj ligi imamo tri mušketira u naslovnim ulogama najvećih svjetskih klubova, Luku Modrića u Realu, Ivana Rakitića u Barceloni, Marija Mandžukića u Atletico Madridu i jednog koji tek dolazi, mladog Alena Halilovića također na Camp Nou, u dresu slavne Barce.

Niko Kovač ima razloga za zadovoljstvo, ostalo je na njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.