Šokirao priznanjem: Bivši olimpijski pobjednik u desetoboju priznao uzimanje dopinga

Foto: fah

Njemački i svjetski mediji su u utorak objavili priznanje jednog vrhnunskog sportaša koje je još jednom bacilo sjenu na sportska postignuća u prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši olimpijski pobjednik u desetoboju Nijemac Christian Schenk je priznao da je koristio doping.

Schenk je osvojio zlatnu medalju na OI u Seulu 1988. godine za Njemačku Demokratsku Republiku. Za ujedinjenu Njemačku je osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu 1991. godine u Tokiju, a bio je brončani i na Europskom prvenstvu 1990. godine u Splitu. S obzirom na njegovo priznanje, sve tri medalje s najvećih atletskih natjecanja i olimpijskih igara osvojene su pod utjecajem dopinga.

Desetoboj se smatra najtežom atletskom disciplinom. Sportaši se natječu u deset različitih disciplina u dva natjecateljska dana. Naravno, težina i složenost kombiniranih sportova ne opravdavaju činjenicu da je olimpijski prvak to postao koristeći se nedopuštenim supstancama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada 53-godišnji Schenk je istinu skrivao 30 godina. Kao što je otkrio u utorak u razgovoru za “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, sada se bori s brojnim psihološkim problemima.

“Patim od teškog oblika depresije, borio sam se crnim mislima, razmišljao sam čak da si oduzmem život”, pokajao se Schenk čija će autobiografija biti objavljena sljedeći mjesec. Također je priznao da je prvi put upotrijebio doping kada je imao 20 godina.

“1985. godine je to za mene bilo kao da ću učiniti korak naprijed, shvatio sam to kao neku vrstu priznanja. Kada sam prvi put dobio tablete, postao sam dio tima, što je značilo da se očekivalo od mene”, rekao je Schenk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Isprva sam negirao uzimanje zabranjenih tvari. Tada sam počeo koristiti malo pravno blaži izraz – da se nikada nisam dopingirao. Naravno, obje su tvrdnje bile laž”, kazao je Schenk koji se nakon pada Berlinskog zida preselio iz rodnog Rostocka u Mainz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.