SP Brazil: Njemačka slomila Alžir tek u produžetku

Nogometaši Njemačke plasirali su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon što su u Porto Alegreu nakon produžetka pobijedili Alžir s 2-1 (0-0, 0-0).
Pred 43.000 gledatelja na Beira Rio sudio je Sandro Ricci iz Brazila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 1-0 Schuerrle (92), 2-0 Oezil (119), 2-1 Djabou (120+1)

NJEMAČKA: Neuer – Boateng, Mertesacker, Mustafi (Khedira, 70), Höwedes – Schweinsteiger (Kramer, 108), Lahm, Kroos – Özil, Müller, Götze (Schuerrle, 46)

ALŽIR: Mbolhi – Mandi, Halliche (Bougherra, 97), Belkalem, Ghoulam – Taider (Brahimi, 77), Lacen, Mostefa – Feghouli, Soudani (Djabou, 100), Slimani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alžir Vahida Halilhodžića nije izbacio moćnu Njemačku, ali ju je odveo u neizvjesnost produžetaka. Alžirci su pokazali vrlo hrabru igru, i to čak bez šest igrača koji su protiv Rusije napravili podvig i ušli u osminu finala po prvi puta u povijesti. Njemački “stroj” nije u 90 minuta pronašao “rupu” u taktički discipliniranoj igri Alžiraca, kod kojih je vratar Rais Mbohli bio sjajan na vratima, dok je na drugoj strani njemački vratar Neuer zapravo cijelu utakmicu igrao stopera. Njemačka reprezentacija je tri puta bila svjetski prvak (1954, 1974, 1990), a ‘elfu’ je ovo osma uzastopna pobjeda u osmini finala na svjetskim prvenstvima od 1986. godine. Alžiru je već sam plasman u osminu finala najveći uspjeh u povijesti, a njihovoj momčadi je falio mala pomoć reće da prekinu njemački niz.

Alžirci su bez respekta ušli u dvoboj i već u 8. minuti Slimani je išao sam prema Neueru, a njemački vratar je zatvorio kut alžirskom napadaču. U 18. minuti alžirski branič Ghoulam u izglednoj prilici tuče pored vrata, a u 38. minuti snažan udarac Mostefe se odbio od Mertesackera, Neuer je već bio svladan, ali je lopta otišla pola metra od vratnice. Prva velika njemačka prilika na utakmici dogodila se u 40. minuti kada dalekometan udarac Kroosa vratar Mbohli odbija, a natrčava Goetze koji ipak nije uspio provući loptu ispod alžirskog čuvara mreže.

Već u prvoj minuti drugog dijela prilike su propustili novoušli Schuerrle i Mustafi, a u 60. minuti Lahm je pokušao s 25 metara, a Mbohli jedva vadi loptu iz rašlji. U 80. minuti priliku utakmice je propustio Mueller čiji je udarac s pet metara glavom čudesno obranio Mbohli, a Mueller je samo tri minute kasnije opet u velikoj prilici koju je zapucao lošim šutom pokraj vrata. U 90. minuti ponovno izgledna prilika za Nijemce i opet Mbohli spašava Alžir, koji je izborio produžetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što nisu uspjeli u regularnom dijelu, Nijemcima je pošlo za rukom u drugoj minuti produžetka. Mueller je prošao po lijevoj strani, a njegov ubačaj je Schuerrle sretno skrenuo u mrežu dotad nesavladivog Mbohlia. U 102. minuti Mostefa je propustio najveću priliku za Alžir na utakmici, bio je sam na deset metara i promašio vrata. Alžirci nisu smogli snage za izjednačenje, a Njemačka je u 119. minuti postigla i drugi zgoditak nakon što je Mesut Oezil iz blizine zabio svoj prvi zgoditak na prvenstvu. U zadnjim sekundama Djabou je uspio smanjiti za Alžirce, koji su tako ipak postigli počasni zgoditak i nagrađeni su za vrlo hrabru igru.

Njemačka će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske 4. srpnja u Rio de Janeiru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.