Španjolska: Nogometaši odbili smanjenje plaća i poručili ”štitimo svoje radničko pravo”

Foto: fah

La liga, organizatori prvenstva prve i druge lige, pozvali su klubove da igračima smanje plaće dok u zemlji traje izvanredno stanje, a Španjolska je jedna od zemalja koja je najteže pogođena pandemijom. No, španjolski sindikat nogometaša se tome usprotivio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čudno nam je što La Liga podržava privremeno suspendiranje radnih ugovora (ERTE), a da sama ranije nije predvidjela financijski fond kojim bi se zaštitili klubovi na dva mjeseca dok traje suspenzija prvenstva. Prvenstvo je odgođeno, a ne otkazano”, navodi se u priopćenju Udruge španjolskih nogometaša (AFE), koje je poslano je medijima nakon što je AFE održao sastanke s kapetanima  klubova prve i druge lige.

“Sami klubovi i igrači individualno postižu sporazume oko plaća. Mi, nogometaši, nećemo dopustiti da nam se prestanu garantirati naša radnička prava i štitimo to pravo”, dodaje se u priopćenju.

Naravno, kako i svima tako i hrvatskim nogometašima koji igraju u Španjolskoj, a to su redom Ivan Rakitić iz Barcelone, Luka Modrić iz Reala, Ante Budimir iz Mallorce, Šime Vrsaljko iz Atletico Madrida, Filip Bradarić iz Celte Vigo, Ante Ćorić iz Almerie, Antonio Milić iz Rayo Vallecana, Toni Datković iz Huesce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Španjolskoj se, naravno, kao i u ostatku Europe, ne igra nacionalno prvenstvo, od 13. ožujka stanovnici su u svojim domovima, stadioni su zatvoreni. Što zapravo želimo reći? Nema utakmica, a ako nema utakmica nema ni prihoda jer nema prodaje ulaznica, nema prihoda od TV prava, sponzora, ako svega toga nema nogometaši ne rade svoj posao, a ako ne rade svoj posao, kao što primjerice i više nego inače rade liječnici, medicinske sestre, prodavači, prodavačice, novinari…, ne mogu ni imati primanja kao kada su tribine pune, a na svakom TV programu jedna utakmica…

La liga je zato u petak pozvala 42 kluba prve i druge lige na smanjenje plaća.

Naravno, klubovi sami odlučuju kako će se postaviti prema pozivu La lige, s obzirom kako se radi samo o savjetodavnom tijelu.  Oni klubovi koji su smanjili plaću svojim igračima, svojim zaposlenicima, trebali bi, kad prođe izvanredno stanje, koje je vlada zasad produžila do 26. travnja,  vratiti igrače i zaposlenike na punu plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.