(FOTO) Spektakl na Maracani: Otvorene Olimpijske igre u Riju, plamen upalio maratonac Vanderlei!

Foto: Snimka zaslona

Spektakl na kultnoj brazilskoj Maracani,maratonska svečana ceremonija došla je do svog najsvečanijeg čina, dakle, do proglašenja Olimpijskih igara u Riju – otvorenim. Inače, tijekom dana govorilo se da bi olimpijski plamen mogao zapaliti legendarni Pele, no, zbog zdravstvenih razloga to, nažalost, nije bilo moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, krenimo kratkim redom, naime, oko četiri sata na Maracani je bio spektakularni vatromet, koji je označio da ceremonija ide svom kraju. Čeka se još “samo” olimpijska baklja i onda nakon nje novi vatromet.

Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona

Olimpijski plamen na Maracani upalio je legendarni brazilski maratonac, Vanderlei Cordeiro de Lima. Gustavo Kuerten, inače, bivši brazilski tenisač, koji se ranije spominjao i kao favorit,  je donio baklju, nakon toga je ona došla do legendarne brazilske košarkašice, a onda i do Vanderleia.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach u govoru je rekao: “Živimo u vremenu krize, nepovjerenja i sigurnosti. U olimpijskom svijetu postoji samo jedan zakon koji vrijedi za sve, a to je da smo svi mi jednaki.” Zvižduke je dobio tek političar, privremeni predsjednik Brazila,Michel Temer, koji je proglasio Igre otvorenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: snimka zaslona
Foto: snimka zaslona

Narod očito ne voli političke govore na velikim sportskim svečanostima.

Foto: Twitter, Rio 2016.
Foto: Twitter, Rio 2016.

Podsjetimo, zbog recesije Brazilci su u svoje otvaranje uložili 12 puta manje sredstava od Engleza prije četiri godine, a čak 20 puta manje nego Kinezi u Pekingu 2008., koji su u dokazivanju pretjerali. Duh olimpizma ne znači rasipati novac uludo, tim prije što diljem svijeta ima onih kojima je pomoć potrebna.  Pomoći drugima, to je olimpijski duh.

Spektakularni program na Maracani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih sat vremena svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Riju na stadionu Maracana brojni plesači i glazbenici su uz ritmove sambe i bossa nove prikazali povijest Brazila, te spoj različitih kultura koje tvore brazilsko društvo, a na početku je brazilski pop glazbenik Paulinho da Viola na akustičnoj gitari izveo brazilsku himnu.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Posebno je bio upečatljiv let replike zrakoplova 14-Bis, kojeg je 1906. dizajnirao pionir brazilskog zrakoplovstva Alberto Santos-Dumont. Zrakoplov je sa pozornice Maracane poletio u čarobnu brazilsku noć.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Veliku pozornost dobila je legendarana pjesma “Djevojka s Ipaneme”, koja je širom svijeta proslavila Rio i glazbeni stil bossa nova. “Djevojku s Ipaneme” izveo je Daniel Jobim, unuk autora pjesme Toma Jobima, a za ovu prigodu djevojku sa poznate plaže glumila je brazilska modna ikona Gisele Bundchen, jedna od najpoznatijih manekenki na svijetu.

Ekološka poruka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodni program otvorenja Igara završio je ekološkom porukom, odnosno potrebom da se svi moramo angažirati na očuvanju prirodnog okoliša. Tako će svi sportaši koji će sudjelovati na OI, njih oko 10.500, dobiti sadnicu drva koju će posaditi tijekom Igara.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Bit će to mali doprinos brazilskom šumskom bogatsvu, budući da Brazil ima više od 300 milijardi drveća.

Hrvatska delegacija krenula 55.

Nakon uvodnog programa uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 205 zemalja. Hrvatska delegacija krenula je 55. na redu, a našu zastavu nosio je kapetan vaterpolske reprezentacije Josip Pavić (34).

Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona

Inače, Pavić je treći hrvatski vaterpolist u povijesti koji je nosio hrvatsku zastavu na ceremoniji svečanog otvaranja Olimpijskih igara, prije njega su tu čast imali Perica Bukić i Dubravko Šimenc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.