Spektakl na Wembleyju: Priprema li Zlatko Dalić iznenađenje Englezima?

London, 18.11.2018 - Utakmica 6. kola elitne A skupine nogometne Lige nacija Engleska - Hrvatska, na stadionu Wembley. Na fotografiji Luka Modriæ. foto HINA / Denis CERIÆ /dc

Za otprilike tridesetak sati hrvatska nogometna reprezentacija na Europskom nogometnom prvenstvu, koje je počelo jučer utakmicom Italija – Turska 3:0, igrat će prvu utakmicu grupne faze protiv reprezentacije Engleske. Susret se igra na Wembleyju, dakle, jasno je tko je favorit. Međutim, i Hrvatska svoga ”konja za trku ima.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, naši Vatreni su sinoć stigli u London, dok će danas poslijepodne odraditi trening i to od 17:30 do 18:30 sati. Prije samog trening najjače snage hrvatske reprezentacije izbornik Zlatko Dalić te kapetan Luka Modrić održat će tiskovnu konferenciju.

Prema pisanju dijela medija hrvatski izbornik mogao bi unijeti neke promjene, neka iznenađenja, uoči susreta protiv Engleza, što, naravno, neće biti lako budući da se obje momčadi jako dobro poznaju. Samo u posljednjih nekoliko godina Englezi i Hrvati igrali su više puta jedni protiv drugih, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, nakon toga u Ligi nacija… Prije toga ”Bilićeva Hvatska” u kvalifikacijskim sudarima susrela se više puta s Engleskom.

Navodno će izbornik u prvu postavu gurnuti Andreja Kramarića te Joška Gvardiola, ako se to dogodi ispali bi Borna Barišić te Bruno Petković, za koga mnogi tvrde da nije baš u najboljoj formi. U tom slučaju formacija Vatrenih trebala bi izgledati 4-3-3, prednost takve formacije je u tome što se može lako transformirati u 4-2-3-1 i obratno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se Zlatko Dalić odlučio, ako se odlučio, na promjene protiv Engleza?

”Dalić vjerojatno neće tražiti od Kramarića, ako uopće zaigra, da se duboko povlači, ali u Kramarićevoj prirodi je da traži loptu, otvara prostor suigračima i hrani ih asistencijama. Perišić i Rebić to bi trebali iskoristiti ulascima iza leđa engleske obrane.

U takvoj konstaliciji Rebić bi mogao ostajati u vršku napada, kako bi poveo presing kada se Vatreni za to odluče. Bit će tu puno rotiranja, mijenjanja mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gvardiol je dobro reagirao kada je ušao protiv Belgije i vjerojatno je Dalić zaključio da bi mogao biti iznenađenje za Engleze.

Dalić s Gvardiolom na lijevoj bočni strani želi dobiti veću probojnost, ali i mogućnost boljeg fizičkog nadmetanja s motorički i skakački moćnim engleskim igračima. Gvardiol je korpulentan, fizički je moćan, ima i hitrinu i visinu. Što je najvažnije, raznovrstan je. Može i otvoriti i zatvoriti stranu, ali i skočiti kod prekida. Zna se da su prekidi slaba strana Vatrenih.

Nedostatak mu je što nema još dovoljno iskustva u nacionalnom dresu. Teško je reći kako će reagirati, hoće li ga pojesti trema. Protiv Villarreala je pokazao i neke nedostatke u fazi obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponekad beka igra kao da je stoper. Zna zaspati na boku, omogućiti protivniku da izbjegne zaleđe. Ako će igrati, morat će biti maksimalno koncentriran, ni na trenutak neće smjeti odlutati. Uostalom, to će vrijediti za svakog tko u nedjelju istrči na travnjak Wembelyja”, piše portal gol.dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.