Srpski košarkaš svojim izjavama izazvao bijes u Srbiji: ‘Nikad nismo bili nebeski narod, Kosovo nije naše i nebitna smo točka na karti svijeta’

Foto: Snimka zaslona/Blic

Poznati srpski košarkaš, štoviše reprezentativac, član turskog Fenerbahčea, Nikola Kalinić, u razgovoru za srbijanski Blic izrekao je nekoliko rečenica koje se u Srbiji nisu svima svidjele. Ponajviše konstatacija kako je Kosovo zauvijek izgubljeno te da se Srbi,’‘koji nisu nebeski narod”, moraju pomiriti s činjenicom glede gubitka Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svjestan sam da će me mnogi zbog ovih rečenica zamrziti, ali vrijeme je da neko to kaže javno: ”Riješimo taj problem, izvucimo što možemo i nastavimo dalje…”, kazao je poznati košarkaš i onda se malo vratio u povijest, zapravo stoljećima, u vrijeme Kosovske bitke:

”Kosovska bitka se odvila prije 600 i više godina i već desetljećima to nije ‘naš’ teritorij. Neka me isprave stariji i pametniji ako griješim. Nitko ne živi od prošlosti i što se prije pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bit će nam bolje”, poručio je Kalinić i dodao:

”Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili. Imali smo svijetlih trenutaka u prošlosti, ali moramo se pomiriti s tim da smo sada mala i nebitna točka na ogromnoj karti svijeta. Tko mi ne vjeruje, neka proputuje svijetom i neka kaže strancima odakle je i tko je, doživjet će šok, siguran sam. Ja sam ga doživio.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinić se osvrnuo i na suradnju Njemačke i Francuske u kontekstu onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu, pritom mnogi, a posebno u Srbiji, zaboravljaju kako je došlo do francusko – njemačke suradnje. Naime, Njemačka je prošla proces denacifikacije nakon Drugog svjetskog rata, vrhuška nacističkog režima kažnjena je najstroži način, u Srbiji to, nažalost, poslije pada režima Slobodana Miloševića nije bio slučaj, naprotiv. Na vlasti u Srbiji je Aleksandar Vučić, jedan od najodanijih učenika ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

”Nedavno je i potpisan novi ugovor o suradnji između Njemačke i Francuske, prvi je bio 1963. godine, dakle 16 godina poslije svega što se događalo u Drugom svjetskom ratu. Hej, 16 godina od svih zločina, zlodjela i žrtava su shvatili da moraju zajedno i pogledajte gdje su sada? A mi i dalje pričamo o Kosovskom boju i tko zna čemu…”, poruka je srpskog košarkaša uz zaključak kojim zapravo na koncu relativizira činjenice, a upravo je glavni razlog pomirbe i suradnje Njemačke i Francuske leži u čistim odnosima koji ne dozvoljavaju repove iz Drugog svjetskog rata.  Ni njemačka, ni francuska djeca u svojim udžbenicima ne uče da su Francuzi izvršili agresiju na Njemačku, naprotiv nacistički režim oslikan je istim tonovima u Njemačkoj i Francuskoj i to je temelj pomirbe i suradnje dvije velike države.

”Gledam ista lica otkad znam za sebe. A realno stanje u Srbiji, uz iznimku Beograda i donekle Novoga Sada, sve je gore. Razumijem da su politika i fotelje kao droga, lako je navući se, ali dosta je više. Očigledno je da nas ta politika i ideje iz 20. stoljeća ne vode nikuda. Zakazali su mladi iz osamdesetih i devedesetih koji su dozvolili da ih posvađaju i podijele.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.