Srpski tenisač želi promjene: Tenis nije počeo i neće završiti s Đokovićem

đoković
Foto: Snimka zaslona

Srpski tenisač Novak Đoković ne prestaje biti u središtu svjetske teniske pozornosti, nakon što je nedavno predložio da bi linijske suce trebalo izbaciti iz tenisa jer su se eto usudili donijeti i neke odluke koje se njemu nisu svidjele sada je odlučio ići korak dalje te je predložio još jednu promjenu, koja će sasvim sigurno naići na otpor kod većine što bivših što sadašnjih tenisača, a posebno kod onih tenisača kod kojih tenis nije isključivo posao. Primjerice, netko se tenisom počeo baviti doista zato što je u djetinjstvu uživao u majstorijama starih majstora kao što su Andre Agassi, Pete Sampras, Ivan Lendl, Boris Becker, Stefan Edberg, a netko iz razloga što je u tenisu, sportu općenito, vidio nešto posve drugo. Naravno, jako je malo onih koji barem u početnim danima nisu imali svoje teniske uzore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No vratimo se Đokoviću, koji smatra kako bi se na svim turnirima, dakle, i na Grand Slam turnirima, mečevi trebali igrati na dva dobivena seta. Podsjetimo, igraju se na tri. Samo se na Grand Slam turnirima od 2008. godine mečevi igraju na tri dobivena seta, prije toga su se na tri dobivena seta igrali i finalni mečevi Masters turnira.

Đoković protiv tradicije, ali za veću zaradu?

“Iako postoji tradicija da se na Grand Slamovima igra na tri dobivena seta, ja se zalažem da se sve igra na dva dobivena seta. Mislim da imamo dovoljno mečeva i turnira tijekom cijele godine. Imamo najdužu sezonu na svijetu od svih sportova. Sezona nam počinje u siječnju, a završava u studenom. Svaki tjedan postoji negdje turnir. Ne vidim nijedan razlog osim tradicije zašto bi se Grand Slamovi igrali na tri dobivena seta. Kraći mečevi bi doprinijeli tome da se tenis kao marketinški proizvod poboljša i više zaradi. Moramo se prilagoditi mlađoj generaciji”, poručio je Novak Đoković, koji se pozvao na jedno istraživanje koje tvrdi kako je prosječni ljubitelj tenisa navodno star 61 godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne znam hoćemo li skratiti broj gemova, setova, promijeniti kalendar, sustav bodovanja, ali nešto ćemo morati promijeniti”, poruka je srpskog tenisača, koja je odmah, kako se i očekivalo, naišla na otpor. Jedan od onih koji se ne slaže s Đokovićem je i legendarni australski igrač parova Todd Woodbridge.

“Nema šanse da mu ta ideja prođe. Gadio bi mi se takav tenis. Najbolje kod tenisa je uprava to što su Grand Slamovi posebni i da biste postali osvajač takvog turnira morate biti najbolji i tehnički i taktički i fizički. Ako bi se Grand Slamovi igrali na dva dobivena seta, onda bi svaki turnir izgledao isto. Iznenađen sam što se Novak zalaže za tako nešto. On je jedan od onih koji je dosad imao najviše koristi što se igra na tri dobivena seta i sigurno ima više pobjeda zbog tog pravila, nego poraza”, kazao je u svojoj kritici Đokoviću osvajač 16 Grand Slamova u parovima te mu je poručio kako bi eventualna promjena formata odgovarala slabijim tenisačima da na kraju postižu bolje rezultate.

Podsjetimo, srpski tenisač u svojoj je karijeri osvojio 17 Grand Slam turnira, a igrao je pet setova 42 puta te je ostvario 32 pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.