Stari dugovi stigli na naplatu: Hrvatska država HNS-u nakon sudske presude mora platiti oko 70 milijuna kuna!

Foto: fah

Kako pišu Sportske novosti, nakon pravomoćne sudske presude hrvatska država, točnije Ministarstvo turizma, dužno je Hrvatskom nogometnom savezu nešto manje od 70 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo taj novac mora platiti zbog nepoštivanja ugovora o sponzorstvu koji je krajem 1999. potpisao tadašnji ministar turizma Ivan Herak. Naime, Herak je tako obvezao Ministarstvo turizma da će u iduće tri godine HNS-u kao glavni sponzor isplaćivati dva milijuna maraka godišnje, dok je zauzvrat  trebao isticati znak, slogan i reklame hrvatskog turizma na centralnim mjestima na stadionu, semaforima te prostorima oko stadiona.

Prema dostupnim informacijama od ugovorene sume novaca HNS je primio tek 600 000 kuna, dok je Herak vrlo brzo nakon sklapanja spomenutog ugovora uhićen zbog malverzacija novcem Ministarstva, između ostaloga predmet istrage bio je i sponzorski ugovor s HNS-om. Na kraju je kazneni postupak protiv Heraka obustavljen, no, Državni ured za reviziju zaključio je da takav ugovor o sponzorstvu nije trebalo zaključiti. Nakon odlaska Heraka na čelo Ministarstva turizma došla je Pave Župan Rusković, na vlast je došla ”trećesiječanjska koalicija”, a Ministarstvo turizma na sudu je 2000. pokrenulo postupak za poništenje spornog ugovora te povrat 600.000 kuna.

Međutim, HNS nije također mirovao te je pokrenuo protutužbu, tražili su isplatu novca za sve tri godine navodeći da su oni svoje obveze iz ugovora ispunili. Država je na kraju ostala dužna 24,8 milijuna kuna, no, na kraju je tak dug višestruko narastao zbog kamata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, nedavno je HNS imenovao bivšeg ministra Ivana Heraka za glavnog managera strateškog planiranja, EU fondova i promocije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.