Što je Hajduk dokazao objavom snimki iz VAR sobe i je li naštetio sam sebi?

24.02.2024. Varaždin Utakmica 24. kola SuperSport HNL između NK Varaždin i HNK Hajduk Na fotografiji kapetani Filip Uremović Photo: Marko Jurinec /HINA

Hajduk je i putem svoje digitalne platforme pustio kompilaciju audio snimki iz VAR sobe tijekom susreta 24. kola SuperSport HNL-a između Varaždina i Hajduka, a koji je završio 1:1. Tvrde da su su sporne tri situacije te traže očitovanje predsjednika HNS-a Marijana Kustića kao i šefa Komisije nogometnih sudaca HNS-a, Brune Marića. Ali u Hajduku nisu u pravu i zapravo je moguće da su naštetili sami sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U snimkama se može čuti konverzacija unutar VAR sobe kao i komunikacija s glavnim sucem Franom Jovićem.

Glavni VAR sudac bio je Ante Čuljak.

Što Hajduk tvrdi da je sporno?

U dosta konfuznim razgovorima unutar VAR sobe kao i u komunikaciji s glavnim sucem, na Hajduk Digital TV-u prikazali su videosnimke tri, za njih sporne situacije iz utakmice, a sve prati audio konverzacija uključenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva sporna situacija, tvrde na Poljudu, jest ona kada Varaždin postiže vodeći pogodak, a tvrde da je tomu prethodio prekršaj na Marku Livaji.

Druga je situacija iz 61. minute kada nije dosuđen kazneni udarac za Hajduk zbog igranja rukom obrambenog igrača Varaždina, a treća kada je nakon dugotrajne provjere poništen gol Marka Livaje za vodstvo Hajduka od 2:1.

Hajduk je zatražio očitovanje od predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijana Kustića te od Brune Marića, predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo zašto nisu u pravu

U sve tri situacije su i prilikom VAR provjera potvrđene odluke koje su se na kraju i ispostavile točnima, ističe u Večernjem listu bivši nogometni sudac.

Kod pogotka Varaždina je povlačenje Marka Livaje i Luke Jelenića bilo obostrano, što samo kao takvo nije ni približno dovoljne okolnosti promjenu odluke, a kod penala kojeg su tražili Hajdukovci nije bilo govora o kažnjivom igranju rukom.

> Poslušajte snimku iz VAR sobe prije nego što je Hajduku poništen pogodak

Također, u snimci objavljenog razgovora o zaleđu potvrđeno je da su prvotne snimke koje su izašle u javnost bile izrezane kako bi se suce učinilo što je više moguće zbunjenima i neodlučnima, a u novoj snimci je jasno decidiran trenutak u kojem je VAR sudac Ante Čuljak zaključio situaciju i odlučio da je riječ o zaleđu, te na kraju bio u pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije su brojne fotografije s povučenim linijama potvrdile da je riječ o stopostotnom zaleđu, bez obzira na ono što se u prijenosu vidjelo ili nije vidjelo. Dakle, najvažniji zaključak da je Uremović bio u zaleđu i da je pogodak definitivno neregularan.

Dopis šefu Sudačke komisije Mariću

– Poštovani g. Marić, u javnosti su dana 27. veljače 2024. puštene snimke iz kojih je razvidno da VAR soba na utakmici 24 kola SuperSport HNL-a Varaždin – Hajduk koja se odigrala na stadionu Varteks, nije mogla utvrditi da se igrač HNK Hajduk Filip Uremović u 78. minuti nalazio u zaleđu, a što navode i sami VAR suci u svojoj komunikaciji na temelju dostupnih snimki.

Slijednom navedenog, molimo za žurno pojašnjenje na temelju čega je promijenjena odluka glavnog suca utakmice Frana Jovića kojom je poništen gol Marka Livaje za vodstvo HNK Hajduk.

Molimo također žurno pojašnjenje za situaciju kod postignutog pogotka NK Varaždin u 40. minuti te situaciju iz 61. minute u kojoj je vidljivo da igrač Varaždina u duelu s igračem HNK Hajduk Rokasom Pukštasom dotiče loptu rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je u javnost puštena komunikacija sve tri sporne situacije, molimo što hitnije Vaše očitovanje kao predsjednika Komisije nogometnih sudaca HNS-a, navode u Hajduku.

Hajduk traži očitovanje od predsjednika HNS-a

– Poštovani g. Kustić, u javnosti su dana 27. veljače 2024. puštene snimke komunikacije sudaca iz VAR sobe s utakmice 24. kola SuperSport HNL Varaždin – Hajduk.

Primite na znanje da smo zatražili službeno očitovanje predsjednika Komisije nogometnih sudaca HNS-a g. Bruna Marića te od Vas očekujemo s obzirom na nejedinstvenost Komisije u prethodnim kolima i očigledne nepravilnosti koje mogu utjecati na regularnost natjecanja, da poduzmete radnje koje su u Vašoj ovlasti kao predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, navode u klubu s Poljuda.

Je li Hajduk sebe doveo u nezgodnu poziciju?

Sad se nameće još jedno pitanje – jesu li iz Hajduka ove snimke uopće smjeli ovako objavljivati na svojim službenim kanalima. Navodno je to strogo zabranjeno i za ovakav čin postoje elementi za kaznenu prijavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.