Što se krije iza pohvala Pepa Guardiole na račun Marija Mandžukića?

Hrvatski nogometni reprezentativac, Mario Mandžukić, u španjolskoj ligi, a nakon odlaska iz bivšeg europskog prvaka njemačkog Bayerna, igra vrlo dobro, bilo bi pretenciozno reći da 28-godišnji Mandžo igra u životnoj formi s obzirom na igre na koje smo od njega navikli u dresu hrvatske reprezentacije, primjerice prije tri godine na Europskom prvenstvu, ili pak u dresu njemačkog prvaka kada su Bavarci “protutnjali” Ligom prvaka, međutim, dvadesetak golova u dresu Atletica najbolja su preporuka španjolskim medijima koji u Mandžukiću s pravom vide jednog od najboljeg napadača Primere, vjerojatno trenutno najjče nogometne lige u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučujuća utakmica protiv Bayera

Nažalost, u posljednjem kolu španjolskog prvenstva, na gostovanju kod Seville, inače, bivšeg kluba Ivana Rakitića, ali i Davora Šukera, u utakmici koja je Atletico trebala približiti vodećem dvojcu, Realu i Barceloni, madridski klub je kiksao, odigravši 0:0, Mandžo je nastupio tek pola sata. Dakle, vrlo skromno, Simeone ga očito čuva za presudnu utakmicu osmine finala Lige prvaka protiv Bayera u Madridu. Atletico lovi prednost Nijemaca od jednog gola razlike.

Guardiola je krivac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, na adresu hrvatskog nogometnog reprezentativca stižu pohvale, pa čak i njegovog od bivšeg trenera, Guardiole, koji je dok je Mandžo bio u Bayernu zapravo hvalio svog tadašnjeg napadača: “Ima nevjerojatnu sposobnost igranja glavom u kaznenom prostoru i po tome je najbolji napadač na svijetu”. Neki su povjerovali da je iskren, međutim, ne sumnjamo u kvalitete Marija Mandžukića, ali sumnjamo u iskrenost španjolskog stručnjaka, bivšeg igrača i trenera Barcelone, s obzirom kako je Guardiola najveći razlog zašto danas Mandžo ne igra u Bayernu.

Naime, Guardiola nije bio baš u idiličnim odnosima s Mandžukićem što je temperamentni Hrvat teško podnosio, zbog čega je i došlo do pucanja “ljubavi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kralj šesnaesterca, ali ne samo to

Točno je također da je Mandžukić kralj šesnaesterca, ili bolje rečeno peterca, kada je igra glavom u pitanju, dakle. Guardiola nije otkrio “toplu vodu” kada je došao do takvog zaključka. Sama konstitucija Marija Mandžukića, visina, refleksi, borbenost, sjajan odraz, vrline su koje od Mandžukića čine igrača koji predstavlja “tempiranu bombu” za svaku obranu tijekom prekida, centaršuteva i kornera. Međutim, Mandžukić je puno više od toga. Borbeni Mandžo istovremeno igra obranu, napad i krilo, dakle, Mandžukić može više od klasičnog robusnog centarfora koji u protivničkom šesnaestercu vreba svoju priliku svih devedeset minuta, pritom se u obranu vlastitog gola vraća svakih 45 minuta.

Ronaldo i Mandžukić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da je u Primeri samo Cristiano Ronaldo zabio više golova glavom to najbolje dokazuje, kralj strijelaca ih je zabio pet glavom, ali 29 ukupno, iako, iskreno govoreći, sjajni Portugalac ipak u karijeri nije zabio najviše golova glavom, radije se oslanja na noge i dalekometne projektile iz slobodnih udaraca.

Dakle, u španjolskoj La Ligi Mandžo je dao 12 pogodaka te se nalazi na sedmom mjestu ljestvice strijelac, a od tih 12 četiri je postigao glavom, glavom je pogađao mreže Eibara, Valencije, Cordobe i Real Madrida. Utakmica protiv Reala bila je najbolja partija Marija Mandžukića od kada je iz Njemačke preselio u Španjolsku.

Podsjetimo, u svim natjecanjima Mandžukić je zabio 20 golova, dakle, iz ukupno 33 utakmice te je prvi strijelac aktualnog španjolskog prvaka i europskog vice prvaka, mada čak u tri od sedam utakmica Lige prvaka nije ni imao udarac na gol! Što ne govori puno o Mandžukiću koliko o načinu igre Atletica, ali i činjenici da Atletico ipak nije klub koji je kvalitetno na razini jednog Reala i Barcelone. Tim su golovi Marija Mandžukića vrijedniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.