Strahonja: Jasna i očigledna pogreška, bio je kazneni udarac za Dinamo

Foto: snimka zaslona

U emisiji Stadion analiziralo se 32. kolo Prve HNL, a najviše pozornosti izazvao je derbi između Rijeke i Osijeka. Riječani su slavili na domaćem terenu 3:1 i tako nanijeli ozbiljan udarac Osijeku u borbi za naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudački ekspert HRT-a Marijo Strahonja analizirao je nekoliko spornih situacija.

Dvoboj Rijeke i Osijeka sudio je Mario Zebec iz Cestice. U 17. minuti dosuđen je kazneni udarac za Rijeku kada je Čeberko igrao rukom.

– Ključni detalj, zašto je ovo kazneni udarac, jest isključivo pokret obrambenog igrača koji je svjesno išao rukom na loptu. Ovo je instinktivna reakcija, ali ona je kažnjiva. Bila je VAR provjera, ali nije bilo potrebno jer se trebala složiti sa sucem, rekao je Strahonja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipu Drmiću poništen je pogodak u 43. minuti zbog zaleđa, a sporan je i prekršaj ranije.

– S pravom poništen pogodak, sudac je pustio graničnu situaciju, a pomoćni sudac je pokazao zaleđe i s pravom dosudio. Na početku je bio prekršaj, vjerojatno bi se VAR javio i na to, da nije bilo zaleđa, jer se radilo o prekršaju, rekao je Strahonja.

Strahonja je analizirao i situaciju iz 56. minute kada je Solano srušio Kleinheisler u kaznenom prostoru, no Zebec je dao žuti karton igraču Osijeka za simuliranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sudac je donio ispravnu odluku. Nije bilo gaženja, već čisto sa strane. Dosta je bilo teško za vidjeti. Treba pohvaliti suca, ali i VAR sobu. Ne radi se o prekršaju za kazneni udarac. Generalno situacija je vrlo dobro izvedena, kazao je Strahonja.

U 76. Josipu Drmiću je ponovno poništen pogodak, a i lopta se kretala prije izvođenja prekida.

– Pogodak je s pravom poništen na temelju izvrsne reakcije VAR sobe. Pomoćni sudac nije bio najbolje postavljen, s obzirom da se lopta još kretala, kako izgleda, rekao je Strahonja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz susreta Gorice i Dinama izdvojena je situacija iz 79. minute kada je Jovičić potezao Lauritsena nakon kornera, no Zdenko Lovrić nije pokazao na bijelu točku.

– Evidentan kazneni udarac. Možda glavni sudac nije vidio povlačenje, ali povlačenje se događalo kontinuirano. Ovo je jasna i očigledna pogreška. VAR soba se trebala javiti i dati drugu priliku sucu, rekao je Strahonja.

U 86. minuti dvoboja Slaven Belupa i Hajduka, igrač Slavena Marina je opasno startao, ali sudac Fran Jović mu nije pokazao drugi žuti karton.

– Nije trebao biti žuti karton, smatra Strahonja koji je dobro i odlučio kada nije dosudio kazneni udarac za Hajduk kod igranja ruke igrača Slaven Belupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.