Sud odlučuje o izručenju hrvatskih navijača Grčkoj: Malenica se konačno probudio, pisat će grčkom kolegi

Foto: fah, montaža narod.hr

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučuje o izručenju uhićenih navijača Grčkoj, a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica konačno se probudio i rekao je da će pisati grčkom kolegi kao bi se proces u Grčkoj ubrzao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoje Lukavec, odvjetnik dvojice navijača, rekao je novinarima ispred Suda da se zbog obimnosti spisa, rasprava odgađa do sutra u 12 sati kada će biti odlučeno hoće li se donijeti zaključci ili rasprava ide dalje.

– Naši se argumenti temelje na formalnim i materijalnim nedostacima europskog uhidbenog naloga. Nalog ne sadržava niti jedan podatak koji bi se podveo pod obvezan sadržaj prema Zakonu o kaznenoj suradnji članica. Ne sadržava opis kaznenog djela, ne sadržava stupanj sudioništva kao ni ostale elemente koji su propisani. S druge strane, nastavljamo isticati da grčki zatvori ne mogu pružiti dostojanstven tretman hrvatskim zatvorenicima i da hrvatski navijači u Grčkoj neće imati pošteno suđenje, rekao je Lukavec.

Ministar: “Pisat ću grčkom kolegi”

Nakon sjednice Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, više od dva mjeseca od uhićenja, rekao je novinarima da Vlada komunicira s grčkim vlastima i da će uskoro pisati grčkom kolegi kako bi se proces ubrzao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Dva su mjeseca od uhićenja BBB-a u Grčkoj: Je li hrvatska diplomacija aktivna kao u slučaju Zambija?

– Nezadovoljni smo trajanjem istrage, prošlo je više od dva mjeseca. Navodno su pri kraju istražne radnje. Ovih ću dana uputiti pismo grčkom kolegi kako bi apelirali da se istraga završi u što kraćem roku, a i da se napokon zna sudbina pritvorenih hrvatskih državljana, rekao je Malenica.

Rekao je kako je do sada u Hrvatsku došlo desetak europskih uhidbenih naloga poslije tih uhićenja.

Oko dodatnih pritužbi na postupanja u grčkim zatvorima, ministar je rekao kako je bilo određenih primjedbi. Posebno na jedan zatvor u blizini Atene da su im, s obzirom na drugačiji sigurnosni status, uskraćene neke mogućnosti unutar zatvora, poput korištenja šetnji, što rješavaju te će apelirati da se premjeste u neki drugi zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li neki od 102 zatvorena biti prebačeni u hrvatske zatvore ponovio je da u razgovorima s grčkim kolegama stalno iskazuju nezadovoljstvo.

– Grčka je pravna država i njezina pravosudna tijela su neovisna i možemo politički vršiti pritisak i ukazivati na nelogičnosti, to od početka i činimo, kazao je Malenica.

Je li Hrvatska mogla učiniti više?

Mnogi se pitaju je li hrvatska diplomacija mogla učiniti više, kao što je činila u aferi Zambija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko se Republika Hrvatska angažirala oko zambijske osmorke pokazuje dramatična ispovijest Darija Klasića, drugog tajnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Južnoj Africi, koji je redovito obilazio optužene hrvatske državljane. Kazao je da je ovaj šestomjesečni slučaj najteži slučaj u konzularnoj povijesti hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. Neobična je to konstatacija ako se prisjetimo otmice Tomislava Salopeka u Egiptu 2015. kojeg su teroristi kasnije i smaknuli.

>Diplomat Klasić tvrdi da je izvlačenje zambijske osmorke najteži slučaj u povijesti: Sjeća li se on otmice i smaknuća Tomislava Salopeka?!

Zanimljivo je i da su vladajući hrvatskim državljanin “priredili i doček” prilikom slijetanja u Ljubljani. Naime, po osmero hrvatskih državljana i četvero djece iz DR Konga, u Ljubljanu su došli kombiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva unutarnjih poslova. Kako je javio HRT dočekao ih i veleposlanik RH u Sloveniji, te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Obiteljskog centra, ”kako bi ponudili podršku i pomoć, posebice za djecu”.

Podsjetimo također da je premijer Andrej Plenković ponavljao kako se optuženima pruža sva pravna pomoć kao i da su djeca su hrvatski državljani, kao i da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman isticao da je njihova “obveza zaštita hrvatskih državljana gdje god bili i za što god bili optuženi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.