Šuker, Štimac i Asanović o velikoj pobjedi protiv Italije 1994.: ‘Bili smo spremni na sve’

Foto: HNS

U zagrebačkom hotelu As danas je premijerno prikazan dokumentarni film “Pariz – Moskva via Palermo” o velikoj pobjedi hrvatske nogometne reprezentacije protiv tadašnjih svjetskih doprvaka Talijana u Palermu 1994. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanoj premijeri prisustvovala su brojna poznata imena hrvatskog nogometa i hrvatskog sporta, uključujući predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Matešu te rukovodstvo Hrvatskog nogometnog saveza koji je podržao izradu ovog dokumentarnog uratka. Uz predsjednika Davora Šukera, prisutni su bili izvršni direktor Marijan Kustić, dopredsjednici Ante Kulušić i Tomislav Svetina te članovi Izvršnog odbora Željko Biondić i Nenad Horvatić, viši savjetnik predsjednika Zorislav Srebrić, glavni instruktor Petar Krpan, izbornik U-20 reprezentacije Ognjen Vukojević te drugi djelatnici Saveza.

Uz strijelca dva pogotka u slavnoj pobjedi od 2:1 protiv Italije, Davora Šukera, nezaboravnu generaciju predstavljali su Igor Štimac i Aljoša Asanović.

Nakon premijernog prikazivanja filma, koji je izazvao puno emocija kod svih prisutnih, prvi je riječ dobio idejni začetnik i producent filma Andrej Maksimović:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Posljednjih pet-šest godina – koliko se bavim sportskom dokumentaristikom – bila mi je velika želja ispričati upravo ovu priču o Palermu. Jako mi je drago ako se svidjela i vama, a moja najveća želja bila je potaknuti i druge autore na bavljenje sličnim temama iz hrvatske sportske i nogometne povijesti.”

Velike pobjede u Palermu prisjetio se predsjednik Šuker:

“Sportaši dobro znaju koliko je teško doći do uspjeha – uvijek sam se vodio krilaticom ‘onoliko koliko uložiš, toliko će ti se vratiti’. Onaj prvi gol nije se slučajno dogodio baš tako. Baš sam rekao kako sam imao i atraktivnijih golova, no ovdje je lopta dodirnula mog prijatelja Panuccija, prevarila Gianlucu Pagliucu i ušla u gol. Lopta te hoće ili neće. Što se tiče sporta, ja sam već za vrijeme svojih dana u Osijeku naučio da idem stepenicu po stepenicu, uspjeh po uspjeh. Svi ljudi koji su vodili Hrvatski nogometni savez – od Ante Pavlovića, Zorislava Srebrića, naših počasnih predsjednika Mikše i Vedriša – bili su svi važni za naš uspjeh. Nema ljepšeg nego kad dođe naša reprezentacija na Lužniki u finale SP-a i vidimo stadion pun „kockica“ – činjenica je da je to pobjeda svih nas na terenu, ispred kamere i iza kamere.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Štimac je odgovorio na pitanje jesu li Talijani bili grubi u toj utakmici:

“I u filmu vidimo kako su se nakon utakmice u Splitu žalili na naše grubosti, tako da se nećemo žaliti da su oni bili grubi. Naša je momčad mogla odgovoriti na sve zahtjeve modernog nogometa, uključujući i grubost. Bili smo spremni na sve. U filmu je puno puta spomenut taj domoljubni napon koji je bio vrlo važan za nas. Ova utakmica poslužila je kao okidač za sve daljnje uspjehe hrvatske reprezentacije, ali hrvatska žrtva koja se događala tijekom domovinskog rata bila je okidač za nas i motiv za sve što smo napravili na terenu. Nismo imali kud, morali smo ostvariti te uspjehe i udariti temelje uspjesima hrvatskog nogometa. Bili smo predodređeni za to.”

Aljoša Asanović složio se da je podcjenjivanje od strane Talijana dodatno “zapalilo” momčad:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ova utakmica početak je naše generacije i pokazatelj kako smo oduvijek bili predodređeni za veliki rezultat. Talijani su nas prije ove utakmice podcijenili. Bili su doprvaci svijeta kojima su dolazili jedni „Balkanci“, kako su nas oni vidjeli. Pokazali smo kako možda jesmo s Balkana, no kako igramo svjetski nogomet. Drago mi je što smo im u Palermu pokazali kako smo mi igrači za veliku pozornicu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.