Svjetsko prvenstvo, atletika: Christian Coleman najbrži na 60 metara

Foto: fah

Pretposljednjeg dana natjecanja na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u atletici, svjetski rekorder Christian Coleman osvojio je naslov prvaka na 60 metara u vremenu novog rekorda svjetskih prvenstava (6.37), a naslove svjetskih prvaka još su osvojili Kevin Mayer u sedmoboju, Adam Kszczot na 800 metara, Courtney Okolo i Pavel Maslak na 400 metara, Genzebe Dibaba na 1500 metara, Will Claye u troskoku, Sandi Morris u skoku motkom i Kendra Harrison na 60 m prepone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Christian Coleman je dokazao da u ovom trenutku nema pravog konkurenta na 60 metara. Ovaj je 21-godišnji Amerikanac prije dva tjedna srušio svjetski rekord Mauricea Greenea, a u Birminghamu mu je oteo i rekord svjetskih prvenstava. Kinez Bingtian Su (6.42) osvojio je srebro, a brončano odličje pripalo je Amerikancu Ronnieju Bakeru (6.44).

Naslovima svjetskog prvaka i olimpijskog pobjednika u desetoboju 26-godišnji Francuz Kevin Mayer dodao je i naslov svjetskog dvoranskog prvaka u sedmoboju sa 6348 bodova. Srebrno odličje osvojio je Kanađanin Damian Warner zaostavši samo pet bodova (6343) za Francuzom. Warner je imao najbolje vrijeme u posljednjoj disciplini, utrci na 1000 metara (2:39.64), a Mayer je zaostao dvije sekunde i 52 stotinke, dovoljno da obrani prednost koju je stvorio nakon šest disciplina. Brončano odličje osvojio je Estonac Maicel Uibo (6265 bodova).

Na 800 metara u taktičkoj utrci slavio je Poljak Adam Kszczot (1:47.47). Španjolac Saul Ordonez (1:48.01) osvojio je srebro, a bronca je ostala u Velikoj Britaniji, u vlasništvu Elliota Gilesa (1:48.22).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dugotrajnog i neizvjesnog natjecanja u skoku motkom naslovom svjetske prvakinje, s novim rekordom svjetskih prvenstava (4,95 m) okitila se Amerikanka Sandi Morris. Ruska atletičarka Anželika Sidorova osvojila je srebro (4,90 m), a brončano odličje pripalo je Grkinji Katerini Stefanidi (4,80 m), olimpijskoj pobjednici i svjetskoj prvakinji na otvorenom.

Na 400 metara nova je svjetska prvakinja Amerikanka Courtney Okolo (50.55) s osobnim rekordom. Gotovo sekundu iza nje do cilja je stigla njezina sunarodnjakinja Shakima Wimbley (51.47) i osvojila srebrnu medalju, dok je Britance broncom razveselila Eilidh Doyle (51.60).

Na istoj dionici kod atletičara zlato i treći uzastopni naslov svjetskog dvoranskog prvaka osvojio je Čeh Pavel Maslak (45.47). Amerikanac Michael Cherry (45.84) osvojio je srebro, a Deon Lendore iz Trinidada i Tobaga (46.37) bio je brončani. No, utrka nije prošla bez kontroverze. Naime, Španjolac Oscar Husillos prvi je prošao ciljem (44.92) i već slavio naslov svjetskog prvaka, dok je Dominikanac Luguelin Santos (45.09) bio drugi, ali su naknadno obojica diskvalificirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj drugi naslov dvoranskog svjetskog prvaka u troskoku osvojio je Amerikanac Will Claye (17,43 m), koji je svoje prvo zlato osvojio 2012. u Istanbulu. Brazilac Almir Dos Santos (17.41) izgubio je zlato za tri centimetra, broncu je osvojio Portugalac Nelson Evora (17.40), sa samo tri centimetra kraćim troskokom od pobjednika.

Amerikanka Kendra Harrison postavila je novi rekord svjetskih prvenstava (7.70) i osvojila naslov prvakinje na 60 m prepone. Njezina sunarodnjakinja Christina Manning (7.79) dotrčala je do srebra, a Nizozemka Nadine Visser (7.84) spriječila je trostruko američko slavlje, jer je Sharika Nelvis bila četvrta (7.86).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.