Tko je Josip Glasnović – osvajač zlatne medalje u Riju?

Foto: fah

Hrvatski trapaš Josip Glasnović i mlađi brat Antona Glasnovića, osvojio je u Rio de Janeiru prvu olimpijsku medalju za Hrvatsku. On je nakon drame raspucavanja protiv Giovannija Pelliela donio Hrvatskoj zlato, to je njegova prva olimpijska medalja u karijeri i odmah zlatna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Josip Glasnović?

Josip Glasnović (Zagreb, 7. svibnja 1983.) hrvatski je streljač koji se natječe u individualnom i timskom trapu. Porijeklom je Hrvat s Janjeva polja s Kosova.

Ima i brata Antona Glasnovića, koji nastupa u istim disciplinama, a koji je nastupio i na Olimpijskim igrama u Londonu gdje je u finalu zauzeo dobru šestu poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Radio sam u očevoj zlatarnici, ali zbog streljačkih obaveza nije me bilo po 200 dana godišnje na poslu,” rekao je Josip Glasnović jednom prilikom.

Njegov otac Franjo njega i brata često je vodio sobom u lov, a prije nego što su počeli skidati glinene golubove s neba, gađali su divlje patke.

2015. Josip se zaposlio u oružanim snagama baš kao i njegov momčadski kolega Giovanni Cernogoraz. Posao je dobio u dogovoru s Hrvatskim olimpijskim savezom, iako je bio oslobođen služenja vojnog roka zbog problema s vidom – sa 17 godina dobio je dioptriju 1,75 na desnom oku, onom kojem cilja i s kojim je naciljao zlato u streljani Deodoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamalo su ga zaustavili financijski problemi, jer do prije pet godina ovisio je o stipendiji države s kojom je jedva pokrivao troškove. Primao je 7800 kuna stipendije od države prije i sve je odlazilo na treninge. Trap je skup sport – metak stoji dvije kune, a meta jednu. Obitelj ga je financirala pri početku karijere, te bila velika podrška.

Josip se voli opustiti uz stolni tenis, paintball i partiju biljara, a uspjeh karijere proslavit će po povratku iz Rija u svojoj Dubravi pa potom u Jastrebarskom, gdje trenutačno živi.

Osvojio je zlatnu medalju u timskom trapu na EP u Larnaci 2012. godine. U finalu trapa na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, završio je natjecanje na 5. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, osvojio je zlato u Larnaci u timskom trapu i broncu u individualnom 2012. godine, zatim u Suhlu 2013. godine i u individualnom i u timskom trapu, dok je 2014. godine u Sarlospuszti osvojio broncu u timskom trapu. Prošle godine je na Svjetskom kupu u Al Ainu zauzeo odlično drugo mjesto i tako izborio nastup na OI-u u Riju gdje je nakon kvalifikacija bio treći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.