Tko je kriv zbog incidenta u Sjevernoj Irskoj: Izbačeni hrvatski navijači koji su razvili transparent potpore Vukovaru?

Foto: Izagola.hr

Da je kolektivno ludilo i tragično nepoznavanje osnovnih činjenica zahvatilo FIFA-u i UEFA-u pokazuju vijesti iz Sjeverne Irske.  No, idemo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, sinoć su u Belfastu hrvatski reprezentativci, predvođeni izbornikom Antom Čačićem, praktički bez više od pola momčadi “pregazili” domaću momčad s 3:0. Treba reći kako Sjeverna Irska nije izgubila utakmicu prije ove s Hrvatskom na svom terenu tri godine, time je pobjeda Vatrenih značajnija. Golove za Hrvatsku postigli su Mandžukić, Čop te Kramarić.

I taman kad su mnogi pomislili da će se na sjajan način zaključiti, uvjerljivom pobjedom, uspješna godina hrvatske reprezentacije pala je sjena na vatreno gostovanje u Belfastu. Naime, HNS nije hrvatskim navijačima prodavao ulaznice za sinoćnju utakmicu i to iz straha od nereda, dio navijača ipak je našao načina i bio je na utakmici, nitko ne može nikome zabraniti da kupi ulaznicu i ode na tribinu, ako to želi, pa ni HNS.

Kako su mjere predostrožnosti bile rigorozne tako su organizatori, a navodno uz pomoć hrvatske policije u civilu, uredovali na tribinama te su tražili moguće sumnjivce, potencijalne vinovnike nereda i pronašli su nikoga drugoga nego nekolicinu navijača, dakako, hrvatskih, koji su razvili transparent potpore herojskom gradu Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, za dva dana obilježavamo 25. obljetnicu pada herojskog grada na Dunavu.  Posve je normalno da to žele potporom obilježiti i navijači.

Navijači koji su razvili transparent “Never forget Vukovar” na sjevernoj tribini su privedeni, a onda navodno i pušteni. Nejasno je zašto i kome smeta potpora gradu mučeniku, gradu heroju?  Iz solidarnosti prema Vukovaru jedan dio hrvatskih navijača napustio je stadion.

Na Facebook stranici Izagola.hr, odakle je naslovna fotografija, stoji:  ““Never forget Vukovar!”
Nakon podignute poruke navijači koji su poruku podigli izbačeni su sa stadiona, po nalogu HNS-a i naše policije u civilu…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je istina i kome smeta Vukovar?

Navodno su navijače privodile zajedno hrvatska i irska policija te su one navijače koji su nosili majice s prekriženom slikom Zdravka Mamića i HNS-a navodno optuživali da su krivotvorili ulaznice te su takvim navijačima navodno policajci fotografirali majice ali i osobne iskaznice.  Na kraju je ipak došao predstavnik ticketmastera te je potvrdio da su karte za utakmicu originalne. Navijači su dobili nove karte, VIP karte, nakon čega su se vratili na tribinu, gdje su zaštitari navodno izvodili s tribina grupicu hrvatskih navijača, s transparentom, nakon čega je i dio ostalih hrvatskih navijača iz solidarnosti napustio stadion.

Navodno su svim navijačima policajci fotografirali majice, osobne iskaznice, putovnice.  Međutim, ovo je tek dio priče, policija nije još izašla sa svojom pričom, kao ni HNS. Sramota je, tko god bio odgovoran, da se transparent potpore Vukovaru, i ne po prvi puta, “izbacuje” sa stadiona. Ne može se zaboga transparent potpore Vukovaru izjednačiti s fašističkim transparentom “Nož, žica, Srebrenica”, koji se nedavno pojavio u Grčkoj na utakmici Grčka-BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.