Tko je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik kome je mentor bio Anto Nobilo?

Foto: snimka zaslona

Ljubo Pavasović Visković, bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka, nakon napada na nogometnog suca Brunu Marića spomenut je u izjavi poznatog odvjetnika Vladimira Gredelja, koji je inače i Marićev odvjetnik. Gredelj je javno prozvao Pavasovića Viskovića i Marina Brbića aludirajući da bi oni mogli biti odgovorni za napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na sve što se događalo posljednjih dvadesetak sati, a onda i s obzirom na optužbe odvjetnika Gredelja, javnost se, naravno, s pravom pita tko je Ljubo Pavasović Visković koji vrlo često gostuje i na Hrvatskoj televiziji?

Majčina obitelj “partizanska”

Rođen je 23. lipnja 1970. u Splitu. Zanimljivo je spomenuti da je otac Ljube Pavasovića Viskovića tri i pol godine proveo na Golom otoku jer je navodno 1948. godine ispričao neki vic o Josipu Brozu Titu, to je bilo dovoljno u to vrijeme za opasno hodanje po rubu. Otac mu se pet puta ženio, a družio se s Borisom Dvornikom te Miljenkom Smojom. Inače, sam Visković priznaje kako je on “lijevih uvjerenja” jer mu je majčina obitelj bila “partizanska, prvoboračka…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod Nobilovom učiteljskom palicom

U Splitu je nakon završene osnovne i srednje škole, 1987. upisao Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu koji završava 1993. godine.

“Izbačen iz vrtića i škole te loš student, razvio se u jednog od najvještijih odvjetnika u Zagrebu”, navodi vecernji.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završenog fakulteta mladi Ljubo Pavasović Visković otišao je u Zagreb, gdje ga je pod svoje uzeo još jedan kontroverzni odvjetnik Anto Nobilo, koji mu postao mentor, kod Nobila je, kako tvrdi “ispekao zanat” dok je obavljao vježbenički staž.

“Imao sam tada 24 godine i radio sam bezvezne pripravničke poslove. Prve sam godine bio vjerojatno najgori pripravnik u Zagrebu. Niti mi se radilo, niti sam što radio”, ispričao je za vecernji.hr

Dok se Nobilo bavio vrlo unosnim poslovima, Ljubo Pavasović Visković branio je dobrim dijelom osobe povezane s organiziranim kriminalom, tako da je u javnosti stekao nadimak “mafijaškog odvjetnika.” Naravno, Ljubo Pavasović Visković komentirao je takve nadimke rekavši da odvjetnici ne brane djela nego čovjeka i da oni ne biraju klijente, nego klijenti njih. “Oni ne očekuju od odvjetnika ništa spektakularno, za razliku od običnih ljudi, koji jednom ili dvaput u životu kontaktiraju s kaznenim odvjetnikom”, govorio je svojedobno Visković o svojim klijentima bliskim krim miljeu uz dodatak da su “klijenti iz takvog miljea zapravo najmanje problematični…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1996. godine postaje odvjetnik sa sjedištem ureda u Zagrebu. 1998. osniva odvjetničko društvo Rabar & Visković u kojem je do danas aktivan i to pretežno se baveći kaznenim pravom.

‘Baraba da, delikvent ne…’

Jednom prilikom priznao je da je bio splitska baraba, ali da nije napravio ništa što “policija ne bi mogla riješiti dobrom porcijom batina”, navodi Slobodna Dalmacija.

“Muško dijete u Splitu mora proći neke faze odrastanja pa sam i ja stjecajem raznih okolnosti između 15 i 18 godine radio svakakve gluposti, možda čak i veće nego što ih je u svoje doba radio Zvonko, ali to se tada u Splitu nije smatralo delinkvencijom. Primjerenije je reći da sam bio problematičan klinac. Išao sam na nogometne utakmice, tukao se po stadionima, u srednjoj školi bio strahovito problematičan, ali fakultet sam završio s 22 godine. Onda godinu dana ništa nisam radio jer nije mi se dalo”, rekao je u jednom medijskom istupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Ivana Hodak ubijena našao je novu ljubav

Bio je u vezi s Ivanom Hodak, kćeri hrvatskih odvjetnika Ljerke i Zvonimira Hodaka, no ona je brutalno ubijena.

2014. godine oženio se s Dinom Štern, kćeri nekadašnjeg ministra gospodarstva Davora Šterna, nakon četiri godine veze.

Ima troje djece, dvoje iz prvog braka – Karla i Vitu, te jedno s Dinom Štern – sina Nikolu.

Što mu znači ‘Oluja’?

Kada je kontroverzni odvjetnik Anto Nobilo, svojedobno kandidat HNS-a za ministra pravosuđa, rekao kako je “Oluja veći genocid od Ovčare i Vukovara”, Pavasović Visković stao je u obranu kolege rekavši kako je Nobilo zapravo “govorio kao pravnik.” Inače, Pavasović Visković za mnogo toga u Hrvatskoj krivi devedesete, kad su se dogodila ubojstva u Zagrebu, da se sada ne vraćamo na bolne scene od prije osam godina, rekao je kako su nas “to stigle devedesete…”

Čovjek neprimjerenog rječnika

Nakon jednog derbija na Poljudu prije godinu dana između Dinama i Hajduka (0:0) Ljubo Pavasović Visković je, prema riječima Brune Marića rabio krajnje neprimjeren rječnik. Marić je u zapisnik unio sve što je njemu i drugim sucima tijekom i nakon te utakmice poznati odvjetnik, koji je priznao da je vrijeđao suca Marića. Naime, u nadoknadi vremena u drugom poluvremenu, tadašnji predsjednik NO Hajduka gospodin Ljubo Pavasović Visković došao je do kućice četvrtog suca i obratio mu se riječima “j*** ti mater, smeće jadno, grbavac gubavi, kako vam nije neugodno”. Nakon utakmice dočekao je prvog pomoćnog suca gospodina Petrovića, spriječio mu izlazak sa terena, unio mu se u lice riječima “kud ćeš pič**, j*** te pič**, ovuda nećeš proći” Teške su to riječi, a bilo ih je navodno još. Iz njih se može iščitati primitivizam, ali ne i eksplicitna prijetnja?

Što se zapravo dogodilo s Marićem?

Podsjetimo, Marić je inače odmah po brutalnom napadu u izjavi za Večernji list rekao da su ga napali pripadnici navijačke skupine Torcida. Drugim riječima, strelice su odapete prema Splitu, odnosno ljudima koji su bili dio vrhuške Hajduka.

Naime, Gredelj je između ostaloga poslije barbarskog napada koji se dogodio usred bijela dana za RTL televiziju izjavio: “Izgledalo je grozno, grupa od šest do deset mladića upali su u restoran, maskirani, s očima punim mržnje i čim su vidjeli Brunu, okomili su se na njega i počeli udarati. Spasio se podizanjem ruku da obrani glavu, vjerujem da su mu i ruke slomljene. Ovo je definitivno pokušaj ubojstva, oni su došli s namjerom da ga ubiju. Mržnja u očima tih mladića nije slučajna. Nju je potpirivala bivša uprava Hajduka…”

Spomenuo je poznatog zagrebačkog odvjetnika Ljubu Pavasovića Viskovića i bivšeg predsjednika Hajduka Marina Brbića.

Naravno, prozvani Brbić i Visković su reagirali, osudili napad na Marića ali i opovrgnuli tvrdnje Marićevog odvjetnika.

“Jako mi je žao što je Bruno Marić fizički napadnut. Nema mjesta tome u civiliziranom društvu”, kazao je nekadašnji predsjednik Hajdukova Nadzornog odbora i naglasio:

“Ja sam oslobođen optužbi da sam prijetio gospodinu Mariću. To je potpuno nepotrebna predstava njegovog odvjetnika Gredelja.”

U emisiji Otvoreno Ljubo Pavasović Visković je rekao kako je oslobođen optužbi da je prijetio gospodinu Mariću. Nakon toga je naveo dva razloga zašto mu je žao zbog napada na Marića.

“Prva stvar zbog koje mi je žao je što se u javnom prostoru ne smiju događati ovakve stvari. Žao mi je i zbog pozicije žrtve koju će sada Bruno Marić dobiti”, izjavio je poznati odvjetnik, koji je priznao da je na neprimjeren način izvrijeđao suca Brunu Marića, ali da mu nije prijetio. Uvrede su došle kao odgovor na Marićevo suđenje protiv Dinama, kada je Marić navodno oštetio Hajduk.

Inače daruvarski sudac prema općoj ocijeni javnosti doista je oštetio Hajduk, zakinuo ga je za pobjedu, međutim, to ne opravdava nasilje, odnosno sve ono što se kasnije, pa do današnjih dana, događalo.

Ne opravdava ni prostačke psovke poznatog odvjetnika koje je uputio sucima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.