Tonči Stipanović uoči Svjetskog prvenstva i otvorenja na splitskoj rivi: ‘Očekujem zlatnu medalju, bez obzira na jaku konkurenciju’

Foto: fah

Svjetsko prvenstvo u jedrenju klase Laser Standard svečano će biti otvoreno u srijedu na splitskoj Rivi, prvi plovovi na rasporedu su u četvrtak, no pripreme natjecatelja u kanalu ispred splitske luke traju već desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin Jedriličarski klub Mornar i međunarodna organizacija ILCA spremno čekaju izlazak jedriličara na regatno polje u splitskom kanalu. Na startu seniorskog dijela natjecanja pojavit će se ukupno 148 jedriličara iz 52 zemlje svijeta. Osim trojca osvajača medalja s prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, zlatnog Toma Burtona, srebrnog Tončija Stipanovića i brončanog Sama Meecha, u borbu za postolje sigurno će se umiješati i Nick Thompson te Pavlos Kontides.

Od naših jedriličara uz srebrnog olimpijca Tončija Stipanović jedrit će i mlade snage Tonko Kuzmanić, Mario Novak, Alek Cvinar, Dominik Perković i Marin Mandić predvođene pobjednikom Grand prix Mornara od prije tjedan dana Filipom Jurišićem.

“Moramo naglasiti da sa Splitom imamo izuzetno dobru suradnju, ali i iskustvo sa prošlog Europskog prvenstva. Također, susretljivost i stručnost ljudi iz JK Mornara jamstvo su dobrog natjecanja”, naglasio je Hugh Leicester, dopredsjednik ICLA-e, Međunarodnog jedriličarskog saveza klase Laser.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća hrvatska uzdanica na ovom SP-u svakako je Tonči Stipanović.

“Očekujem da ću se uključiti u borbu za zlatnu medalju. Istina, konkurencija je izuzetno jaka, najbolji jedriličari su ovdje. Neće biti jednostavno, ali prošlotjedni Grand Prix Mornara pokazao mi je da sam u dobroj formi. U svakom slučaju, baš kao i na Igrama, morat ću dati svoj maksimum za medalju”, najavio je Stipanović, koji je prije desetak dana postao i otac, pa će Tino jednog dana sigurno slušati i o ovom velikom natjecanju.

Među natjecateljima svi su najbolji, a jedan od njih je i Tom Burton, zlatni olimpijac iz Rija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Već sam dva tjedan ovdje, pripremam se s nadom da ću osvojiti medalju. No, znam da će Tončiju, ali i Filipu Jurišiću biti jednostavnije jer poznaju vjetar u zaljevu. Ustvari, najvažnije da vjetra sljedećih dana bude, s obzirom na to da proteklih dana vrijeme baš i nije bilo najpovoljnije za jedriličare”, kazao je Burton.

Iako će sedam hrvatskih jedriličara nastupiti na ovom SP-u, uz Stipanovića bi eventualno mogao iznenaditi i Filip Jurišić. Naime, prošlog tjedna na GP-u Mornara iznenadio je najveće favorite.

“Meni nije bilo iznenađenje jer znao sam da se mogu uključiti u borbu s najboljima. U svakom slučaju, jedino što mogu obećati jest da ću dati sve od sebe, pa da barem pomrsim račune najboljima”, poručio je Jurišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedriličari će biti raspoređeni u tri kvalifikacijske grupe u kojima će u prva tri dana ukupno imati šest plovova. Nakon kvalifikacija bit će raspoređeni u tri finalne grupe prema rangu kvalifikacija na način da prvih 50 jedriličara formira zlatnu grupu, idućih 50 srebrnu, a preostali jedriličari brončanu grupu. U finalnim grupama također se jedri ukupno šest plovova.

Jedri se na jednom od tri regatna polja. Regatno polje Alpha nalazi se na punti Čiova i na njemu se jedri u slučaju maestrala. Regatno polje Bravo nalazi se ispred Sustipana i na njemu se jedri u slučaju bure, a regatno polje Charlie se nalazi ispred Zente i na njemu se plovi u slučaju juga.

Izlazak jedriličara na more predviđen je svaki dan u 12 sati ali ovisno o vremenu može biti pomaka. Završetak jedrenja je između 16 i 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.