Tour de France: Caleb Ewan kompletirao kolekciju u dramatičnom sprintu

Foto: fah

Australski biciklist Caleb Ewan (Lotto-Soudal) za širinu gume je slavio ispred Nizozemca Dylana Greunewegena (Jumbo-Visma) u dramatičnom završnom sprintu 11. etape ovogodišnjeg Tour de Francea, koja je u srijedu vožena od Albija do Toulousea u dužini od 167 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 25-godišnjeg Australca ovo je poseban trenutak, jer je po prvi put slavio u etapi na najvećoj biciklističkoj utrci te postao 97. biciklistom koji ima barem jednu etapnu pobjedu na sve tri Grand Tour utrke (Giro d’Italia, Vuelta). Završnica u Toulouseu podsjetila je na završni sprint 7. etape u Chalonu, gdje je Groenewegen za pola kotača bio brži od Ewana.

Treći je ciljem prošao Talijan Elia Viviani (Deceuninck Quick-Step), a četvrti je bio Slovak Peter Sagan (BORA-Hansgrohe) koji sigurno grabi ka sedmoj “zelenoj majici” u posljednjih osam izdanja Toura. Na dosadašnjih 10 pojedinačnih etapa ovogodišnjeg Toura imali smo desetoricu različitih pobjednika, a Groenewegena su centimetri dijelili od toga da postane prvim biciklistom koji će osvojiti i drugu etapu.

Najveći gubitnik dana bio je Talijan Gulio Ciccone (Trek-Segafredo), koji je u dvije etape nosio žutu majicu vodećeg i bio na 10. mjestu ukupnog redoslijeda, ali je bio među najteže nastradalima u masovnom padu 30 km prije cilja. Ciccone je stigao na cilj 11. etape kao posljednji u skupini sa sunarodnjakom Giacomom Nizzolom (Dimension Data) i Nizozemcem Sebastianom Langeveldom (Education First) koja je za pobjednikom zaostala više od 12 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redoslijed na vrhu ostao je nepromijenjen. Žutu majicu je zadržao Francuz Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) koji ima minutu i 12 sekundi prednosti pred braniteljem naslova Britancem Geraintom Thomasom (INEOS) te minutu i 16 sekundi pred Kolumbijcem Eganom Bernalom (INEOS).

U četvrtak je na rasporedu 12. etapa u kojoj će do izražaja doći penjači. Biciklisti će proći rutom od Toulousea do Bagneres-de-Bigorrea dužine 209,5 km, a na tom će putu imati jedan uspon četvrte te dva uspona prve kategorije; prvi dužine 13,2 km s prosječnim nagibom od 7 %, a drugi dužine 9,9 km s nagibom od 7,5 %.

Tour de France, 11. etapa (Albi – Toulouse, 167 km)
1. Caleb Ewan (AUS/Lotto Soudal) 3:51:26
2. Dylan Groenewegen (NIZ/Jumbo-Visma) ”
3. Elia Viviani (ITA/Deceuninck Quick-Step) ”
4. Peter Sagan (SLK/BORA-Hansgrohe) ”
5. Jens Debusschere (BEL/Katjuša-Alpecin) ”
6. Sonny Colbrelli (ITA/Bahrain-Merida) ”
7. Jasper Philipsen (BEL/UAE Emirates) ”
8. Cees Bol (NIZ/Sunweb) ”
9. Alexander Kristoff (NOR/UAE Emirates) ”
10. Warren Barguil (FRA/Arkea-Samsic) ”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni redoslijed
1. Julian Alaphilippe (FRA/Deceuninck Quick-Step) 47:18:41
2. Geraint Thomas (VB/INEOS) +1:12
3. Egan Bernal (KOL/INEOS) +1:16
4. Steven Kruijswijk (NIZ/Jumbo-Visma) +1:27
5. Emanuel Buchmann (NJEM/BORA-hansgrohe) +1:45
6. Enric Mas (ŠPA/Deceuninck Quick-Step) +1:46
7. Adam Yates (VB/Mitchelton-Scott) +1:47
8. Nairo Quintana (KOL/Movistar) +2:04
9. Daniel Martin (IRS/UAE Emirates) +2:09
10. Thibaut Pinot (FRA/Groupama-FDJ) +2:32

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.