‘Trener koji je uspješno vodio sjajne momčadi’: Španjolac Sito Alonso novi je trener košarkaša Cedevite

Foto: fah

Bivši trener španjolskih klupskih košarkaših velikana Barcelone i Baskonije, 42-godišnji Alfonso Alonso Blasco, poznatiji kao Sito Alonso, potpisao je trogodišnji ugovor (2+1 godina) s peterostrukim prvakom Hrvatske, KK Cedevitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iznimno smo sretni što smo postigli dogovor sa Sitom Alonsom. Ovo je prvi puta da nam prvi trener ne dolazi iz regije i ovog govornog područja pa je to novost za KK Cedevitu. Sito Alonso je stručnjak koji je uspješno vodio sjajne momčadi, odlične igrače i sigurni smo da će pomoći i nama u ostvarivanju naših ambicija”, izjavio je sportski direktor KK Cedevite Matej Mamić.

Novi trener Cedevite prvi je put poziciju glavnog trenera preuzeo 2008. godine u Joventutu, u kojem je prije toga bio pomoćni trener. Taj klub vodio je do ožujka 2010. godine, s tim da je u sezoni 2008/09. s Joventutom nastupio i u Euroligi. Od 2011. do 2014. godine bio je trener kluba Lagun Aro iz San Sebastiana, a nakon toga otišao u Bilbao Basket, gdje je bio do srpnja 2016.

Tada je prešao u Baskoniju, s kojom je u sezoni 2016/17. u Euroligi došao do četvrtfinala, a u domaćoj Endesa ligi do polufinala. Prošle sezone potpisao je za Barcelonu, ali je zbog loših rezultata dobio otkaz 5. veljače ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim klupskih angažmana, Alonso je bio i izbornikom reprezentacije Španjolske do 20 godina, s kojom je na Europskom prvenstvu 2013. godine u Estoniji osvojio brončanu medalju. U seniorskoj reprezentaciji je bio pomoćnik Juanu Antoniju Orengi 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, gdje je reprezentacija doživjela neuspjeh, jer je ispala već u četvrtfinalu od Francuske.

Sito Alonso na klupi Cedevite nasljeđuje Slovenca Juru Zdovca, koji se prije dva dana s klupskim čelnicima dogovorio da druga godina iz njegovog ugovora neće biti aktivirana.

Cedevita će i u sljedeću sezonu ući s ambicijom da se kroz ABA ligu ili Eurokup domogne statusa euroligaša, što može jedino ako osvoji jedno od spomenutih natjecanja. Prema odluci kluba Sito Alonso će momčad voditi u tim natjecanjima, dok će ekipu sastavljenu pretežno od mlađih, darovitih igrača u hrvatskom prvenstvu voditi Slaven Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.