U 17 sati ždrijeb kvalifikacija za SP u Rusiji – Hrvatska nositelj, u skupini s njom možda i zemlje regije – Mađarska i Austrija

Nakon što su u četvrtak saznali da će natjecanje u kvalifikacijama za Euro 2016. nastaviti s bodom manje, najbolji hrvatski nogometaši danas će na ždrijebu u St. Petersburgu doznati s kojim će se reprezentacijama boriti u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ždrijebu će sudjelovati 141 od 206 članica FIFA-e, a među njima neće biti azijskih država koje su već započele kvalifikacije.

Što se tiče nama najzanimljivijeg ždrijeba, onoga europskih reprezentacija, od 54 članice UEFA-e u kvalifikacijama će sudjelovati 52 reprezentacije. Izostat će domaćin SP-a, Rusija, i Gibraltar kojega FIFA još uvijek ne priznaje kao samostalnu članicu, a Arbitražni sportski sud nije na vrijeme donio odluku u žalbenom postupku.

Zahvaljujući svojoj poziciji na Fifinoj ljestvici za srpanj, na kojoj je Hrvatska 14. reprezentacija svijeta, momčad Nike Kovača smještena je u prvu skupinu nositelja, što donosi izbjegavanje mogućnosti svrstavanja u istu kvalifikacijsku grupu s aktualnim svjetskim prvacima Nijemcima, Belgijcima, Nizozemcima, Portugalcima, Rumunjima, Englezima, Velšanima te Španjolcima, koji su također u prvoj skupini nositelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesti pokušaj plasmana, do sada samo jednom nismo uspjeli

Hrvatskoj će ovo biti šesti pokušaj plasmana među 32 najbolje svjetske reprezentacije. U dosadašnjih pet kvalifikacijskih ciklusa, Vatreni su samo jednom, 2010. pod vodstvom Slavena Bilića, propustili izboriti mjesto na svjetskoj smotri. Za SP 1998. u Francuskoj i 2014. u Brazilu, Hrvatska se završnice domogla kroz dodatne kvalifikacije, pobijedivši Ukrajinu, odnosno Island, a za SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji te 2006. u Njemačkoj plasman je izboren izravno.

Sustav kvalifikacija ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodne cikluse. Bit će oformljeno devet kvalifikacijskih skupina, od kojih će sedam biti sastavljeno od šest reprezentacija, a dvije od pet. Izravno će se na završnicu SP-a plasirati pobjednici skupina, dok će osam najboljih od devet drugopasiranih ići u dodatne kvalifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguća lakša, ali i nepredvidiva skupina s Francuskom i Turskom

Prema prijašnjim iskustvima s pojedinim reprezentacijama i njihovoj sadašnjoj formi, za Hrvatsku bi jedna od boljih skupina bila sastavljena od primjerice Islanda, Sjeverne Irske, Farskih Otoka, Litve te San Marina, dok bi najlošiji izbor mogao biti Francuska, Švedska, Turska, Bjelorusija i Gruzija. Moguće je i formiranje “balkanske” skupine koju bi sačinjavali s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Slovenijom ili Crnom Gorom te Makedonijom.

Ždrijeb će biti održan u Konstantinovoj palači u St. Petersburgu, a svečanost će započeti u 17 sati po hrvatskom vremenu.

Osim razvrstavanja europskih reprezentacija u kvalifikacijske skupine, bit će održan i ždrijeb kvalifikacija Afričke konfederacije, Konfederacije Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, Južnoameričke konfederacije i Oceanijske konfederacije. Neće biti jedino ždrijeba za Azijsku konfederaciju, čije su članice već započele kvalifikacijski ciklus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ždrijebom će ravnati glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke, a kao posebni gosti koji će asistirati pri izvlačenju kuglica najavljeni su Ronaldo, Diego Forlan, Fabio Cannavaro, Samuel Eto’o, Oliver Bierhoff, Aleksander Keržakov, Rinat Dasajev, Madjer, Predrag Rajković te bivši kapetan ruske reprezentacije Aleksej Smertin koji će zamijenti Brazilca Hulka.

Europske reprezentacije u ždrijebu za SP 2018.:

NOSITELJI: HRVATSKA, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Engleska, Wales, Španjolska

2. jakosna skupina: Slovačka, Austrija, Italija, Švicarska, Češka, Francuska, Island, Danska, Bosna i Hercegovina

3. jakosna skupina: Ukrajina, Škotska, Poljska, Mađarska, Švedska, Albanija, Sj. Irska, Srbija, Grčka

4. jakosna skupina: Turska, Slovenija, Izrael, Irska, Norveška, Bugarska, Farski Otoci, Crna Gora, Estonija

5. jakosna skupina: Cipar, Latvija, Armenija, Finska, Bjelorusija, Makedonija, Azerbajdžan, Litva, Moldavija

6. jakosna skupina: Kazahstan, Luksemburg, Lihtenštajn, Gruzija, Malta, San Marino, Andora

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.