U iščekivanju polufinala: Sudar različitih filozofija

epa08133923 Luka Stepancic (L) of Croatia in action against Lukas Herburger (C) of Austria during the EHF Handball Men European Championship main round match between Croatia and Austria in Vienna, Austria, 16 January 2020. EPA/VALDRIN XHEMAJ

Susreti Hrvatske i Norveške polako postaju rukometni klasik na velikim natjecanjima. U posljednje četiri godine ovo će biti peti međusobni susret. Svatko pamti svoje sretne trenutke i u njima traži inspiraciju za polufinalni okršaj 2020. godine u Tele2 Areni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje reprezentacije stigle su do Stockholma bez poraza. Norveška je doduše malo uspješnija jer ima svih sedam pobjeda (BiH 32:26, Francuska 28:26, Portugal 34:28, Mađarska 36:29, Švedska 23:20, Island 31:28, i Slovenija 33:30), a naša reprezentacija remi u posljednjem susretu sa Španjolskom.

Norveška ima trenutačno prvog strijelca Europskog prvenstva i po mnogima budućeg MVP igrača. Sander Sagosen je do sada postigao 51 pogodak, i samo ga deset pogodaka dijeli od rekorda Kire Lazarova iz 2012. godine koji je zabio 61 pogodak. Inače sa 114 pogodaka na četiri posljednja prvenstva on je postao najbolji norveški strijelac svih vremena na europskim prvenstvima. Usporedbe radi naš najbolji strijelac na ovom natjecanju je Igor Karačić s 29 pogodaka i trenutačno je na desetom mjestu najboljih topnika europske smotre. Ali naši ionako, već dani podvlače, nije važno tko zabija, bitne su pobjede.

Na vratarskim pozicijama Norveška je također za sada u prednosti. Torbjoern Bergerud naime ima 62 obrane, a Marin Šego 48. Ali jedna stara narodna mudrost kaže „novci se na štengama broje“. Ili u prijevodu, Norveška se još nije susrela s obranom i napadom kakav igra Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj je ovo deveto polufinale na europskim smotrama. Norveškoj pak tek drugo. 2016-te godine u Poljskoj zaustavila ih je Njemačka i otišla do kraja. U borbi za broncu ,na tom istom prvenstvu Hrvatska je protiv Norveške slavila 31:24.

Hrvatska je dvaput dobila polufinalne okršaje. 2008 protiv Francuske, 24:23, odnosno dvije godine poslije protiv Poljske 24:21. Tvorac obje pobjede kao izbornik bio je Lino Červar. Nakon deset godine Lino Červar je ponovno na potezu. Hrvatska finale velikog natjecanja nije imala od tog sudara s Francuskom u Beču.

Inače kada smo već od hrvatskog izbornika, recimo da mu je ovo deseto polufinale velikih natjecanja. Šest puta do sada je iz njih izašao kao pobjednika. Ima li naš dragi, Mago di Umago nekog novog skrivenog aduta u rukavu za Norvešku u Stockholmu, otkrit ćemo sutra zajedno u 18:00 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoje Horvat, pomoćnik izbornika hrvatske rukometne reprezentacije:
“Dva sudara različite filozofije. Sigurno da su oni napadački orijentirani, ta tranzicija im je nekakav temelj i morat ćemo se što prije vraćati u obranu, postaviti našu zonu. Znamo tko je Sander Sagosen, ali imaju još veliki broj odličnih igrača. Tako da bi bila greška pričati samo o jednom igraču. Obrana nam mora biti gusta, mora biti jedna fanatična borbenost.“

Luka Stepančić, reprezentativac Hrvatske:
“Po meni su sve četiri ekipe favoriti za zlato, ovdje su četiri najbolje ekipe. Njihova tranzicija je odlična, visok broj golova koji postižu, stvarno su snažni 1 na 1. S druge strane, mi smo dobri u obrani i bit će to stvarno prava borba.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.