U Zagreb Dinamu dolazi jedan od najvećih svjetskih klubova, Celtic poznat po svojoj katoličkoj orijentaciji

Nogometaši hrvatskog prvaka, zagrebačkog Dinama u posljednjoj utakmici svoje skupine Europske lige u četvrtak u Zagrebu dočekuju jedan od najpopularnijih svjetskih klubova, Celtic iz škotskog Glasgowa. Klub poznat po izrazitoj katoličkoj orijentaciji slovi i kao jedan od najorganiziranijih u svijetu i kao jedan s najbrojnijim navijačima diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj utakmici prije nekoliko tjedana Dinamo je unatoč sjajnoj partiji nesretno poražen s 1-0, a kasnije je izgubio sve šanse za prolaz u sljedeću rundu natjecanja. Međutim, dolazak Celtica može biti prava poslastica za nogometne sladokusce.

Celtic je u Zagreb dopratilo oko dvije tisuće navijača koji su se u ovo adventsko vrijeme razmili po Zagrebu i svojevrsna su atrakcija zagrebačkih ulica ovih dana. Uostalom, Celtic je silno popularan klub i u Hrvatskoj, nisu bez razloga u našoj zemlji osnivani i klubovi navijača Celtica.

– Želimo u zadnjoj europskoj utakmici ostvariti pobjedu koja nam popravlja imidž, nosi prestiž, bodove za koeficijent i novac. Želimo igrati kao u Škotskoj gdje smo izgledali jako dobro, a pobjede u Puli i protiv Rijeke su nam dignule samopouzdanje. Ne slažem se da nema imperativa, prolaz nije u igri, ali svi drugi motivi su tu i treba “poginuti” za pobjedu, veli trener Dinama Zoran Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Dinamo se kroz povijest nerijetko susretao s ovim klubom. Najuspješnija godina u povijesti Celtica bila je 1967. Te su godine nogometaši Celtica osvojla sva natjecanja u kojima su sudjelovali – škotsko prvenstvo, kup, liga-kup, Kup europskih prvaka! Međutim, te godine Celtic je doživio samo jedan neuspjeh. Porazio ga je zagrebački Dinamo i to na terenu Celtic parka u Glasgowu. Dinamo je kasnije te godine bio osvajač Kupa velesajamskih gradova i dobio je poziv od kasnijeg europskog prvaka, Celtica za odmjeravanje snaga. Na sveopće iznenđenje, jer Celtic je bio apsolutni favorit, Dinamo je pobijedio s 1-0, pogotkom Zambate u 89. minuti. Utakmica se igrala 7. veljače 1967. pred 65.000 gledatelja, a za Dinamo su nastupali: Škorić, Cvek, Braun, Jukić, Brnčić, Ramljak, Lamza, Gračanin, Zambata, Gucmirtl i Rora.

Prošla je čak 31 godina do novog sraza Celtica i Dinama, bilo je to u okviru kvalifikacija za Ligu prvaka 1998. godine. Prva utamica 12. kolovoza 1998. u Glasgowu je pripala Celticu s 1-0. No, u Zagrebu je Celtic doživio pravi debakl. Dinamo kojeg je predvodio izvrstan Robert Prosinečki pobijedio je čak s 3-0 i plasirao se u Ligu prvaka.

Klub je 1888. godine osnovao katolički svećenik, otac Walfrid. Njegova ideja je bila osnivanje društva za siromašnu irsku djecu od roditelja koji su iz Irske u potrazi za boljim životom došli u Škotsku. Otac Walfrid svoj je svećenićki rad posvetio mladima i djeci. Kao učitelj i ravnatelj katoličke škole osnovao je najprije organizaciju koja je imala zadatak pomagati duhovno i materijalno djeci iz najsiromašnijih obitelji. Walfrid je stalno organizirao pomoć za djecu i kasnije se dosjetio da bi nogomet mogao biti dobro rješenje. Zamislio je da se kroz nogometne turnire sakuplja pomoć za siromašnu djecu i nakon sastanka u crkvi Svete Marije u Glasgowu u studenom 1988. godine osnovan je klub – Celtic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tog dana Celtic je počeo širiti svoj katolički identitet sve do današnjih dana. Klupska boja je zeleno-bijela, sve kako bi se bojama iz irske zastave naglasili irski korijeni kluba iz Glasgowa. U čast osnivaču, ocu Walfrid klub je 2005. godine postavio i spomenik svećenika ispred svog stadiona, Celtic parka.

Celtic je kroz svoju povijest osvojio više od 100 trofeja što ga čini jednim od najtrofejnijih klubova na svijetu. Čak 45 puta je bio škotski prvak, a 36 puta je slavio u nacionalnom kupu. Celtic je 1967. godine bio i prvak Europe, postavši prvi britanski klub kojem je to uspjelo. Najveći rival Celticu tijekom bogate povijest jest gradski suparnik – Rangers. Koji je kroz povijest postao ne samo sportski nego i vjerski suparnik. Rangers je postao klub protestanata koji su teško podnosili dolazak irskih katolika u glavni grad Škotske. Više od sto godina rivalstva obilježeno je brojnim sukobima i neredima na međusobnim utakmicama…

Postroženim zakonima neredi na utakmicama ovih klubova su se prorijedili, no ostalo je veliko rivalstvo. Rangers je zbog stečaja zadnjih nekoliko godina u škotskom prvenstvo proveo u nižerazrednim natjecanjima, pa je zbog nedostatka jakih utakmica očito i Celtic oslabio. No, to nimalo ne umanjuje atraktivnost gostovanja ovog kluba u hrvatskoj metropoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.