UEFA mijenja pravilo o golu u gostima, no zasad tek u produžecima

epa09119386 Real Madrid's striker Vinicius Jr (L) celebrates with teammates after scoring the 3-1 goal during the UEFA Champions League quarter final first leg soccer match between Real Madrid and Liverpool FC held at Alfredo Di Stefano stadium, in Madrid, central Spain, 06 April 2021. EPA/Kiko Huesca

Godinama je već na snazi pravilo po kojem, u slučaju istog broja golova, u dvije utakmice europskih kupova prolazi dalje klub koji je postigao više golova u gostima. Najsvježiji je primjer jučerašnja utakmica u Ligi prvaka između PSG-a i Bayerna, Francuzi su slavili 3:2 u prvoj utakmici u Muenchenu, Bayern je pobijedio 1:0 u gostima u Parizu. Dalje je prošla pariška momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sljedeće godine ovo bi se pravilo moglo promijeniti u UEFA-inim natjecanjima, no samo kada su u pitanju produžeci. UEFA će na sastanku koji je zakazan za petak vjerojatno donijeti odluku o tome da pravilo za više golova u gostima neće vrijediti u produžecima.

Drugim riječima, gostujuće momčadi više neće imati veliku prednost ako postignu pogodak u produžetku, naime, pravilo u gostima vrijedit će samo za ‘regularnih’ 90 minuta utakmice. Na taj bi se način momčadi trebale izjednačiti po prilikama za prolaz u produžetku te pogodak više neće vrijediti dvostruko kao što je to sada slučaj.

Diljem Europe predlagali su treneri da se pravilo pogotka u gostima potpuno ukine, no zasad UEFA to nije dozvolila. Naime, čelnici krovne europske nogometne asocijacije smatraju da je dovoljno promijeniti pravilo koje vrijedi za produžetke, no nema dvojbe, u budućnosti će se prije ili poslije ponovno raspravljati o potpunom ukidanju pravila. Pogotovo ako znamo da veliki broj nogometnih stručnjaka smatra da bi se pravilo ”gola u gostima” trebalo potpuno ukinuti. UEFA zasad ne dijeli njihovo mišljenjem, no kako će jačati pritisak na UEFA-u tako će UEFA mijenjati svoj stav, a s njim i svoje odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.