Majci potvrđeno 11 godina zatvora za ubojstvo novorođene bebe

policija
Zagreb, 01.02.2021 - Pripadnici policije ispred teretane Quantum Gym na Trešnjevci koju je vlasnik jutros otvorio unatoc zabrani rada po odluci Stožera civilne zaštite RH u svrhu borbe protiv koronavirusa. Na slici ilustracija, policija. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženica proglašena krivom za kazneno djelo teškog ubojstva i osuđena na kaznu zatvora 11 godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženica i dalje nalazi.

Optuženica je osuđena zbog teškog ubojstva svog djeteta. Netom nakon što je u kući bez pomoći rodila živo dijete, pritiskom ruke zatvorila je dišne putove djeteta. Uslijed toga se novorođenče ugušilo.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je kazna zatvora 11 godina po vrsti i mjeri kazna koja optimalno odgovara svrsi kažnjavanja. Olakotne okolnosti kao što su neosuđivanost, smanjena ubrojivost, nepovoljne socioekonomske prilike nisu dostatne da bi se svrha kažnjavanja mogla postići blažom kaznom.

Optuženica je kazneno djelo počinila kao majka troje djece od kojih je dvoje još otprije smješteno u udomiteljsku obitelj. U međuvremenu je pokrenut postupak posvojenja za treće dijete. Optuženica ima obilježja ovisnog poremećaja ličnosti. Roditeljski status i činjenica da je tijekom kaznenog postupka zasnovala zajednicu s novim partnerom i rodila još jedno dijete nema značaj olakotne okolnosti koja treba rezultirati umanjenjem kazne.

Izrečenom kaznom izrazit će se jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela i utjecati na optuženicu da ubuduće ne čini kaznena djela. Ujedno će se omogućiti optuženici odgovarajuća socijalizacija i ponovno uključivanje u društvo. Ova kazna utjecat će i na sve ostale građane da ne smiju činiti kaznena djela jer će u protivnome biti društveno osuđeni i adekvatno kažnjeni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr