Vahid Halilhodžić o šansama Vatrenih na SP-u: ‘Hrvatska spremna za velike stvari, Kramarić bi mogao biti iznenađenje turnira’

Foto: fah

Bivši trener Dinama i bivši uspješni izbornik Alžira i Japana, Vahid Halilhodžić, najavio je predstojeći spektakl u Rusiji. Svjetsko nogometno prvenstvo počinje 14. lipnja, Hrvatska svoju prvu utakmicu na Mundijalu igra 16. lipnja. Prvi protivnik Vatrenih je reprezentacija Nigerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halilhodžić smatra da bi Hrvatska mogla daleko na turniru, iznenadio bi se ako Vatreni ne bi nakon 20 godina prošli skupinu.  Naravno, Vahu zanima kako će proći Japan s obzirom kako su pod njegovom izborničkom palicom Japanci izborili Svjetsko prvenstvo.

“Hrvatska je spremna za velike stvari, Zlatko Dalić doista ima odličnu momčad, reprezentaciju s kojom se mogu napraviti ozbiljni rezultati. Većina hrvatskih nogometaša igra u velikim europskim klubovima, imate i ponajboljeg igrača osvajača Lige prvaka, pravi spoj mladih i iskusnih pojedinaca. A za mnoge je ovo vjerojatno i zadnja prilika za ozbiljniji reprezentativni rezultat” rekao je u razgovoru za Goal.com/hr Vahid Halilhodžić.

Halilhodžić je pratio Vatrene kroz kvalifikicije, ali i u posljednjim prijateljskim utakmicama uoči SP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gledajući vašu reprezentaciju, jaki ste po svim linijama. Ali, mene doista fascinira taj hrvatski vezni red, rijetko se tko može pohvaliti igračima poput Modrića, Rakitića, Brozovića, Badelja, Kovačića… Opet, u nekim utakmicama imam osjećaj da hrvatska vezna linija previše teži igri u širinu, da gotovo nitko od tih igrača ne odlazi u dubinu nakon odigrane lopte. I zato ponekad hrvatska igra djeluje sporije, no opet to su sve igračke klase.”

Nešto o napadu Vatrenih te činjenici da Mario Mandžukić dugo u nacionalnom dresu ne pokazuje igre na kakve smo navikli od drugog strijelca naše reprezentacije svih vremena…

“I tu izbornik ima dosta kvalitetnih opcija; teško se odlučiti za nekoga između Mandžukića, Kramarića ili Kalinića. Iskreno, imam dojam da je Mandžukić u silaznoj putanji, da više nije onaj stari Mandžo, dok me svakim danom sve više oduševljava Kramarić. I čini mi se kako bi on mogao postati jedno od iznenađenja ovog turnira. Moderan je napadač, puno sudjeluje u igri, a što je najvažnije – zna zabiti”, poručio je Vahid Halilhodžić te je dodao kako Hrvatska za veliki rezultat na turniru mora biti maksimalno koncentrirana te iskoristiti većinu prilika koje se ukažu napadačima, na SP-u ih neće biti puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizirao je donedavni izbornik Japana i skupinu u kojoj su Vatreni zajedno s Nigerijom, Argentinom te Islandom.  Naravno, dao je prednost Argentini, i zbog činjenice da imaju Lionela Messija, ali i jednako zbog činjenice da su aktualni svjetski doprvaci. Dakle, još uvijek službeno drugi na svijetu.

“Rekao bih skupina po mjeri za Hrvatsku. Naravno, nikoga na Svjetskom prvenstvu ne smijete podcijeniti, a još u skupini imate Lionela Messija. Skupina nikako nije lagana, ali nudi veliku mogućnost za prolazak. Hrvatska je nominalno druga reprezentacija skupine, ako budete u pravim izdanjima, sigurno ćete otići korak dalje. Iskreno, mene bi iznenadilo da Hrvatska ne prođe skupinu, ja vas vidim dosta daleko.”

Kako se izbornik Zlatko Dalić mora postaviti da bi Hrvatska napravila veliki rezultat na Svjetskom prvenstvu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prije svega mora pronaći pravog – strijelca. Teško je na velikim natjecanjima napraviti ozbiljniji rezultat ako nemate pravog golgetera, taj jedan napadač mora eksplodirati. Po meni su tu najvažniji kvalitetan vratar i pravi strijelac, pa zar nije tako Hrvatska došla i do bronce 1998. godine? Ne znam za koga će se Dalić odlučiti u vrhu napada, ali Hrvatskoj treba golgeter, igrač koji će zabiti četiri-pet golova na tom turniru.”

Utakmica Hrvatska – Nigerija ove subote?

“To će biti jako bitno, a budite sigurni kako vas se Nigerijci na neki način jako plaše. Hrvatska zahvaljujući svojoj tradiciji, pa i igračkom rosteru, zaslužuje veliki respekt, nikome neće biti lako igrati protiv vas. Ali, nemojte se nadati da će se netko unaprijed predati, svaki ćete bod morati mukotrpno zaslužiti. I Nigerija i Island, a pogotovo Argentina, imaju svojih zamki, tu ne smije biti nikakvog podcjenjivanja. Respekt da, strah nikako. A otvori li Hrvatska ovaj turnir pobjedom, vjerujem kako može otići daleko, jako daleko”.

Na Svjetskom prvenstvu Halilhodžić će navijati za Japan, za kojeg smatra kako može proći skupinu. Japan se nalaze u grupi s Poljskom, Kolumbijom te Senegalom, koji je Hrvatska nedavno uz dosta poteškoća svladala u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.