Varljiva vreća novaca: Eventualnim odlaskom u Kinu Mario Mandžukić bio bi izgubljen za Hrvatsku?

Foto: fah

Nakon sjajne utakmice i tri postignuta pogotka za Hrvatsku protiv Kosova Mario Mandžukić ponovno je u pozitivnom kontekstu postao medijska zvijezda, naravno, opravdano mnogi postavljaju pitanje zašto Mandžukić sve manje igra u Juventusu, a sve češće i sve duže je na klupi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojedobno je kao nogometaš Bayerna popularni Mandžo i jedan od najvećih napadača koje je Hrvatska imala od svoje samostalnosti do danas, naravno, uz Šukera, Bokšića, Vlaovića, Pršu…, bio ponajbolji napadač Europe, sjajnim igrama u Bundesligi i Ligi prvaka Mandžukić je sam sebe doveo u situaciju da može birati klub za koji će igrati. Malo je iskreno rečeno u Europi klubova velikih kao Bayern. Nije mu se žurilo, ali je morao…

Što se dogodilo i zašto je od zvijezde europskog nogometa Mandžukić postao nogometaš koji uspijeva izdržati tek dvadesetak mjeseci u jednom klubu? Teško je vjerovati da je hrvatski reprezentativac zaboravio igrati nogomet, još manje zabijati golove, vidjelo se u Skadru koliko Mandžo može biti poguban po protivnika kad ima svoj dan.Najveći je problem Mandžukića činjenica da se radi o temperamentnoj, emotivnoj osobi koja se teško snalazi u trenutku kada ga trener odluči malo “odmoriti”, u velikim europskim klubovima, u kojima je koncentracija vrhunskih napadača zastrašujuća, pogubne su konfrontacije s trenerima. Autoritet trenera u Bayernu, Atletico Madridu, Juventusu nitko, ma kako se zvao, osim možda sramežljivo Cristiana Ronalda i Lionela Mesija, ne smije dovoditi u pitanje. Klub je uglavnom na strani trenera.  U Bayernu Guardiola, u Atleticu Simeone, u Juventusu Allegri.  Nije Mandži lako bilo, a ni njima s njim.

Međutim, je li riješenje odlazak, kako neki talijanski mediji, prije svih Gazzette dello Sport, nagađaju, u Kinu? Kina je najmnogoljudnija država svijeta, međutim, kao nogometna sila na razini je Finske. Kad smo već spomenuli Finsku recimo kako će Mandžukić i u nedjelju, u dalekoj Finskoj, biti najveći adut Ante Čačića u nastojanju da se dođe do novih bodova kako bi se zadržao vrh skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se Kini.  Talijanski list tvrdi da će igrač Juventusa dobiti bogatu ponudu iz Kine i to već u prvom mjesecu, žele ga Shandong Luneng i Shanghai Shenhue. Navodno je zainteresiran kultni engleski klub Liverpool.

I dok je Liverpool, u kojem igra sjajno drugi hrvatski reprezentativac Dejan Lovren, pravi izbor za 30-godišnjeg Mandžukića odlazak u Kinu, bez obzira na vreću novaca, značio bi kraj reprezentativne karijere aktualnog nogometaša Juventusa. U Kini se, kažu neki, dobro zarađuje, barem mogu zaraditi nogometne zvijezde, međutim, kineska liga daleko je od očiju izbornika, a onda daleko i od srca, posve opravdano. Zvijezde najvećih europskih reprezentacija ne dolaze iz kineske lige. Novcu unatoč kineska liga u odnosu na Ligu prvaka jedno je posve neozbiljno natjecanje.

Razumljivo, s ljudske strane shvatljivo, je razočarenje Mandžukića činjenica da sve češće odmara na klupi, međutim, riješenje preko koljena nikada nije dobro riješenje. Hrvatska još uvijek treba Mandžukića, barem do kraja ovog kvalifikacijskog ciklusa i do Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.  Tek nakon SP-a u Rusiji doći će do ozbiljne smjene generacije u vatrenom taboru. Govori se o odlasku Modrića, Ćorluke i još nekih trenutno stožernih igrača hrvatske reprezentacije. Za pravog Mandžukića Hrvatska još uvijek nema adekvatnu zamjenu bez obzira na vrlo pouzdanog Kalinića i sve boljeg Kramarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Mandžukić je ove sezone odigrao šest utakmica za Juventus bez pogotka. Za napadača to je porazna statistika, posebno, ponovimo u velikom klubu kakav je Juventus koji stvara jako puno prilika u svojoj ligi i u kojem je koncentracija kvalitete, u napadu pogotovo, vrhunska.  Ako neće jedan, hoće drugi. Ne čeka se nikoga, od stare se slave, nažalost, ne može živjeti, ne u surovom profesionalizmu.

Trener je izgubio strpljenje iako tvrdi da će biti prilike za sve igrače tijekom sezone, pa tako hrvatskog reprezentativca. Međutim, koliko Mandžukić ima vremena s trideset na leđima sjediti na klupi desetak mjeseci?  I odlazak u slabiji klub odlazak je u bolji klub u usporedbi s kineskim nogometnim blagostanjem. Spomenimo činjenicu da Mariju Mandžukiću ugovor ističe za tri godine, točnije u lipnju 2019. Godinu dana nakon Svjetskog nogometnog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.