Što će presuditi utakmicu u Finskoj? Kakvo pitanje, pa Hrvatska!

Foto: fah

Odmah nakon utakmice protiv Kosova u Skadru i uvjerljive pobjede Hrvatska se okrenula novom izazovu, jednako važnom, vjerojatno nešto težem. U ovom trenutku ipak je Finska ozbiljniji protivnik što je i potvrdila protiv Islanda kada su Finci poraženi tek u posljednjoj sekundi sudačke nadoknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se utakmica koja bi nas mogla izdvojiti na vrhu kvalifikacijske skupine približava, tako traju spekulacije, što je posve legitimno, normalno, opravdano, o tome kako pobijediti Finsku i tko će presuditi utakmicu? Tko će presuditi, naravno, ne zna se, može to biti Mandžukić, može Perišić, posve nevažno, nadajmo se samo da neće sudac.

Drugo je, naravno, pitanje što će presuditi utakmicu? Odgovor je jednostavan, teško je bilo naći pitanje koje bi moglo biti jednostavnije za odgovor. Naime, naravno, Hrvatska. Prava Hrvatska, bez obzira na izostanak nekoliko ključnih igrača, pa čak i ako neće moći zaigrati Vedran Ćorluka, lakoćom bi trebala preplivati tisuće finskih jezera,  da se uopće ne smoči.

Primjerice neki se mediji nakon sjajne predstave protiv Kosova opravdano pribojavaju pristupa naših igrača u nedjelju. Dakle, to je posve normalan strah s obzirom na iskustva nekih ranijih vremena i već tradiconalno podcjenjivanje Hrvata koji su skloni takvim egzibicijama, posebno kad su svjesni da je protivnik ipak kvalitetom za koplje ispod.  Međutim, zar to onda nije najbolji dokaz da sve ovisi samo u Hrvatskoj? Ako se strahuje od pristupa “lako ćemo” zar se ne strahuje samo od Hrvatske? Ne od Finske i kvalitete finske reprezentacije koja, uz dužno poštovanje, nije na razini gornjeg doma europskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima strahovanja i od činjenice da je Finska za Hrvatsku jedna velika nepoznanica, no, bilo je to i Kosovo s kojim se dosad također Vatreni nisu sreli. Najveća zvijezda finskog nogometa je, naravno, legendarni Jari Litmanen, bivša zvijezda bivšeg prvaka Europe – Ajaxa. Srećom po Hrvatsku Jari odavno ne pali i ne žari nogometnim travnjacima. Bez obzira, dakle, na činjenicu da je Finska velika nepoznanica, da su u Finskoj posve drugačije vremenske prilike nego u ostatku Europe, a posebno na Kosovu, to za hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne bi smio predstavljati nikakav problem. Naime, neće igrati Modrić, Rakitić, Lovren, Pjaca, no, i ostali Vatreni članovi mahom su najvećih europskih klubova, vrhunski profesionalci koji ne igraju nogomet samo u svom dvorištu nego diljem svijeta s klubovima čiji su nogometaši trenirani za sve vremenske prilike, pa i za finale Svjetskog prvenstva na Marsu. Drugim riječima, opet sve ovisi samo o Hrvatskoj. O pristupu.

Na izborniku Anti Čačiću je ključna odgovornost, on bi trebao postaviti tako igru da ona zapravo ne ponudi nikakve šanse Finskoj, odnosno, Finci bi se trebali prilagođavati Vatrenima, bez obzira na domaćinstvo, a ne obrnuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.