Vatrenima protiv Portugala sudi Španjolac Carlos Velasco Carballo

Carlos Velasco Carballo, fah

Španjolac Carlos Velasco Carballo određen je za glavnog suca utakmice osmine finala Europskog nogometnog prvenstva Hrvatska – Portugal, koja će biti odigrana u subotu, 26. lipnja u Lensu, s početkom u 21 sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velasco Carballo je u dosadašnjem dijelu EP-a sudio dvije utakmice: Albanija – Švicarska (0-1) u Lensu i Slovačka – Engleska (0-0) u Saint-Etienneu. Španjolski arbitar je na dvoboju Albanije i Švicarske pokazao šest žutih kartona i isključio je albanskog kapetana Canu, dok je Englezima i Slovacima pokazao jedan žuti karton.

Zanimljivo je istaknuti da je 45-godišnji Velasco Carballo, koji se suđenjem bavi od 1988. godine i dosada je sudio na dva velika natjecanja, Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu te prethodnom EURO-u 2012. u Poljskoj i Ukrajini, u prošlosti bio sretan za hrvatsku reprezentaciju.

Naime, dvaput je bio postavljen za suca kvalifikacijskih utakmica koje je Hrvatska igrala na domaćem terenu i u kojima je slavila uvjerljive pobjede. U kvalifikacijama za EURO 2012. Hrvatska je 6. rujna 2011. na Maksimiru svladala Izrael s 3-1 uz dva pogotka Eduarda da Silve i jedan Luke Modrića. Četiri godine poslije Velsaco Carballo je bio glavni sudac u dvoboju Hrvatske i Norveške na Maksimiru, u kojem je naša reprezentacija pod vodstvom bivšeg izbornika Nike Kovača svladala Norvežane s čak 5-1. Strijelci su bili Marcelo Brozović, Ivan Perišić, Ivica Olić, Gordon Schildenfeld i Danijel Pranjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loše iskustvo sa Španjolcem ima samo zagrebački Dinamo koji je pod njegovom sudačkom palicom izgubio utakmicu grupne faze Europske lige 1-2 od rumunjskog Temišvara, u prosincu 2009. na Maksimiru.

Velascu Carballu će ovo biti prva utakmica u kojoj će dijeliti pravdu reprezentaciji Portugala, ali ima puno iskustva s najvećom zvijezdom portugalske reprezentacije Cristianom Ronaldom iz španjolske lige. Zanimljivo je da su baš njemu ljudi iz UEFA-e 2011. godine dodijelili utakmicu finala Europske lige, u kojoj su se u Dublinu sučelila dva portugalska kluba, Porto i Braga. Porto je slavio s 1-0, a španjolski sudac je podijelio čak osam žutih kartona.

Iako nikada nije sudio portugalskoj reprezentaciji, Velasco Carballo je, osim spomenutog finala u Dublinu, još triput sudio nogometašima Porta u utakmicama Lige prvaka te po jednom Sportingu i Benfici u Europskoj ligi. Portugalski su klubovi u tim dvobojima izvukli dvije pobjede, davput igrali neodlučeno i jednom bili poraženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.