Vedriš: Šimić nije sam mogao biti ‘game changer’

Mladen Vedriš
Foto: fah

Iako se ostankom trenera Sergeja Jakirovića stekao dojam da se atmosfera u Dinamu nakon poraza kod Ballkanija smirila, jučer je Dario Šimić otišao iz kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sinoćnjoj sjednici Izvršnog odbora bivši hrvatski reprezentativac podnio je neopozivu ostavku na mjesto člana Uprave kluba.

Član Skupštine GNK Dinamo Mladen Vedriš za Dnevnik HRT-a pokušao je objasnio što se dogodilo najprije odlaskom trenera Igora Bišćana, a sada i Šimića.

– I Šimić i Bišćan došli su u Dinamo zapravo kao nositelji promjena. Struka ponajprije, ali istovremeno za otvaranje kluba prema novim ljudima, prema članstvu, prema navijačima. Žao mi je za Bišćana, možda da je ostao još utakmicu, dvije mogli su drugačije izgledati rezultati. A što se tiče Šimića, vrlo vjerojatno je osjetio, a čuo sam njegovu prvu izjavu, da nije dobrodošao. Ako niste dobrodošli, onda je jasno da vučete konzekvencije i u skladu s tim se ponašate. Ja mislim, malo je već zaboravljeno, početak prijelaznog roka oko Bakrara. I Bišćan i Šimić su ga zagovarali, međutim nije bilo puno razumijevanja i onda se zapravo kroz transfer počelo trčati. A ne na sustavan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Šimić objasnio razloge odlaska iz Dinama

Nije dobro kad klub prodaje one igrače za koje menadžeri smatraju da ih je najjednostavnije ili najbolje prodati. Naravno, financijski moment je važan, ali ako to sutra ugrozi vaš rezultat, a rezultat itekako mora producirati opet nove financije, dođete u koloplet okolnosti, kad se lopta počne kotrljati, i vjerojatno u svemu tome Šimić niti je vidio sebe, niti su oni koji su ovako ili onako s njim surađivali vidjeli neku potrebu za njim. Ja bih rekao da je to jedan koncepcijski sukob, a ne personalan. Kojim će putem Dinamo ići dalje?

Kad kažem koncepcijski sukob, ostaje pitanje o kojem se puno govori, a trenutačno je stalo, pitanje Statuta, znači, otvara li se klub na odgovarajući način prema onome koji čini udrugu u svojoj većini. Tako da će sve to utjecati na poziciju kluba u organizacijskom smislu, financijskom smislu, a nikako ne bih volio da se to pretvori u rezultatski impakt jer Dinamo mora učiniti sve da na korektan, sportski način osvoji prvenstvo. Ne zaboravimo da se sustav natjecanja UEFA-e od iduće godine mijenja. Dinamo je danas negdje na 29. mjestu UEFA-ine rang liste. Uz njega su, osim Lige petice, još Šahtar, Ajax, Porto i Benfica. Onda znate koja je to vrijednost kluba, ali ona se vrlo brzo ruši. Rijeka je oko 120. mjesta, Hajduk oko 150. To je ta vrijednost brenda Dinamo.

Je li Šimić bio svjestan u što ulazi, ali i dovoljno kvalificiran?

– Teško je to reći jer da biste bili kvalificirani davati izjave, morate biti unutra. Ja zaista nisam bio operativno unutra da znam što se u prošlih pola godine događalo, ali ja bih rekao da Dario nije mogao sam biti ono što se zove ‘game changer’. Vi morate, ovo o čemu govorimo, imati usmjerenost kluba, da želi promjene, da želi situaciju koja je u skladu s vremenom. Moramo biti pošteni, na žalost, te promjene su usporene dijelom i događajima u Ateni kada je kompletan fokus bio na tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ključno je pitanje što je pred Dinamom.

– Dinamo se mora konsolidirati. Ja se nadam da će novi trener to uspjeti napraviti, ali to je konsolidacija momčadi. Ako govorimo o konsolidaciji kluba, ona je kompleksnija. Krajem trećeg mjeseca istječe mandat Skupštine. To je jedno pitanje, drugo je pitanje Statuta, treće je pitanje demokratizacije, u kojem smjeru se klub otvara prema onima koji su njegovi dionici. I sve to skupa se u relativno kratkom razdoblju mora riješiti. Naravno, ostaje nam kao mač, što će se presuditi normativno u odnosu na legalnost Skupštine. Ako je potvrđena, onda se okolnosti u kojima smo nastavljaju. Ako nije, onda ostaje pitanje legalnosti tijela koja su izabrana i njihovih odluka. Puno je toga u igri i, osim pitanja, morali bi se napokon početi čuti i odgovori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.