Velika bitka Hrvatske i Italije za Rio: Kad pobjeda protiv jake Grčke ne jamči ništa!

Foto: fah

Hrvatska košarkaška reprezentacija nema vremena za odmor i za slavlje nakon velike pobjede protiv jake košarkaške reprezentacije Grčke, koju nije tako lako pobijediti, što smo nekoliko puta osjetili na svojoj koži, pa i prije devet mjeseci na Eurobasketu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, večeras se u Torinu igra finalni dvoboj kvalifikacijskog turnira košarkaša za odlazak na Olimpijske igre, između Italije i Hrvatske, utakmica počinje u 21 sat. Nažalost, samo pobjednik tog dvoboja uskoro putuje u Rio de Janeiro. Naravno, baš kao i u prvoj utakmici Talijani su favoriti, ako ni zbog čega a ono zbog činjenice da će ih bodriti 15 tisuća vatrenih navijača, u takvoj atmosferi i sudačka zviždaljka zna zatajiti kad bi se trebala čuti.

Podsjetimo, nevjerojatnu su utakmicu odigrali hrvatski košarkaši protiv Grka, otvaranje utakmice kao iz snova, u jednom trenutku Hrvatska je imala nevjerojatnih dvadesetak poena prednosti, više od pola toga  istopilo se do kraja prvog poluvremena. Srećom, na krilima sjajne hrvatske NBA zvijezde Bojana Bogdanovića Hrvatska se doslovce izvukla u zadnjoj četvrtini i iščupala veliku pobjedu.

Naime, nakon samo 12 minuta igre hrvatski reprezentativci imali su 24 koševa prednosti, uporni Grci su polako, ali vrlo efikasno, iz minute u minutu, stizali rezultat da bi sredinom treće četvrtine uspjeli prvi put povesti dva poena prednosti, 46:48. Srećom, nije se dogodilo ono što se inače događalo Hrvatskoj u takvim situacijama, nismo se slomili nego smo se nastavili boriti, na borbu uzvraćali smo borbom, na upornost Grka bili smo još uporniji, isplatilo se, naime, sjajnom smo obranom zaustavili Grčku i pobijedili 66:61. Kako je Italija očekivano svladala Meksiko, finale koje smo očekivali, kojem smo se nadali prije turnira, je pred nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što Hrvatska može ponuditi nakon onako teške utakmice s Grčkom u polufinalu, mogu li izabranici Aleksandra Petrovića izvući ostatak snage i prirediti još jednom, slobodno to možemo reći, iznenađenje? Naime, da je Hrvatska ovako igrala prije nešto manje od godinu dana na Europskom prvenstvu danas ne bismo strahovali za Olimpijske igre, niti bi nas Česi uspjeli dobiti. Izbornik tvrdi da će Hrvatska biti potpuno spremna za finale, kako fizički, tako i psihički, raduje činjenica da su naši košarkaši prvu utakmicu turnira, s Italijom, odigrali sjajno, bili nadomak pobjede, iako smo u većim dijelom dvoboja lovili prednost domaćina, što itekako može iscrpiti momčad. Hrvatska je tada poražena sa sedam poena razlike (67:60), Petrović se vadio na suce.  Da i opravdano? Naime, izbornik bi trebao smiriti živce, na gotovo svakoj utakmici suci mu dodijele tehničku pogrešku, što Hrvatsku košta 4-5 poena, a to nije malo u utakmici izjednačenih protivnika.

Koliko god pobjeda protiv Grčke bila velika, a ona to sigurno je, još uvijek Hrvatska nije napravila puno, nećemo reći ništa s obzirom da su igrom protiv Grka Bogdanović, Šarić i ekipa dali novu nadu ranjenoj hrvatskoj košarci koja medalju na velikim natjecanjima čeka jako dugo. Posljednja medalja osvojena je davne 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raduje također da je uz Bogdanovića i Šarića briljirao i mladi Mario Hezonja, koji je nedvojbena budućnost hrvatske košarke. Hezojna je zakucavanjima izluđivao Grke i potvrdio da je dragulj koji će tek zasjati punim sjajem. Nadajmo se već za nekoliko sati protiv Italije, a onda i na Olimpijskim igrama. U Riju se najbolji bore za medalje, ali se hvataju pozicije i za neka nova natjecanja koja ne smiju više prolaziti bez hrvatskih košarkaška, bez obzira tko odbio igrati u hrvatskom dresu, kao što je to uoči turnira u Torinu odbio Ante Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.