Veliki intervju Zlatka Dalića: ‘Nismo glavni favoriti u Rusiji, ali tko kaže da ne možemo do finala!?’

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacije za manje od dva dana igra prvu prijateljsku utakmicu na američkoj turneji protiv Perua u Miamiju.  Tim povodom izbornik Vatrenih dao je intervju peruanskim medijima, točnije El Comerciju te je najavio utakmicu protiv za sve neugodnog Perua, što se pokazalo i tijekom kvalifikacija za SP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je hrvatski izbornik vidio samu završnicu kvalifikacija za SP na koje su se Vatreni uspjeli plasirati nakon pobjeda protiv Ukrajine, a onda u dodatnim kvalifikacijama i protiv Grčke?

”Osjetio sam veliko olakšanje, ali i bio jako sretan. Bili smo pod velikim pritiskom. Svi su znali da je ovo jedna od naših najboljih momčadi u povijesti i bilo bi šteta da se nismo kvalificirali. Uživao sam slaveći pobjede s igračima i kada sam vidio koliko su sretni svi u Hrvatskoj”, rekao je Dalić, koji je odgovorio i na pitanje zašto je odabrao baš Peru za protivnika Hrvatske u važnoj test utakmici uoči Svjetskog prvenstva.

”Želio sam igrati sa snažnim reprezentacijama prije SP-a. Također, željeli smo bolje upoznati južnoameričke reprezentacije. Naravno, ne postoje dvije jednake momčadi i nitko nije kao Messi, ali želio sam da moji igrači osjete kako je igrati s momčadima koje su taktički, mentalno i fizički drugačiji od većine europskih momčadi. Peru je u izvrsnoj formi i činjenica da velika reprezentacija poput Čilea bila iza njih dovoljno govori o kvaliteti…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić tvrdi kako je u ovom trenutku fokusiran na igru svojih igrača te želi provjeriti sve reprezentativce kako bi se vidjelo na čemu treba još poraditi da bi na SP-u sve savršeno funkcioniralo.  Naravno, pohvalio je hrvatski izbornik i reprezentaciju Perua, za koju tvrdi da ima dosta sjajnih mladih igrača.

Kako Dalić vidi izglede hrvatske reprezentacije u Rusiji te je li Hrvatska među favoritima predstojećeg turnira?

”Ne bih rekao da smo među glavnim favoritima, pogotovo jer su tu reprezentacije poput Njemačke, Brazila, Argentine, Francuske ili Španjolske, koji imaju igrače koji čine razliku na velikim turnirima. No, znam da se možemo svima suprotstaviti i pobijediti. Već smo pobjeđivali Njemačku, Španjolsku, Nizozemsku i Italiju na velikim turnirima, a sadašnja momčad je bolja nego ona koju su slavile u tim susretima. Puni smo samopouzdanja, ali ćemo poštivati sve suparnike. Prvi cilj nam je proći skupinu, a onda je sve otvoreno.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, novinara iz Perua zanimalo je može li Hrvatska 2018. ponoviti uspjeh Hrvatske iz 1998. sa SP-a u Francuskoj, kada su naši igrači predvođeni Miroslavom Blaževićem osvojili broncu, što je do dana današnjega najveći uspjeh hrvatskog nogometa u povijesti?

”Bit će teško. Tada smo tek izborili neovisnost i to je Svjetsko prvenstvo bila prilika da nas svijet upozna. Bila je to fantastična momčad i igrali su najbolje kad je bilo najpotrebnije. Nadamo se da ćemo uspjeti napraviti jednako čarobnu priču, ali svjesni smo da moramo puno raditi, igrati u punom potencijalu i imati malo sreće. Nije važno koliko si dobar jer na ovakvim je turnirima uvijek potrebno malo sreće…’‘, smatra izbornik Zlatko Dalić.

Podsjetimo, prođu li Vatreni skupinu na SP-u, u kojoj se nalaze zajedno sa Argentinom, Islandom i Nigerijom, ići će na protivnika iz skupine u kojoj su Francuska, Peru, Danska i Australija… Izbornik smatra da je Peru dobio dosta tešku skupinu, u kojoj je Francuska prvi favorit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Peru često igra s Argentinom i Brazilom tako da znaju igrati s favoritima. Danska ima solidnu momčad, uporni su i jako disciplinirani. Neće biti lako Peruu, ali već ste ispisali sjajnu priču kada ste se plasirali u Rusiju. Zašto ne bi nastavili tim putem?”, poručio je hrvatski izbornik, koji smatra da bi otkriće SP-a mogli biti mladi nogometaši, kojih ima u svim reprezentacijama, a posebno u reprezentaciji Perua.

Dalić je i istaknu neke od njih, ne ograničivši se samo na Peru:

”Gabriel Jesus, Mbappe, Dybala, Dembele, Marco Asensio, Rashford… Teško je predvidjeti tko će zasjati. Nadam se da će jedan od naših mlađi igrača postati zvijezde SP-a. Siguran sam da Kovačić i Pjaca posjeduju taj potencijal.”

Zanimljivo, iako smatra da Hrvatska nije glavni favorit SP-a Dalić tvrdi da bi Vatreni mogli igrati u finalu, pa čak i protiv Perua.  ”U nogometu je sve moguće”, zaključio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.