(VIDEO) Licemjerje i rasizam: Nakon rasističkih povika na utakmici u Crnoj Gori legenda Liverpoola skinula Engleze s pijedestala!

Foto: Snimka zaslona/BBC

Nakon rasističkih povika u Crnoj Gori za vrijeme utakmice Crna Gora – Engleska (1:5) u Podgorici, u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo, kada su navijači domaće reprezentacije vrijeđali gostujućeg igrača Dannyja Rosea, UEFA je otvorila istragu. Engleska javnost bila je, kako pišu engleski mediji, ‘‘zgrožena ispadom plemena s divljeg balkanskog istoka…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirao je i John Barnes, bivši legendarni nogometaš Liverpoola i engleske reprezentacije, koji je vrhunac karijere imao osamdesetih i početkom devedesetih godina.

Barnes je, između ostaloga, poslao poruku koja bi mnoge u Engleskoj trebala spustiti s pijedestala:

“Puna su nam usta osuda takvog ponašanja u inozemstvu, ali kod nas se pravimo da taj itekako prisutan problem ne postoji”, kazao je Barnes te je dodao: “Ovakva reakcija Engleske na poteze publike u Crnoj Gori iznimno je licemjerna. Svi su požurili s osudama takvog ponašanja ističući kako je što smo slušali u Podgorici grozno. S druge strane, u cijeloj Engleskoj se svakog tjedna na utakmicama rasistički vrijeđa tamnopute nogometaše, a pri tome ne čujem ovakva zgražanja, iako nema nikakve razlike između vrijeđanja u Crnoj Gori i u našoj zemlji. Puna su nam usta osuda takvog ponašanja u inozemstvu, ali kod nas se pravimo da taj itekako prisutan problem ne postoji”, smatra Barnes.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barnes se zapitao ”koja je razlika između onoga što je Rose doživio od navijača Crne Gore i onog što je Raheem Sterling morao slušati od navijača Chelseaja…” Naime, u Engleskoj se takve stvari događaju dosta često, samo se o tome ne piše i ne govori previše u javnosti.

“Sve što mi u Engleskoj radimo donošenjem zakona je poruka: ‘Možeš biti rasist koliko god te volja, ali ne na nogometnom stadionu.’ A i tamo se to itekako događa”, kazao je Barnes, nakon čega je dodao, podsjetivši na licemjerje Engleza:

“U Crnu Goru odemo i te gadosti slušamo jednom godišnje, ali što ćemo s tim što u Engleskoj tamnoputi ljudi to moraju trpjeti svakog dana svojih života? Umjesto da se tako postavimo prema ovom problemu, mi se zgražamo nad istočnoeuropskim zemljama i govorimo kako je grozno to što viču jer se tako apsolviramo krivnje za isto to što se događa ovdje.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je govorio općenito o rasizmu u Engleskoj te je poručio da se taj problem mora već jednom riješiti:

“Samo tako da se ozbiljno uhvatimo u koštac s tim problemom u cijelom društvu i od početka života svakog građanina ove zemlje. Jer ovo što sada imamo je da nogometnim navijačima govorimo ‘šuti o tome vikendom, ali ostalih pet dana u tjednu govori im što te volja’ i onda se hvalimo kako smo se riješili rasizma.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.