(VIDEO) Prije šest godine Brazil je doživio najveće poniženje u svojoj nogometnoj povijesti: 50 000 Brazilaca u suzama na Mineirao stadionu u Belo Horizonteu

Foto: Snimka zaslona

Prije šest godina na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu Brazil je doživio najveće poniženje u svojoj povijesti. Naime, Njemačka, koja je te 2014. postala svjetski prvak pobjedom u finalu protiv Argentine s 1:0, je Brazil u polufinalu pobijedila nevjerojatnih 7:1. Bilo je to pravo poniženje za Neymarov Brazil, koji je sve uoči SP-a napravio kako bi nakon 2002. godine postao prvak svijeta. Ne samo da nisu uspjeli u polufinalu većih je u borbi za treće mjesto ponizila i Nizozemska. Nizozemci su na kraju slavili 4:1, a mogli su Brazilcima zabiti i puno više golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već spomenuli s obzirom da su bili domaćini turnira nacija je bila spremna za veliko slavlje, legendarna Copacabana u Rio de Janeiru danima se pripremala za spektakl proslave, nakon što su ih Nijemci šokirali u polufinalu 50 000 ljudi plakalo je zajedno s igračima te stručnim stožerom Brazila.

Do posljednjeg mjesta ispunjen stadion Mineirao u Belo Horizonteu ostao je u suzama. Brazilski mediji danima, mjesecima su nakon toga ”razvlačili” nemoćne igrače svoje reprezentacije koji Njemačkoj doslovce nisu mogli ništa. Navijači im godinama nisu oprostili, što je za Brazil, koji živi za nogomet, posve logično. Najveći poraz u povijesti ove velike nogometne nacije shvaćen je kao katastrofa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijemci su se poigravali, radili su šta su željeli u svakom trenutku utakmice, a već do poluvremena je bilo 5:0 golovima Mullera, Klosea, Kroosa i Khedire. U nastavku ovog povijesnog polufinalnog susreta Schurrle je zabo još dva puta, da bi počasni gol u 90. minuti za Brazil postigao Oscar.

Nema sumnje, u brazilskoj sportskoj povijesti sramota protiv Njemačke ostat će zauvijek upamćena, čak i ako se jednog dana Brazilci na sličan način revanširaju Njemačkoj, u što je teško povjerovati. Naime, Brazil je, kako smo već spomenuli, posljednji naslov svjetskog prvaka osvojio sad već davne 2002. godine. Brazil je do naslova vodio Ronaldo, upravo te 2002. u finalu su bili bolji 2:0 od Njemačke. Prije toga, 1998. u Francuskoj, Brazil je doživio težak poraz u finalu od Francuske 3:0, a 1994. Na SP-u u Sjedinjenim Američkim Državama nakon izvođenja jedanaesteraca predvođeni Romariom i Bebetom Brazilci su svladali Italiju. Odlaskom Ronalda Brazilci nikako da jedan turnir na Svjetskom prvenstvu odigraju u skladu sa svojom tradicijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.