(VIDEO) Rodna ideologija: Pogledajte kako se ‘transrodni’ rukometaš natječe u konkurenciji sa ženama

Foto: snimka zaslona

Callum Mouncey je 2013. nastupio na svjetskom prvenstvu za rukometaše, a sljedeće godine želi ponovno predstavljati Australiju na SP, ali ovaj put za rukometašice i to kao Hannah Mouncey.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, već sada se natječe s rukometašicama. Sljedeći video pokazuju Hannah Mouncey, “transrodnog sportaša”, koji je prošle godine postao tema kontroverze zbog sudjelovanja u ženskim sportovima.

Naime, Callum se sada zove Hannah i ove godine u travnju je počeo trenirati s australskim rukometnim reprezentantivkama i san mu se počinje ostvarivati nakon što je Međunarodna rukometna federacija dala zeleno svjetlo da sudjeluje u azijskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rodna ideologija: 2013. je nastupio na SP za rukometaše, a 2019. će vjerojatno na SP za rukometašice

Samo nekoliko mjeseci ranije odigrane su utakmice iz videa gdje je Hannah Mouncey igrala svoj prvi ženski rukomet.

Kako navodi autor, ove isječke ovdje gdje Hannah dominira većim dijelom utakmice je dobio. Iako “njezina” momčad nije pobijedila na turniru, kvalificirali su se za nacionalno natjecanje u Japanu. Isječci su presječeni gotovo svaki put kad je “dobila” loptu, ali rezultiralo je uspjehom za njezin tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sport je po prirodi vrlo tjelesan i može ga se smatrati vrlo muževnim, mačo okruženjem,” rekao je Mouncey za novine Daily Mail prošle godine. „Ali, općenito gledajući, vjerojatno nigdje nećete naići na takvu dobrodošlicu kao u sportu.”

Mouncey kaže da se nada kako će njegova priča nadahnuti druge.

„Što se više ‘transrodnih ljudi’ različitih životnih puteva pokaže, to će ljude više uvjeriti… da je to nešto što je vjerojatno češće nego što oni misle, i da je u redu”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mouncey je za australsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice i nastupio je na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. godine na kojem su Australci bili u skupini s Hrvatskom. Naši rukometaši su dobili utakmicu 36-13, a Callum, koji je sa 190 cm visine i 90 kg igrao na poziciji pivota, nije se upisao među strijelce.

Prije četiri godine Mouncey je počeo “rodnu transformaciju” promijenivši ime u Hannah. Započeo je s hormonalnom terapijom i pokušao karijeru nastaviti kao “rukometašica”, međutim nije dobio dozvolu Australskog rukometnog saveza.

Kao “Hannah” se potom okrenuo australskom nogometu, najpopularnijem sportu u ‘Down Under’. “Mislim da bi bilo neprimjereno zahvaliti se vodstvu AFL-a što mi je dozvolio raditi nešto što je dozvoljeno svakome u Australiji,” naveo je kao “Hannah Mouncey” tada u otvorenom pismu.

M. Marušić: Olimpijada u Riju – “neki” (muškarci koji su se proglasili ženama) su dotrčali, a svi šute o tome

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se bavi rukometom. Čini se kako je pokret za „jednakost” nadahnuo ‘transrodne sportaše’ da se pridruže timovima svog odabranog roda. A to često znači da se biološki muškarci natječu protiv bioloških žena u ženskim timovima. Ali u svijetu sporta, tvrde kritičari, jednakost spolova jednostavno ne postoji. S fiziološkog gledišta, postoji nejednakost između muškaraca i žena koju je jednostavno nemoguće izbrisati.

Na primjer, kada se radi o trčanju, muškarci su u načelu brži od žena. Kako je to objašnjeno u izdanju časopisa Runner’s World iz 2015.: „Na svakoj udaljenosti do maratona, razlika između svjetskih rekorda muškaraca i žena iznosi 9 do 10% – a kod rekreacijskih je trkača razlika slična ili čak veća.”

Muškarci u prosjeku imaju duže i veće kosti, što im daje mehaničke prednosti pred ženama, budući da imaju veću težinu, visinu i šire koštane okvire kao potporu mišićima. Njihove su kosti također gušće te imaju čvršće ligamente,što ih čini manje podložnima sportskim povredama.

 

Zamke rodne ideologije (3.): Muškarac Fallon Fox zadao svojoj ženskoj protivnici potres mozga i prijelom orbite

Budući da ovi fizički i fiziološki čimbenici daju većini muškaraca očitu kompetitivnu prednost u sportovima, je li pošteno ili čak sigurno da se muškarci – s većom mišićnom masom, srcima i plućima i većom snagom, ubrzanjem i brzinom – natječu protiv djevojaka i žena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.