(VIDEO) Svatko snimku može tumačiti kako mu odgovara: Pomaže li doista i u kojoj mjeri video-tehnologija u nogometu?

Foto: Twitter/FIFA

Kako smo već pisali video-tehnologija u nogometu, kao pomoć sucima, uzima maha, sve je izglednije da bi ona mogla biti hit već na Svjetskom prvenstvu u Rusiji za dvije godine. Oduševljen video-tehnologijom je i šef FIFA-e, krovne svjetske nogometne asocijacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako funkcionira? Na utakmici Italija-Francuska korištena video tehnologija kao pomoć sucima!

“Svjedočili smo rađanju povijesti”, oduševljeno je komentirao predsjednik FIFA-e Gianni Infantino prvu upotrebu video tehnologije na široj sceni, odnosno, na prijateljskoj utakmici u Bariju između Italije i Francuske (1:3).  Na spomenutoj utakmici, kako smo pisali, korištena je tehnologija Video Assistant Referees (VAR), koja se pokazala kao velika pomoć sucima. Da li i igračima, hoće li igrači i dalje sumnjati? Stvar je, dakako, sad već bliske budućnosti. Naime, svatko video snimku može tumačiti kako mu odgovara. I već su, uz brojne pohvale, krenule i prve kritike.

Fifa popustila: Uvodi se revolucionarna pomoć sucima tijekom nogometnih utakmica!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, video-tehnologija funkcionira na način da dva suca imaju mogućnost pregledati spornu situaciju te su na direktnoj vezi s glavnim sucem, sve se, naravno, odvija jako brzo, glavnog suca oni savjetuju kako bi trebao postupiti, naravno, odluka je na njemu. Igrači, dakako, ne gledaju video snimku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo da je povijesni trenutak komentirao i bivši kapetan Vatrenih, Zvonimir Boban, naravno, u svojstvu djelatnika FIFA-e. “Ponekad stvarno izgleda kao da je nogomet zapeo u srednjem vijeku. Inovacije se uvode samo nakon dugotrajnih procesa i rasprava. Strah nas je uvesti nešto novo u nogomet, no s vremenom vidimo pozitivne rezultate u igri i počnemo ih cijeniti…”

Inovaciju, o kojoj je govorio Boban, komentirao je i Nizozemac Bjorn Kuipers, sudac koji je sudio povijesnu utakmicu i koji je zadovoljan tehnologijom. “U prvom slučaju VAR mi je pomogao kada su igrači Italije tražili da dodijelim crveni karton igraču Francuske. Zaustavio sam igru i pričekao upute od VAR-a. Nakon desetak sekundi dobio sam informaciju da za to nema potrebe i igrači su odmah prihvatili odluku.” Dakle, u ovom su slučaju igrači odmah prihvatili odluku, no, radilo se o prijateljskoj utakmici, što će se dogoditi kada i ako bude posrijedi finale Svjetskog prvenstva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.