Vijeće HOO-a prihvatilo 13,4 posto veći Financijski plan za 2018. godinu

Foto: fah

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) podržalo je na sjednici održanoj u četvrtak financijski plan za 2018. u iznosu od 151,1 milijuna kuna, što je za 13,4 posto više nego u 2017. godini te je takav prijedlog poslan na odobrenje u Središnji državni ured za šport (SDUŠ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše sredstava, 137,8 milijuna kuna ili 12,9 posto više nego ove godine, očekuje se iz državnog proračuna.

Na Vijeću je razgovarano i o sudbini lokalnog sporta kojeg se, navodno, želi izdvojiti iz nacionalne olimpijske udruge.

“Lokalni sport je desetljećima sastavnica HOO-a i mi smo radili projekciju proračuna za iduću godinu kao da je i dalje u našem sastavu. Prema mojim spoznajama, lokalne zajednice ne žele izdvajanje iz HOO-a. Dakle, one moraju reći svoje mišljenje i voditi svoje bitke”, kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financijski plan HOO-a za 2018. jednoglasno je prihvaćen, uz dodatak da se izradi i Program javnih potreba sportskih saveza, sukladno njihovim prijedlozima.

Iz statusa privremenog u status pridruženog člana HOO-a promovirani su Hrvatski savez za obaranje ruke, Hrvatski cheerleading savez, Hrvatski kendo savez i Hrvatski powerlifting savez, dok je Hrvatskom savezu američkog nogometa produljen privremeni status za još godinu dana.

U točci o izmjeni i dopuni nomenklature sportova i sportskih grana HOO-a prihvaćen je prijedlog da se naziv bodybuilding promijeni u fitness i bodybuilding te da se u nekoliko sportova uvrste i granske discipline: u kajaku i kanuu (morski kajak i stojeće veslanje na dasci), u motociklizmu (moto ubrzanje ili drag bike, trial, extreme enduro i freestyle) i u ju-jitsuu (ne-waza ju-juitsu, duo system i fighting system).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod točkom o razvojnim programima HOO-a razmatrana je samo jedna pristigla nominacija, ona jedriličara Mihovila Fantele za uvrštenje u Olimpijski program Tokio 2020. Mlađi brat zlatnog olimpijca Šime Fantele s 1. listopada 2017. godine dobio je status predolimpijskog kandidata za Tokio. Vijeće HOO-a pozitivno je riješilo i zamolbu Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS) za prenamjenu dijela novčanih sredstava iz redovnog godišnjeg plana. Iznos od 130.250 kuna HJS planira utrošiti za nabavu opreme/jedriličarskih rekvizita (između ostaloga, i za novi brod bratske posade Fantela u olimpijskoj disciplini 49er), a identičan iznos prenamijenit će i za stručni rad.

Prenamjena sredstava, u iznosu od 435.000 kuna, također za opremu, odobrena je i Hrvatskom skijaškom savezu.

Vijeće je dalo pozitivno mišljenje za prijem u hrvatsko državljanstvo Alena Kujundžića (kuglanje), Ariela Linbergera (softball) i Martina Altamirana (ragbi) te podržalo organizaciju sedam međunarodnih natjecanja u 2018. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđeni su laureati za sportaše godine u svim kategorijama, osim Nagrade za fair play kojoj je produljen rok za nominacije, a nagrade najboljim sportašima u 2017. godini, kao i tradicionalne Nagrade Matija Ljubek, uručit će se dobitnicima na Veliki dan hrvatskog sporta, koji će se obilježiti 20. prosinca u zagrebačkom hotelu Westin. Dan poslije bit će održana godišnja skupština HOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.