Foto: fah

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) podržalo je na sjednici održanoj u četvrtak financijski plan za 2018. u iznosu od 151,1 milijuna kuna, što je za 13,4 posto više nego u 2017. godini te je takav prijedlog poslan na odobrenje u Središnji državni ured za šport (SDUŠ).

Najviše sredstava, 137,8 milijuna kuna ili 12,9 posto više nego ove godine, očekuje se iz državnog proračuna.

Na Vijeću je razgovarano i o sudbini lokalnog sporta kojeg se, navodno, želi izdvojiti iz nacionalne olimpijske udruge.

“Lokalni sport je desetljećima sastavnica HOO-a i mi smo radili projekciju proračuna za iduću godinu kao da je i dalje u našem sastavu. Prema mojim spoznajama, lokalne zajednice ne žele izdvajanje iz HOO-a. Dakle, one moraju reći svoje mišljenje i voditi svoje bitke”, kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Financijski plan HOO-a za 2018. jednoglasno je prihvaćen, uz dodatak da se izradi i Program javnih potreba sportskih saveza, sukladno njihovim prijedlozima.

Iz statusa privremenog u status pridruženog člana HOO-a promovirani su Hrvatski savez za obaranje ruke, Hrvatski cheerleading savez, Hrvatski kendo savez i Hrvatski powerlifting savez, dok je Hrvatskom savezu američkog nogometa produljen privremeni status za još godinu dana.

U točci o izmjeni i dopuni nomenklature sportova i sportskih grana HOO-a prihvaćen je prijedlog da se naziv bodybuilding promijeni u fitness i bodybuilding te da se u nekoliko sportova uvrste i granske discipline: u kajaku i kanuu (morski kajak i stojeće veslanje na dasci), u motociklizmu (moto ubrzanje ili drag bike, trial, extreme enduro i freestyle) i u ju-jitsuu (ne-waza ju-juitsu, duo system i fighting system).

Pod točkom o razvojnim programima HOO-a razmatrana je samo jedna pristigla nominacija, ona jedriličara Mihovila Fantele za uvrštenje u Olimpijski program Tokio 2020. Mlađi brat zlatnog olimpijca Šime Fantele s 1. listopada 2017. godine dobio je status predolimpijskog kandidata za Tokio. Vijeće HOO-a pozitivno je riješilo i zamolbu Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS) za prenamjenu dijela novčanih sredstava iz redovnog godišnjeg plana. Iznos od 130.250 kuna HJS planira utrošiti za nabavu opreme/jedriličarskih rekvizita (između ostaloga, i za novi brod bratske posade Fantela u olimpijskoj disciplini 49er), a identičan iznos prenamijenit će i za stručni rad.

Prenamjena sredstava, u iznosu od 435.000 kuna, također za opremu, odobrena je i Hrvatskom skijaškom savezu.

Vijeće je dalo pozitivno mišljenje za prijem u hrvatsko državljanstvo Alena Kujundžića (kuglanje), Ariela Linbergera (softball) i Martina Altamirana (ragbi) te podržalo organizaciju sedam međunarodnih natjecanja u 2018. godini.

Potvrđeni su laureati za sportaše godine u svim kategorijama, osim Nagrade za fair play kojoj je produljen rok za nominacije, a nagrade najboljim sportašima u 2017. godini, kao i tradicionalne Nagrade Matija Ljubek, uručit će se dobitnicima na Veliki dan hrvatskog sporta, koji će se obilježiti 20. prosinca u zagrebačkom hotelu Westin. Dan poslije bit će održana godišnja skupština HOO-a.

Izvor: hina/mh