Vijeće HOO-a: Stabilno polugodišnje razdoblje

Foto: fah

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora održalo je 9. redovnu sjednicu pod predsjedavanjem predsjednika Zlatka Mateše te raspravilo i usvojilo niz dokumenata polugodišnjeg izvještajnog razdoblja postolimpijske 2017. godine te više inicijativa iz područja razvojnih programa, marketinga i školovanju vrhunskih sportaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je jednoglasno prihvaćeno Izvješće o polugodišnjem izvršenju programa javnih potreba sporta državne razine u kojem su razdoblju hrvatski sportaši osvojili 78 medalja te 86 visokih plasmana od 4. do 8 mjesta na 147 svjetskih i europskih prvenstva, 69 kupova i 81 drugih međunarodnih natjecanja visoke razine. Među osvajačima odličja je 25 sportašica.

HOO je za razdoblje siječanj – lipanj prihodovao sveukupno 61.436.932 kuna što čini 46 posto ukupno planiranih prihoda iz svih izvora (133.106.948kn) za 2017. godinu. Prihodi marketinga koji je bio posebna tema Vijeća iznose 2.981.520 kuna a odnose se na prihode od donacija i članarina u Hrvatskoj olimpijskoj obitelji. Prihodi od Olimpijske solidarnosti MOO-a zahvaljujući brojnim projektima koje je HOO predložio za sufinanciranje iznose 2.609.473 kuna. Obrazlažući Izvješće HOO-a u ime stručne službe HOO-a, voditeljica odjela plana i analize Tanja Bilić Brener potvrdila je ostvarenje prihoda prema planiranoj dinamici i nužnost tek manjih korekcija u odnosu na Plan, svibanjskim izmjenama i dopunama za potrebe nastupa na Olimpijskom festivalu europske mladeži Gyor 2017. i sporta na lokalnoj razini te za zajedničke programske zadaće.

Raspravljajući o aktivnostima marketinga u ovom razdoblju koje je izložio pomoćnik glavnog tajnika Ranko Ćetković , Vijeće je zaključilo da su intenzivirani pregovari s postojećim i novim partnerima dali pozitivan učinak unatoč problemu pozicije sponzorskih i donatorskih ugovora u poreznom sustavu a koje će trebati redizajnirati, kako je naglasio predsjednik Mateša. Prema ocjeni Vijeća, olimpijski marketing, što sugeriraju financijski podaci i novi pregovori s gospodarskim subjektima, izlazi iz krize koja je trajala gotovo desetljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljnom Izvješću HOO-a pripadaju i posebna izvješća o realizaciji razvojnih programa HOO-a, njih šest, koji su u uređenosti sustava praćenja realizacije prema ocjeni Vijeća učinili dobar iskorak u promišljanju strateški važnog područja vrhunskog rezultata. Predstavljajući polugodišnje učinke razvojnih programa za sportaše i trenere, ravnatelj odjela za istraživanje i unapređenje razvojnih programa Neven Šavora predstavio je Vijeću programe za ukupno 211 sportaša u 35, većinski olimpijskih sportova. Među njima je 80 sportašica. Prema pravilima o kriterijima za sufinanciranje rada trenera HOO na listi financiranja ima 69 trenera, šest više nego 2016. godine a razvrstani su u kategorije vrhunskih i vrsnih, trenera, trenera ekipnim olimpijskih sportova, kvalitetnih trenera, trenera mlađih dobnih kategorija i za razvoj pojedinog sporta. Smatrajući rad trenera ključnim za razvoj sportaševa rezultata, nadležni ured upriličio je ove godine prvi seminar na kojem su važnu riječ imali upravo kovači olimpijskih odličja na OI Riju 2016. godine. Drugi dio planiran je za prosinac 2017. Riječi je bilo o iznimno dobroj suradnji s Ministarstvom obrane na projektu zapošljavanja trenutno 29 sportaša, te finalizaciji dogovora o korištenju slobodnih potencijala poput vojarne Kovčanje na Malom Lošinja za pripreme vrhunskih sportaša u borilačkim sportovima, a prema zajedničkom sporazumu HOO – MORH iz rujna 2009. godine.

Vijeće je prihvatilo dokument “Nacionalni program razvoja karijere i karijere nakon športske karijere 2017 -2020. ” kao inicijativu u rješavanju otvorenih pitanja školovanja vrhunskih sportaša koju je obrazložila pomoćnica glavnog tajnika za pravna pitanja Biserka Vrbek, suautorica dokumenta uz Romanu Caput Jogunicu. Prihvaćaju dokument, Vijeće je stajališta da je potrebno na ovu temu, iznimno važnom za budućnost sportaša i hrvatskog sporta u cijelosti, treba okupiti sveučilišta, posebice kineziološka i raspraviti provedbu Pravilnika o studiranju studenata sportaša na visokim učilištima RH kojeg je donio Rektorski zbor Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.