Vlasnik Fulhama želi kupiti Wembley

Fot: fah

Vlasnik engleskog nogometnog premierligaša Fulhama i NFL momčadi Jacksonville Jaguars Shahid Khan (68) želi kupiti stadion Wembley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena? Prava sitnica, 700 milijuna eura. Naime, toliko pakistansko-američki milijarder nudi za hram engleskog nogometa.

Vlasnik stadiona je Engleski nogometni savez (FA), a prema pisanju ‘otočkih’ medija predsjednik FA-a Greg Clarke i izvršni direktor Martin Glenn su pristali na ponudu. Khanovu ponudu prihvatili su i članovi Glavnog odborta FA-a, međutim, konačna odluka bit će poznata nakon sjednice Vijeća FA-a u kojem se nalazi 127 članova predstavnika klubova i lokalnih nogometnih organizacija.

Premda Vijeće nema ovlasti prihvatiti ili odbiti ponudu, Clarke je poručio kako će poštovati njihovu odluku i neće ulaziti u projekt bez njihovog ‘zelenog svjetla’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici potrebna je i suglasnost vlade i Sport England koji su pridonijeli sa 120 milijuna eura prilikom obnove Wembleyja. Ministrica sporta Tracey Crouch i predsjednik Sport England Nick Bitel u srpnju su načelno podržali prodaju.

“Prodaja stadiona Wembley, pregovaračka zaštita i predloženi plan ulaganja 700 milijuna eura u nogometne objekte zajednice predstavljeni na sastanku FA odbora. Sada će cijeli projekt biti predstavljen na Vijeću FA-a,” kazao je glasnogovornik FA-a.

Khan je obećao Englezima da neće mijenjati ime stadiona, on će i dalje biti dom “Gordog Albiona”, a na njemu će se i dalje igrati utakmice finala kupova i doigravanja. Osim toga, Khan će prepustiti FA-u zaradu s tih utakmica. Najavio je i kako želi ishoditi dozvolu NFL-a, a onda preseliti Jacksonville Jaguarse u London koji bi tako dobio prvu momčad američkog nogometa izvan američkog tla u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina navijača i engleskih nogometnih legendi protivi se prodaji doma engleskog nogometa. Bivši engleski nogometni reprezentativac Gary Neville prodaju ‘hrama engleskog nogometa’ prozvao je smiješnom i suludom.

“Novac za nogometne terene diljem zemlje trebao bi doći od bogatih klubova ili od pristojbi za agenate,” kazao je Neville.

Stadion Wembley je izgrađen 1923. godine. Službeni kapacitet stadiona je bilo 82.000 mjesta, premda je bilo utakmica na kojima se okupilo i više od 100.000 gledatelja. Na ovom stadionu engleska vrsta je igrala 70 godina, a 1966. je osvojila i svoj jedini svjetski naslov. Na “Wembleyu” su održana i natjecanja na olimpijskim igrama 1948. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion je zatvoren 2000. godine, srušen 2003. godine, a na njegovom mjestu je izgrađen novi Wembley koji je otvoren u ožujku 2007. Rušenje starog i izgradnja novog stadiona je koštala oko milijardu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.